× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η άβολη αλήθεια για τις επιζωοτίες

Γιατί άραγε η επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών δεν έγινε μάθημα στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 23/9/2025

Η άβολη αλήθεια για τις επιζωοτίες
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ακριβά πληρώνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι τις χρόνιες αδυναμίες του κράτους να οργανώσει σύστημα επιτήρησης των κοπαδιών αιγοπροβάτων της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, οι τρεις επιζωοτίες που έχουν πλήξει τον ζωικό πληθυσμό της χώρας έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 410.000 αιγοπρόβατα. Ο Σύνδεσμος αθροίζει τις απώλειες από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, την ευλογιά των προβάτων και τον καταρροϊκό πυρετό. Το κόστος των τριών επιζωοτιών εκτιμάται πως ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου θανατώθηκαν περισσότερα από 110.000 αιγοπρόβατα, καθώς προέρχονταν από εκτροφές στις οποίες είχε εντοπισθεί η ευλογιά των προβάτων. Από την έναρξη της επιζωοτίας ως σήμερα έχουν εντοπισθεί κρούσματα της νόσου σε 1.148 εκτροφές. Με δεδομένο ότι αρκεί μόνο ένα κρούσμα για να θανατωθεί ολόκληρο κοπάδι, 1.148 κτηνοτρόφοι της χώρας έχουν καταστραφεί στους 13 μήνες που βρίσκεται σε εξέλιξη η επιζωοτία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί δεν μπορεί η χώρα να σταματήσει την ευλογιά;
Τον Ιούλιο του 2024, όταν ξέσπασε η επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, ο καθηγητής Υγείας των Ζώων του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννης Σκούφος, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, εξήγησε γιατί η χώρα δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει αυτή την επιζωοτία. Την ανάρτηση αυτή είχε δημοσιεύσει το «Ν», διότι η τοποθέτηση ενός ανθρώπου που έχει την επιστημονική γνώση είναι πάντα πολύ σημαντική. Ακόμη πιο σημαντικό ήταν ότι ο κ. Σκούφος περιέγραφε μια διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί συνολικά για την αντιμετώπιση τέτοιων ζωονόσων ώστε να μην κλονιστεί η κτηνοτροφία της χώρας.

Ο κ. Σκούφος υπογραμμίζει τις χρόνιες παθογένειες στην αντιμετώπιση των ζωονόσων και τα μέτρα πρόληψης που θα έπρεπε να εφαρμόζονται στη χώρα. Επίσης, τονίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για να σταματήσει όσο γίνεται συντομότερα η επιζωοτία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά ο κ. Σκούφος αναφέρει:

«Η πανώλη μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ! Θα μπορούσε να είναι χειρότερα, αφθώδης πυρετός που πετάει δεκάδες χιλιόμετρα. Πώς μας ήρθε; Με μύγα; Όχι. Με αγριόχοιρο; Όχι. Με αγριόχορτα; Όχι. Μάλλον κάποιος έφερε πρόβατα από χώρα που ενδημεί η νόσος. Την ξέρουμε τη χώρα; Μάλλον όχι, γιατί ανεχόμαστε το στήσιμο ολόκληρης επιχείρησης λαθρομετανάστευσης αιγοπροβάτων από όλη την Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ευτυχώς τα πρόβατα της Γαλλίας που τα παίρνουν από τα σφαγεία ζουν σε χώρα που λειτουργεί το σύστημα και οι έλεγχοι, αλλά αυτά που είναι να σφαγούν γίνονται αναπαραγωγικά στον τόπο μας γιατί είναι “Μερσεντές” των προβάτων. Όμως άλλοι αδέξιοι αγοράζουν από σφαγεία απολειφάδια χωρών που δεν καινοτομούν, είναι παραδοσιακές σε λοιμώδη νοσήματα. Και τα αγοράζουν για να τα σφάξουν στην Ελλαδίτσα που όλα επιτρέπονται· τα σφαχτά να γίνουν γεννήτορες ή να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια πιο εύκολα από τους αφγανικής καταγωγής.

