× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μια αγκαλιά συμπερίληψης στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και φιλοξενούμενοι από την Κυψέλη ένωσαν φωνές, μουσική και βιωματικές δράσεις σε μια ζεστή εκδήλωση που ανέδειξε τη δύναμη της αποδοχής και της διαφορετικότητας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/12/2025

Μια αγκαλιά συμπερίληψης στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Με μια ζεστή και ουσιαστική εκδήλωση τίμησε σήμερα το 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Η 3η Δεκεμβρίου, που έχει καθιερωθεί από το 1992 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αποτέλεσε αφορμή για μια σειρά δράσεων που στόχο είχαν την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την ενίσχυση της συμπερίληψης.

Τη διοργάνωση της γιορτής ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί Αγγελική Χατζηπροκοπίου, Άννα Πάντσου και Ειρήνη Βαρελτζή, με τη συμμετοχή παιδιών από διάφορες τάξεις του σχολείου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και άτομα με αναπηρίες από την Κυψέλη, προσφέροντας στους μαθητές τη δυνατότητα μιας ζωντανής και ουσιαστικής εμπειρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι υπεύθυνοι της Κυψέλης παρουσίασαν ενημερωτικό υλικό και συζήτησαν με τα παιδιά για τις διαφορετικές μορφές αναπηρίας, δίνοντας έμφαση στην αξία της αποδοχής και της καθημερινής ενσυναίσθησης. Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η επίδειξη της μεθόδου braille, μέσα από ανάγνωση βιβλίων και πρακτική παρουσίαση που βοήθησε τους μαθητές να γνωρίσουν έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας.

Ιδιαίτερη στιγμή της γιορτής ήταν η παρουσίαση του τραγουδιού «Ν’ αγαπάς τα βουνά και τα πέλαγα» του Παντελή Θαλασσινού. Το τραγούδι αποδόθηκε και στην ελληνική νοηματική γλώσσα με την καθοριστική συμβολή των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής Ελένης Καραγιάννη και Ζήνας Μαυραγάννη. Η συγκίνηση ήταν εμφανής, καθώς το τραγούδι αυτό έχει συνδεθεί στενά με το σχολείο, αφού είχε βραβευτεί την προηγούμενη χρονιά σε μουσικό διαγωνισμό υπό την καθοδήγηση της μουσικού Μαρίας Κοτζαγκιόζη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη μουσική συνοδεία ανέλαβε μια μικρή μαθητική ορχήστρα που δημιουργήθηκε ειδικά για την εκδήλωση. Στο μπουζούκι έπαιξε ο Θοδωρής Θεοδωρέλλης, στο ντέφι ο Άγγελος Σκόρδος, στο τουμπερλέκι ο Αναστάσης Τζιαγκούλας και στο αρμόνιο ο Πολύβιος Τόφαλος. Τραγούδι ερμήνευσε η μαθήτρια Κωνσταντίνα Φαρδιά, ενώ στη χορωδία συμμετείχαν όλοι οι μαθητές που παρακολούθησαν το πρόγραμμα.

Μια ακόμη όμορφη στιγμή ήταν η παρουσίαση του χριστουγεννιάτικου τραγουδιού «Τρίγωνα Κάλαντα» από τη μικρή Βασιλιάνα Πασπάτη στο μεταλλόφωνο, δημιουργώντας μια ζεστή και γιορτινή ατμόσφαιρα. Ακολούθησε ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου, στον οποίο συμμετείχαν μαζί μαθητές και επισκέπτες της Κυψέλης.

Οι μαθητές δοκίμασαν επίσης ένα βιωματικό παιχνίδι γκολμπολ, όπου έπρεπε να κλωτσήσουν μια μπάλα με κουδουνάκι έχοντας τα μάτια δεμένα, βασιζόμενοι αποκλειστικά στην ακοή τους. Η εμπειρία αυτή τους έδωσε την ευκαιρία να αντιληφθούν πόσο διαφορετικά βιώνουν τον χώρο άτομα με προβλήματα όρασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σημερινή γιορτή εντάσσεται σε εκπαιδευτικά προγράμματα του σχολείου που προωθούν την αποδοχή, τη συμπερίληψη και την κατανόηση του Άλλου, με τη συνεργασία εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής.

