× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αποκλειστική συνέντευξη του Διοικητή της Μόριας στο «Ν»

«Κινδυνεύει με κλείσιμο το ιατρείο που αποσυμπιέζει το Νοσοκομείο Μυτιλήνης» εξηγεί ο Νίκος Μπαμπάκος- Τι λένε τα στοιχεία και οι αριθμοί

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 5/7/2020

Αποκλειστική συνέντευξη του Διοικητή της Μόριας στο «Ν»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στους 15.421 ανέρχονται οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν στο ΚΥΤ Μόριας, με μόνο 4.000 εξ αυτών να βρίσκονται εκτός του ΚΥΤ και οι υπόλοιποι εκτός, στους ελαιώνες, καταπατημένους και μη. Για την αποχώρηση των αναγνωρισμένων προσφύγων, αλλά και την τρέχουσα κατάσταση εκεί, ο διοικητής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Νίκος Μπαμπάκος έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99».

«Είναι δύσκολα, υπάρχει υπερπληθυσμός και πολλά προβλήματα. Προσπαθούμε για το γενικότερο καλό», εξήγησε ο κ. Μπαμπάκος. Από την 1η Ιουνίου έως και τις 30 Ιουνίου έχουν αποχωρήσει από το ΚΥΤ Μόριας 1215 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. «Μπορεί όμως να έχουν φύγει περισσότεροι», προσθέτει, καθώς από την 1η Ιουνίου όσοι πρόσφυγες έχουν πάρει άσυλο δεν μένουν μέσα στο ΚΥΤ Μόριας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο έλεγχος της πολεοδομίας

Ο κ. Μπαμπάκος έκανε έκκληση να βρεθεί λύση με την πολεοδομία, καθώς σε έλεγχο που πραγματοποίησε σε ιατρείο, όπου κατανέμονται τα περιστατικά στους αντίστοιχους γιατρούς, δόθηκε υπέρογκο πρόστιμο. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να κλείσει το ιατρείο της οργάνωσης που το λειτουργεί και να επιβαρυνθεί και πάλι το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, σχολίσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στοιχεία και αριθμοί

Από την υπηρεσία Ασύλου έχει γίνει γνωστό ότι έχουν βγει ακόμα 1400 θετικές αποφάσεις ασύλου, «και μόλις πάρουν το χαρτί στα χέρια τους θα μπορούν να αποχωρήσουν, ύστερα από ένα μήνα», ανέφερε ο κ. Μπαμπάκος.

 Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης βρίσκεται εντός του ΚΥΤ Μόριας για να ενημερώσει όλους τους πρόσφυγες για το πρόγραμμα HELIOS από το οποίο μπορούν να επωφεληθούν, είτε για να εγκατασταθούν κάπου στην Ελλάδα, είτε για να βρουν εργασία. Πλην εξαιρέσεων ευάλωτων ομάδων οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δεν παίρνουν το επίδομα που λαμβάνουν οι αιτούντες άσυλο μηνιαίως μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 80% των διαμενόντων εντός και εκτός του ΚΥΤ Μόριας είναι από το Αφγανιστάν, το 8% από τη Συρία και το υπόλοιπο άλλες εθνικότητες. Σε χώρους καραντίνας στη Λέσβο βρίσκονται 200 άτομα- νεοεισερχόμενοι από τις 30 Μαΐου έως σήμερα. Οι 40 στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του δημοτικού καταυλισμού στον Καρά- Τεπέ και οι υπόλοιποι 160 στον χώρο Μεγάλα Θέρμα στην Εφταλού, σε ειδικό νοικιασμένο οικόπεδο.

Λόγω του κορονοϊού οι επιστροφές στην Τουρκία έχουν σταματήσει. Συνεχίζονται όμως οι μεταφορές ευάλωτων με άρση γεωγραφικού περιορισμού που αναχωρούν για την ενδοχώρα. Η τελευταία μετακίνηση έγινε την Τρίτη με 102 αιτούντες άσυλο.