Μπήκαν λοιπόν. Είχαν κτηνιατρικά παραστατικά; Εξετάσεις αίματος ότι ήταν ελεύθερα νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης; Αγοράστηκαν από περιοχές ελεύθερες πανώλης, καταρροϊκού, ευλογιάς; Τότε πώς μπήκαν, ποιος τους άφησε; Και πού πήγαν; Δεν υπάρχει παραστατικό για το πού θα εγκατασταθούν ή πού θα σφαγούν; Μήπως γνωρίζετε ότι υπάρχει καραντίνα για ζώα εισαγωγής που είναι να διατεθούν σε παραγωγούς; Ακόμα και τα ζώα σφαγής υποχρεούνται να μένουν σε ειδικές εγκαταστάσεις ή στο σφαγείο μετά τη μεταφορά, αφού «δεν απαγορεύεται» η εισαγωγή τους από χώρες ενδημικές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2000, όταν είχαν την πρώτη επιδημία του αφθώδους και δεν έλεγξαν από το πρώτο τριήμερο την επιδημιολογική εικόνα της νόσου, την είδαν να επεκτείνεται παντού. Το ίδιο και οι Ολλανδοί με την πανώλη των χοίρων. Μέχρι τεχνητά ποτάμια έκαναν για να διασφαλίσουν τον περιορισμό της σε συγκεκριμένες περιοχές. Τώρα έχουμε 8 ημέρες από τη διάγνωση, τουτέστιν έχει ξεφύγει η πανώλη αφού δεν έχουμε βρει ακόμα την πηγή. Σήμερα νομίζω άλλες δύο μεγάλες μονάδες βρέθηκαν θετικές. Τα κρούσματα είναι σε απόσταση 100 χιλιομέτρων και δεδομένου ότι η νόσος μεταδίδεται με επαφή, οι μονάδες ήρθαν σε επαφή με κάποιον τρόπο με τη μονάδα της πηγής. Άμεσα απολυμαντικά συνεργεία λοιπόν σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στη Θεσσαλία ή την ενώνουν με τους όμορους νομούς. Φαντάζομαι οι επαφές του εισαγωγέα είναι δεδομένες, έχουν ιχνηλατηθεί για να συλληφθεί ο δράστης και να μετατρέψει τις εικασίες σε αλήθειες.

Το ερώτημα όμως μένει. Χώρα ανοχύρωτη, χώρα που κλαίει πάνω από το χυμένο γάλα, χώρα που τα σύνορα είναι διάτρητα και οι έλεγχοι εξαρτώμενοι από κάθε είδους δοσοληψίες ή ψεύτικα χαρτιά. Μη μου πείτε όμως “δεν γνωρίζουν”, μη μου πείτε ότι πήρε φωτιά η χώρα και φροντίσαμε να έχουμε μόνο καναντέρ, αντί να κάνουμε πρόληψη.

Να μη ρωτήσουμε έστω και άκαιρα τι γίνεται με τον μελιταίο που αιώνες τώρα προσπαθούμε να απαλλαγούμε; Σωτήρες είχαμε πολλούς, αλλά τελευταία δεν προβληματίστηκαν καθόλου με την εμφάνιση της ευλογιάς, του καταρροϊκού· περίμεναν και την πανώλη για να γιορτάσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την πρωτιά. Ερώτηση: Τη γρίπη των πτηνών την περιμένουμε ή όχι; Εξετάζονται τα αποδημητικά πουλιά με δείγματα στατιστικής σημαντικότητας; Υπάρχει προσωπικό; Υπάρχει ενεργός δημόσιος τομέας; Προστατεύουμε τον εθνικό πλούτο της πρωτογενούς παραγωγής; Εν τω μεταξύ, ο βοριάς που τα αρνάκια παγώνει είναι εδώ».

Κάτι λιγότερο από ενάμιση χρόνο μετά, η παραπάνω ανάρτηση του κ. Σκούφου παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην εισαγωγή και διακίνηση ζώων στην Ελλάδα. Ο αφθώδης πυρετός απειλεί τα κοπάδια της Λέσβου και άλλων συνοριακών περιοχών της χώρας. Η ευλογιά εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ τα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού αυξάνονται επικίνδυνα.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση

Η εποχή των υψηλών επιτοκίων ήρθε για να μείνει
Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το λεσβιακό ελαιόλαδο αναζητά το μέλλον του στις ρίζες του