Σημαντική ήταν η συμβολή των γονέων, οι οποίοι ετοίμασαν έναν πλούσιο μπουφέ με γλυκές και αλμυρές λιχουδιές για τους μαθητές και τους φιλοξενούμενους της γιορτής. Εξίσου πολύτιμη υπήρξε η συμβολή της υποδιευθύντριας Βιβής Αμπουλού στη διακόσμηση του χώρου και της διευθύντριας Αικατερίνης Γιαννακού στην ομαλή διεξαγωγή της δράσης.

Η εκδήλωση στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης ανέδειξε με τον πιο ουσιαστικό τρόπο πως η διαφορετικότητα αποτελεί δύναμη που ενώνει και εμπλουτίζει την εκπαιδευτική κοινότητα, χαρίζοντας στα παιδιά πολύτιμες εμπειρίες ενσυναίσθησης και σεβασμού.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο πλευρό των αγροτών οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Μυτιλήνης

Με αιχμηρή ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενη τομέα, η παράταξη Νέο Όραμα Υγειονομικώ, καλεί τα μέλη της να στηρίξουν την κινητοποίηση των αγροτών στις 5 Δεκεμβρίου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Σε κίνδυνο η λειτουργία του Πρωτοδικείου Λήμνου

Επείγουσα η στελέχωση του Πρωτοδικείου Λήμνου, προειδοποιεί ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παρασκευαΐδης
ΥΓΕΙΑ

Μεγάλη συμμετοχή στο διήμερο ενημέρωσης για την άνοια στη Λέσβο

Καλλονή και Μυτιλήνη φιλοξένησαν δράσεις ενημέρωσης από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
ΘΕΑΤΡΟ

Η Μυτιλήνη αποχαιρετά έναν δάσκαλο του θεάτρου

Κοινό αφιέρωμα από ΦΟΜ, ΑΣΤΕΓΟΥΣ, ΠασπARTτού, το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου & τους ΦΙΠΜΟΔ για τον Νίκο Περέλη με ελεύθερη είσοδο την Δευτέρα 15 Δεκέμβρη στις 7 το απόγευμα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού στον Πολιχνίτο

Από την Εθελοντική Ομάδα Δασοπυρόσβεσης και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Έναρξη νέου Τμήματος παραδοσιακών χορών στην Παναγιούδα

Εγγραφές από 5 Δεκεμβρίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ανακάλυψαν τα πετρώματα και τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου

Οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Βατούσας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αποχή των δικηγόρων της Μυτιλήνης, εξαιτίας αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς Εφέτη

Η απόφαση ισχύει για την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου έπειτα από περιστατικό που έγινε στο δικαστήριο και έκτακτη συνέλευση και απόφαση του Διοικητικού Συμβούλιου του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Επέτειος 70 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου Πολιχνιατών Αθήνας

ο Σύλλογος διοργανώνει μεγάλη επετειακή εκδήλωση την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέες ράμπες και WC για ΑμεΑ στα σχολεία του Δήμου Μυτιλήνης

Σημαντικό βήμα προς μια πιο προσβάσιμη εκπαίδευση στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Μήνυμα συμπερίληψης από το Βοστάνειο

Το Νοσοκομείο Μυτιλήνης υπενθυμίζει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η φωνή των εκπαιδευτικών της Λήμνου για την Ειδική Αγωγή

Ο Σύλλογος «Αργύριος Μοσχίδης» καταγγέλλει βαθιά υποκρισία στην εγκύκλιο του υπουργείου και περιγράφει την πραγματική εικόνα στα σχολεία του νησιού