ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Αποκλειστική συνέντευξη του Διοικητή της Μόριας στο «Ν»
«Κινδυνεύει με κλείσιμο το ιατρείο που αποσυμπιέζει το Νοσοκομείο Μυτιλήνης» εξηγεί ο Νίκος Μπαμπάκος- Τι λένε τα στοιχεία και οι αριθμοί
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 5/7/2020

Στους 15.421 ανέρχονται οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν στο ΚΥΤ Μόριας, με μόνο 4.000 εξ αυτών να βρίσκονται εκτός του ΚΥΤ και οι υπόλοιποι εκτός, στους ελαιώνες, καταπατημένους και μη. Για την αποχώρηση των αναγνωρισμένων προσφύγων, αλλά και την τρέχουσα κατάσταση εκεί, ο διοικητής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Νίκος Μπαμπάκος έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99».
«Είναι δύσκολα, υπάρχει υπερπληθυσμός και πολλά προβλήματα. Προσπαθούμε για το γενικότερο καλό», εξήγησε ο κ. Μπαμπάκος. Από την 1η Ιουνίου έως και τις 30 Ιουνίου έχουν αποχωρήσει από το ΚΥΤ Μόριας 1215 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. «Μπορεί όμως να έχουν φύγει περισσότεροι», προσθέτει, καθώς από την 1η Ιουνίου όσοι πρόσφυγες έχουν πάρει άσυλο δεν μένουν μέσα στο ΚΥΤ Μόριας.
Ο έλεγχος της πολεοδομίας
Ο κ. Μπαμπάκος έκανε έκκληση να βρεθεί λύση με την πολεοδομία, καθώς σε έλεγχο που πραγματοποίησε σε ιατρείο, όπου κατανέμονται τα περιστατικά στους αντίστοιχους γιατρούς, δόθηκε υπέρογκο πρόστιμο. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να κλείσει το ιατρείο της οργάνωσης που το λειτουργεί και να επιβαρυνθεί και πάλι το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, σχολίσε.
Στοιχεία και αριθμοί
Από την υπηρεσία Ασύλου έχει γίνει γνωστό ότι έχουν βγει ακόμα 1400 θετικές αποφάσεις ασύλου, «και μόλις πάρουν το χαρτί στα χέρια τους θα μπορούν να αποχωρήσουν, ύστερα από ένα μήνα», ανέφερε ο κ. Μπαμπάκος.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης βρίσκεται εντός του ΚΥΤ Μόριας για να ενημερώσει όλους τους πρόσφυγες για το πρόγραμμα HELIOS από το οποίο μπορούν να επωφεληθούν, είτε για να εγκατασταθούν κάπου στην Ελλάδα, είτε για να βρουν εργασία. Πλην εξαιρέσεων ευάλωτων ομάδων οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δεν παίρνουν το επίδομα που λαμβάνουν οι αιτούντες άσυλο μηνιαίως μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το 80% των διαμενόντων εντός και εκτός του ΚΥΤ Μόριας είναι από το Αφγανιστάν, το 8% από τη Συρία και το υπόλοιπο άλλες εθνικότητες. Σε χώρους καραντίνας στη Λέσβο βρίσκονται 200 άτομα- νεοεισερχόμενοι από τις 30 Μαΐου έως σήμερα. Οι 40 στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του δημοτικού καταυλισμού στον Καρά- Τεπέ και οι υπόλοιποι 160 στον χώρο Μεγάλα Θέρμα στην Εφταλού, σε ειδικό νοικιασμένο οικόπεδο.
Λόγω του κορονοϊού οι επιστροφές στην Τουρκία έχουν σταματήσει. Συνεχίζονται όμως οι μεταφορές ευάλωτων με άρση γεωγραφικού περιορισμού που αναχωρούν για την ενδοχώρα. Η τελευταία μετακίνηση έγινε την Τρίτη με 102 αιτούντες άσυλο.
Αναμένεται επίσης μέσω του προγράμματος του Δουβλίνου έως τον Νοέμβριο του 2020 να μετεγκατασταθούν 400 ανήλικοι ασυνόδευτοι σε ξένες χώρες. Ας σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο ήταν 1000, ενώ σήμερα είναι 505 οι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες.
Ο κ. Μπαμπάκος μίλησε ακόμα και για την πιστοποίηση των ΜΚΟ. Πρόσθεσε επίσης ότι μέχρι τις 5 Ιουλίου είναι τα περιοριστικά μέτρα, ενώ κάθε μέρα δίνονται άδειες εξόδου από το ΚΥΤ σε 150 αιτούντες άσυλο, ώστε να μεταβούν στην πόλη για φαρμακείο ή άλλη αναγκαιότητα.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη: