× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Μανταμάδος στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων της Λέσβου

Ανακοίνωση του Αγροτικού – Αλιευτικού Σύλλόγου Μανταμάδου για το Πελλεσβιακό Συλλαλητήριο της Παρασκευής 5 Δεκεμβρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/12/2025

Ο Μανταμάδος στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Αγροτικός Αλιευτικός Σύλλογος Μανταμάδου, μέλος της ΟΑΣΛ, καλεί τους κατοίκους του χωριού, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στο παλλεσβιακό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στις 11.30 το πρωί στη Λάρσο. Η ανακοίνωση του Συλλόγου περιγράφει μια σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι παραγωγοί της περιοχής, με το κλειστό σφαγείο, τα προβλήματα στην εκπαίδευση και την υγεία, τις ανύπαρκτες αποζημιώσεις μετά τις καταστροφικές βροχοπτώσεις και το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σύλλογος τονίζει ότι οι κάτοικοι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και παλεύουν μόνοι τους να κρατήσουν ζωντανό τον τόπο τους, ζητώντας δίκαιες τιμές, άμεση καταβολή ενισχύσεων, πραγματικές αποζημιώσεις και υποδομές που θα στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα. Δήλωση αγώνα επιβίωσης, όπως τη χαρακτηρίζουν, η οποία καταλήγει σε κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο, με στόχο η φωνή των παραγωγών της Λέσβου να ακουστεί δυνατά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Αγώνα Επιβίωσης

Δεκέμβριος 2025, κλειστό εδώ και καιρό το σφαγείο του χωριού μας, χωρίς απ’ ότι φαίνεται προοπτικές για να λειτουργήσει ξανά, ένα σημαντικό εργαλείο της δουλειάς μας για να μην μετακινούνται χιλιόμετρα μακριά οι κτηνοτρόφοι και για να μην συγκεντρωθεί η αγορά κρέατος σε λίγα χέρια. Το ταχυδρομείο θέλουν να το κλείσουν. Πρωτοβάθμια δημόσια δωρεάν υγεία ανύπαρκτη τελευταίο κρούσμα η απομάκρυνση της εκπαιδευτικού που στήριζε τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στο Δημοτικό Σχολείο Μανταμάδου. Μία εκπαιδευτικός λιγότερη από το σχολείο. Η παιδεία κάθε χρόνο κουτσουρεύεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   Μέσα Νοεμβρίου λιοχώραφα έγιναν χείμαρροι. Περιφράξεις, εργαλεία, δίχτυα και παραγωγή σε κάποια χωράφια εξαφανίστηκαν με το πέρασμα της νεροποντής. Οι αποζημιώσεις ανύπαρκτες. Οι αγροτικοί δρόμοι διαλυμένοι και σε κάποιες περιπτώσεις απροσπέλαστοι. Μετά την τελευταία νεροποντή ακόμα δεν έχουμε δει γκρέιντερ. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι παλεύουν μόνοι τους. Στα πρόβατα με πάνω από 400.000 θανατωμένα ζώα οι συνάδελφοί μας μάχονται μόνοι τους να σταθούν στα πόδια τους. Εδώ τρέμουμε στην ιδέα μην έρθει καμιά ζωονόσος με την κτηνιατρική υπηρεσία υποστελεχωμένη.

   Το κόστος παραγωγής έχει γίνει δυσβάσταχτο, ενώ οι τιμές πχ του λαδιού δεν καλύπτουν το κόστος. Δεν πληρωνόμαστε τις ενισχύσεις που δικαιούμαστε, ενώ άλλη μια κουτσουρεμένη πληρωμή έγινε καθυστερημένα. Ειδικά στους νέους που έχουν χρεωθεί μέχρι τον λαιμό για να στήσουν τα κοπάδια, τους έταξαν όταν έμπαιναν στο επάγγελμα ότι θα πάρουν δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα άλλα το εθνικό απόθεμα φούσκωσε τους φραπέδες. Με την νέα ΚΑΠ και το νέο σύστημα των επιδοτήσεων, που ετοιμάζεται και όλα προσαρμόζονται στην πολεμική οικονομία τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

