× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η βία έρχεται όταν δεν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας»

Μιλήσαμε με την εκπαιδεύτρια κούκλας, Εμμανουέλα Καποκάκη για το πρόγραμμα STEP κατά της βίας σε βάρος των παιδιών που ξεκίνησε στη Μυτιλήνη

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 7/10/2025

«Η βία έρχεται όταν δεν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας»
' χρόνος ανάγνωσης

Με ένα δυνατό μήνυμα κατά της βίας σε βάρος των παιδιών ξεκίνησε από τη Μυτιλήνη η υλοποίηση του προγράμματος «Μαζί ενάντια στη βία κατά των παιδιών στο Βορειοανατολικό Αιγαίο – STEP».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, σε συνεργασία με τον Δήμο Μυτιλήνης, συγκεντρώνοντας εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, αστυνομικές και δικαστικές αρχές, καθώς και μαθητές και μαθήτριες.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ενημερωτική ομιλία από επαγγελματία ψυχικής υγείας για την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας, καθώς και την παράσταση «Ο Ζαχαροζυμωμένος» του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Άλογα», που εμψύχωσε η σκηνοθέτρια και εκπαιδεύτρια Εμμανουέλα Καποκάκη. Βασισμένο σε παραδοσιακό μανιάτικο παραμύθι, το έργο αναδεικνύει με ευαισθησία θέματα οικογένειας, σχέσεων και συγκρούσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θέλαμε να αγγίξουμε συναισθηματικά τους συμμετέχοντες, να τους μαγέψουμε μέσα από μια θεατρική εμπειρία και να δείξουμε τη δύναμη που έχει η κούκλα ως εργαλείο», εξήγησε η κα Καποκάκη στη συνέντευξή της στο ρ/σ του «Ν» στους 99 fm, τονίζοντας πως η παράσταση αποτέλεσε εισαγωγή στη σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων που θα ακολουθήσουν.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία μαθητών του Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνης, που είχαν βραβευθεί σε περσινό διαγωνισμό του φορέα με δικές τους δημιουργίες κουκλών και παραστάσεων. «Για μένα αυτοί είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Για τα παιδιά δουλεύουμε, για να δημιουργήσουμε ένα καινούριο αύριο», ανέφερε η σκηνοθέτρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε και η διαδικασία δημιουργίας μιας απλής κούκλας από χαρτί, δίνοντας στους συμμετέχοντες την πρώτη γεύση από το πώς η τέχνη μπορεί να μετατραπεί σε παιδαγωγικό και θεραπευτικό εργαλείο. «Όταν εκφράζεσαι, δεν βγάζεις βία. Η κούκλα μπορεί να δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα να μιλήσουν για όσα δεν θα τολμούσαν αλλιώς», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Καποκάκη.

Το πρόγραμμα STEP θα συνεχιστεί με δύο διαδικτυακές θεωρητικές εκπαιδεύσεις για εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, επαγγελματίες υγείας, αλλά και στελέχη της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, με στόχο την έγκαιρη αναγνώριση και αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών βίας. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν τέσσερα σεμινάρια θεάτρου κούκλας, όπου οι συμμετέχοντες θα μάθουν τεχνικές κατασκευής, εμψύχωσης και αυτοσχεδιασμού με στόχο την πρόληψη της βίας και την ενδυνάμωση των παιδιών.

«Η κούκλα έχει αυτό το τρυφερό και αθώο που έρχεται σε αντίθεση με το τραύμα, βοηθώντας να απαλυνθεί ο πόνος και να βρεθεί ένας δημιουργικός τρόπος έκφρασης», τόνισε η κα Καποκάκη.

Το έργο «Μαζί ενάντια στη βία κατά των παιδιών» υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος PREVENT, με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου και εταίρο την ΑΜΚΕ «Εικαστικό Θέατρο Κούκλας Πράσσειν Άλογα». Η χρηματοδότηση προέρχεται εν μέρει από το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γεμάτο ποδηλατικές δράσεις το 2026 για τη Λέσβο

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου παρουσιάζει το πρόγραμμα εκδηλώσεων αγώνων και δράσεων της νέας χρονιάς
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Θετικός απολογισμός για τα αδέσποτα στον Δήμο Μυτιλήνης το 2025

404 υιοθεσίες, 786 στειρώσεις και πάνω από 1.500 περιθάλψεις μέσα σε έναν χρόνο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Βουτιές και βασιλόπιτα στη Φυκιότρυπα από τους χειμερινούς κολυμβητές

Οι κολυμβητές της Μυτιλήνης, τήρησαν την παράδοσή τους, κάνοντας την βουτιά τους ανήμερα των Θεοφανίων στο αγαπημένο τους στέκι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Εξερευνώντας την Ουτζά και το Ρωμαϊκό υδραγωγείο της Μόριας

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Σπάμε το περιπατητικό ρόδι στον ιστορικό Ροδότοιχο!

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Εκδήλωση για τα αδέσποτα ζώα στη Δυτική Λέσβο

Την Κυριακή 4 Ιανουαρίου στην Καλλονή με σημείο εκκίνησης το σπίτι του Άη Βασίλη
ΓΕΥΣΗ

Η Βρύση της Δάντης ξαναγέμισε γεύσεις και μνήμες

Νέος χώρος, παραδοσιακή κουζίνα και ζωντανή μουσική στο γραφικό λιμανάκι στα Πηγαδάκια
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Δωρεάν online σεμινάρια για τις γυναίκες του Βορείου Αιγαίου

Γιατί να κάνεις... «κάτι για σένα»;
ΓΕΥΣΗ

Γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα, τι συμβολίζει

Το κόψιμο της βασιλόπιτας δεν γίνεται μόνο την Πρωτοχρονιά αλλά και τις άλλες μέρες του «Δωδεκαήμερου» των εορτών.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στους καταρράκτες της Ερεσού

Μοναδικές διαδρομές. Οι καταρράκτες στα Μεθάλεια, στου Τσομπάνη το λάκκο και ο Περιστερώνας - Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΓΟΥΡΝΙΟΣ
ΓΕΥΣΗ

Φνίκια, μπακλαβού και γιορτινά σπίτια στην Πέργαμο

Οι προετοιμασίες οι γεύσεις και τα έθιμα που συνόδευαν τις μεγάλες μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη Μικρά Ασία