Σε εξέλιξη το «Roots of Lesvos 2026» στην Αγία Παρασκευή, με επίκεντρο την αξία της προέλευσης, την ένδειξη ΠΓΕ Λέσβος και τις προοπτικές που δημιουργεί για το προϊόν
Το λεσβιακό ελαιόλαδο αναζητά το μέλλον του στις ρίζες του
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εφιαλτικό σενάριο για άνοδο του πετρελαίου στα 132 δολάρια το βαρέλι

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ εκτιμούν μέση τιμή του πετρελαίου κοντά στα 87 δολάρια το βαρέλι στο βασικό σενάριο, στα 99 δολάρια στο δυσμενές και στα 132 δολάρια στο ακραίο σενάριο
Εφιαλτικό σενάριο για άνοδο του πετρελαίου στα 132 δολάρια το βαρέλι
ΑΓΡΟΤΕΣ

53 εκατ. ευρώ για την νέα προκήρυξη των γεωργικών συμβούλων

Ανοίγει ο δρόμος για την πρόσκληση – Επαγγελματίες αγρότες και νέοι γεωργοί οι ωφελούμενοι, με κάλυψη του συνόλου του κόστους των υπηρεσιών
53 εκατ. ευρώ για την νέα προκήρυξη των γεωργικών συμβούλων
ΕΛΛΑΔΑ

Πληρώνουν συντάξεις και επιδόματα ύψους 1,39 δις ευρώ

Δείτε εδώ τις καταβολές που θα κάνουν ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 25 Σεπτεμβρίου
Πληρώνουν συντάξεις και επιδόματα ύψους 1,39 δις ευρώ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έναρξη πληρωμών τη Δευτέρα για τα θανατωμένα ζώα ανακοινώνει ο Αθανασίου

Συνολικά 136 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 7.358.000 ευρώ — Κάλεσμα στους υπόλοιπους δικαιούχους να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που εκκρεμούν
Έναρξη πληρωμών τη Δευτέρα για τα θανατωμένα ζώα ανακοινώνει ο Αθανασίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο

Στους 10.139 οι δηλωμένοι άνεργοι τον Αύγουστο – Μείωση κατά 7,66% καταγράφει ο μέσος όρος στο πρώτο οκτάμηνο του 2026 σε σύγκριση με πέρυσι
Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στον αέρα οι αγροτικές επιδοτήσεις λόγω των προβλημάτων στο νέο ΟΣΔΕ

Η γεωπόνος – μελετήτρια και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΣΓ Μαρία Δημάκου μίλησε στον 99 FM «Στο Νησί» για τη δυσλειτουργία του MyAgro, τις ασυμφωνίες με το κτηματολόγιο και το ενδεχόμενο προκαταβολής επιδοτήσεων με τα στοιχεία του 2025
Στον αέρα οι αγροτικές επιδοτήσεις λόγω των προβλημάτων στο νέο ΟΣΔΕ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τον αφθώδη και στήριξη στον Τσίπρα από Αστυρακάκη

Ο περιφερειακός σύμβουλος ασκεί κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την κτηνοτροφία, σχολιάζει τη στάση της Περιφέρειας και δηλώνει παρών στις διεργασίες για μια νέα προοδευτική πολιτική πρόταση
Ευθύνες στην κυβέρνηση για τον αφθώδη και στήριξη στον Τσίπρα από Αστυρακάκη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το ακριβό πετρέλαιο βγάζει στο δρόμο τους Ισπανούς αγρότες

Κατά 48% αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο η τιμή του αγροτικού πετρελαίου
Το ακριβό πετρέλαιο βγάζει στο δρόμο τους Ισπανούς αγρότες
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο πλαίσιο για την αλιεία

Οικονομική ενίσχυση 25.000 ευρώ για την απόσυρση της βιντζότρατα
Νέο πλαίσιο για την αλιεία
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Κανονικά» η υποβολή των αιτήσεων για την ΕΑΕ 2026

ΑΑΔΕ, ΕΘΕΑΣ και ΓΕΩΤΕΕ διαβεβαιώνουν ότι η εφαρμογή βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και δεν υπάρχει συστημικό ή τεχνικό πρόβλημα που να εμποδίζει τη διαδικασία. Ωστόσο οι γεωτεχνικοί μελετητές, τα ΚΥΔ και οι αγρότες άλλη παγματικότητα βιώνουν
«Κανονικά» η υποβολή των αιτήσεων για την ΕΑΕ 2026