   Υποδομές και υπηρεσίες κλείνουν η μία μετά την άλλη στην περιοχή μας, ερημιά παντού, νιώθουμε παρατημένοι στην τύχη μας σαν να μας σπρώχνουν να φύγουμε από τον τόπο μας. Εμείς πάντως θέλουμε να ζήσουμε στο χωριό μας και θα προσπαθήσουμε να το καταστήσουμε δυνατό. Γι’ αυτό καλούμε εσάς, τους αγρότες αλλά και όλο τον κόσμο στην κινητοποίηση της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΕΣΒΟΥ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 11:30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗ ΛΑΡΣΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 

  • Εδώ και τώρα την καταβολή όλων των χρωστούμενων από την κυβέρνηση καθώς και την βασική ενίσχυση που έπρεπε ήδη να μας έχουν καταβληθεί.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας
  • Μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις.
  • Να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής που το αγροτικό κίνημα διεκδικεί σε κάθε περιοχή. (π.χ. άρδευση και αντιπλημμυρική/αντιπυρική θωράκιση, αγροτική οδοποιία κλπ).
  • Να υπάρξει πάγωμα των οφελών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, ΚΕΑΟ, ΔΟΥ, τράπεζες, ΔΕΗ.
  • Ουσιαστική στήριξη της ελαιοπαραγωγής στο νησί μας.
  • Αλλαγή στο τρόπο εφαρμογής της δακοπροστασίας, να εκτελείται αποκλειστικά απ’ την Περιφέρεια με κρατικό έλεγχο.
  • Να μην υπάρξει μείωση των πόρων της ΚΑΠ για την πολεμική προετοιμασία όπως ήδη   συζητάνε να προχωρήσουν σε περικοπή.
  • §  Ευλογιά στην κτηνοτροφία: εμβολιασμό των ζώων, πλήρη αποζημίωση για τα θανατωμένα ζώα, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, βοήθεια για την δωρεάν ανασύσταση των κοπαδιών και στηρίζουμε όλα τα υπόλοιπα αιτήματα των κτηνοτρόφων καθώς και αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό.
  • §  Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να επιστραφούν και να μοιραστούν τα χρήματα που κλάπηκαν στους πραγματικούς δικαιούχους, δεν θα πληρώσουμε εμείς τα πρόστιμα, να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες και να δοθούν τα ονόματα στην δημοσιότητα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες

Απαγόρευσαν στους διαδηλωτές αγρότες να μπουν στην Agrotica
Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για το Β τρίμηνο 2026, με τις νησιωτικές ενισχύσεις να μετατίθενται στην τελευταία δυνατή ημερομηνία
Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη

Τι απαντά ο Κώστας Τσιάρας στις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη περί μη γνώσης του εγγράφου που είχε σταλεί στο ΥΠΑΑΤ
Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΤΖΕΝΤΑ

Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου

Το free press περιοδικό της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ενημέρωση» κυκλοφορεί σε όλη τη Λέσβο και ανεβαίνει στο «Ν»
Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες

Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζημιές στο 20% των εκμεταλλεύσεων και συρρίκνωση της αγροτικής απασχόλησης ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού

Τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ δείχνουν παραγωγή κάτω από τον μέσο όρο 5ετίας και 40% χαμηλότερη σε σχέση με το 1990 ενώ συνεχίζεται η άνοδος των εισαγωγών και η πίεση στα οινοποιεία
Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους

Ο πρόεδρος Τάσος Γιάγκογλου προειδοποιεί για ασφυξία στις επιχειρήσεις καφέ και ζητά επανεξέταση του μέτρου από την κυβέρνηση
Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Μικρή παράταση της δρομολόγησης του στην γραμμή
Μένει μέχρι να φύγει το Super Star
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σχέδια Βελτίωσης: Χρηματοδότηση ως 70% για τους αγρότες του Αιγαίου

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο πλαίσιο με συνολική δημόσια δαπάνη 262,6 εκατ. ευρώ και στόχο επενδύσεις σε ανταγωνιστικότητα, νερό, ενέργεια και κυκλική οικονομία.
Σχέδια Βελτίωσης: Χρηματοδότηση ως 70% για τους αγρότες του Αιγαίου