Αναμένεται επίσης μέσω του προγράμματος του Δουβλίνου έως τον Νοέμβριο του 2020 να μετεγκατασταθούν 400 ανήλικοι ασυνόδευτοι σε ξένες χώρες. Ας σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο ήταν 1000, ενώ σήμερα είναι 505 οι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μπαμπάκος μίλησε ακόμα και για την πιστοποίηση των ΜΚΟ. Πρόσθεσε επίσης ότι μέχρι τις 5 Ιουλίου είναι τα περιοριστικά μέτρα, ενώ κάθε μέρα δίνονται άδειες εξόδου από το ΚΥΤ σε 150 αιτούντες άσυλο, ώστε να μεταβούν στην πόλη για φαρμακείο ή άλλη αναγκαιότητα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη:

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πρώτη στο 4ο Πεδίο η Νάντια Βοσδογαλή από το ΓΕΛ Καλλονής

Με 18,4 στην Πληροφορική και συνολικά 16.820 μόρια
Πρώτη στο 4ο Πεδίο η Νάντια Βοσδογαλή από το ΓΕΛ Καλλονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με περισσότερους από 300 συνέδρους ολοκληρώνεται το συνέδριο Κοινωνιολογίας

Για μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στη Μυτιλήνη έκανε λόγο στην κάμερα του «Ν» ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας, Μάνος Σαββάκης
Με περισσότερους από 300 συνέδρους ολοκληρώνεται το συνέδριο Κοινωνιολογίας
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση‑ Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Αντώνη Πρωτοπάτση

Στο Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη - Τeriade, σε  συνεργασία με τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας, καθώς και το Τμήμα Λέσβου των Γενικών Αρχείων του Κράτους
Έκθεση‑ Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Αντώνη Πρωτοπάτση
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πρωταγωνιστής στο Cineμαθεια το ΓΕΛ Μανταμάδου

Με έξι σημαντικές διακρίσεις
Πρωταγωνιστής στο Cineμαθεια το ΓΕΛ Μανταμάδου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η Μαρίνα Σταμάτη μάς ξεναγεί στις «ΓΗΝΑΙΚΕΣ – reborn» του κόσμου

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η δημιουργός παρουσιάζει μια έκθεση που συνδυάζει το ταξίδι, τη φωτογραφία και την κοινωνική παρατήρηση, φωτίζοντας γυναίκες από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη
Η Μαρίνα Σταμάτη μάς ξεναγεί στις «ΓΗΝΑΙΚΕΣ – reborn» του κόσμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΟΡΑ

Έργα έως 400.000 ευρώ μέσω του LEADER στη Λέσβο

Ο Τάσος Περιμένης παρουσιάζει τις δυνατότητες χρηματοδότησης για δήμους, συλλόγους και δημόσιους φορείς μέσω του νέου προγράμματος έως το 2027
Έργα έως 400.000 ευρώ μέσω του LEADER στη Λέσβο
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η επίδραση των social media σε έρευνα του 3ου γυμνασίου Μυτιλήνης

Περισσότεροι από ένας στους πέντε εφήβους περνά περισσότερες από πέντε ώρες ημερησίως στα κοινωνικά δίκτυα
Η επίδραση των social media σε έρευνα του 3ου γυμνασίου Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πλευρό του εργαζόμενου που τραυματίσθηκε στη Λαφιώνα το Εργατικό Κέντρο

«Κανείς να μη δεχτεί να παίξει τη ζωή του κορώνα-γράμματα», τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΠΕΚ Δημήτρης Ευσταθίου
Στο πλευρό του εργαζόμενου που τραυματίσθηκε στη Λαφιώνα το Εργατικό Κέντρο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δύο συλλήψεις στη Λέσβο για δυνατή μουσική

Σε βάρος των δύο ημεδαπών σχηματίστηκαν οι προβλεπόμενες δικογραφίες, ενώ την προανάκριση και για τις δύο υποθέσεις διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης
Δύο συλλήψεις στη Λέσβο για δυνατή μουσική
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ

Το Σάββατο 27 Ιουνίου στη Μυτιλήνη
Συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης έκανε ματ στην πανελλήνια σκακιέρα

Με κορυφαία διάκριση του Κωνσταντίνου Τατάκη του Χρήστου, που ανέβηκε στη δεύτερη θέση του πανελλήνιου ατομικού πρωταθλήματος, οι μαθητές του σχολείου ξεχώρισαν στη δράση «Γέφυρες Σκακιού»
Το Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης έκανε ματ στην πανελλήνια σκακιέρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τη Λέσβο ξεκίνησε ο διάλογος για τον κόσμο των πολλαπλών αβεβαιοτήτων

Η επίσημη τελετή έναρξης του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου Κοινωνιολογίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, δίνοντας το έναυσμα για τρεις ημέρες επιστημονικού διαλόγου
Από τη Λέσβο ξεκίνησε ο διάλογος για τον κόσμο των πολλαπλών αβεβαιοτήτων