× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προχωρούν οι ενεργειακές διασυνδέσεις Λέσβου, Λήμνου, Χίου και Σάμου

Αναδείχθηκαν οι προσωρινοί ανάδοχοι για τα υποβρύχια καλώδια υψηλής τάσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/6/2026

Προχωρούν οι ενεργειακές διασυνδέσεις Λέσβου, Λήμνου, Χίου και Σάμου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα που έχουν σχεδιαστεί ποτέ για το Βόρειο Αιγαίο περνά σε νέα φάση υλοποίησης, καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αξιολόγηση των προσφορών και η κατάταξη των συμμετεχόντων στον διεθνή διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ για την κατασκευή των υποβρύχιων και υπόγειων καλωδιακών διασυνδέσεων υψηλής τάσης.

Η εξέλιξη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη Λέσβο, η οποία αναδεικνύεται σε βασικό ενεργειακό κόμβο του Βορείου Αιγαίου, συμμετέχοντας σε πολλαπλές διασυνδέσεις που θα ενώσουν το νησί με τη Λήμνο, τη Χίο και τη Σκύρο, δημιουργώντας ένα νέο και ισχυρό ηλεκτρικό δίκτυο σε ολόκληρη την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επένδυση ύψους 2,070 δισ. ευρώ

Το αντικείμενο του διαγωνισμού αφορά τη σύναψη συμφωνίας – πλαισίου διάρκειας έξι ετών για τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υποβρύχιων και υπόγειων καλωδίων υψηλής τάσης 150 kV τεχνολογίας HVAC. Ο συνολικός ανώτατος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2,070 δισ. ευρώ πλέον ΦΠΑ και περιλαμβάνει όχι μόνο τις διασυνδέσεις του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, αλλά και επιμέρους έργα σε νησιά του Ιονίου και του Αργοσαρωνικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγκεκριμένη διαδικασία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τον ΑΔΜΗΕ, ακολουθώντας πρακτικές που ήδη χρησιμοποιούν μεγάλοι ευρωπαϊκοί διαχειριστές δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η διαθεσιμότητα παραγωγικής δυναμικότητας στα εργοστάσια κατασκευής υποβρύχιων καλωδίων, σε μια περίοδο όπου η διεθνής ζήτηση για αντίστοιχα έργα βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Οι διασυνδέσεις που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Λέσβου

Ιδιαίτερα σημαντικό για τη Λέσβο είναι το πρώτο τμήμα του έργου, το οποίο αναδείχθηκε να υλοποιήσει η εταιρεία Fulgor Α.Ε. και περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις Θράκης – Λήμνου, Λέσβου – Λήμνου, Λέσβου – Χίου και Κω – Ρόδου. Παράλληλα, στο δεύτερο τμήμα του έργου, που ανατέθηκε στην Prysmian Powerlink Srl, περιλαμβάνεται η διασύνδεση Σκύρου – Λέσβου, καθώς και οι συνδέσεις Ρόδου – Καρπάθου, Σάμου – Κω, Χίου – Σάμου και άλλων νησιωτικών περιοχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρεις φάσεις για το Βόρειο Αιγαίο

Η ηλεκτρική διασύνδεση του Βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπεται να υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις και θα περιλαμβάνει τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Σκύρο. Πρόκειται για ένα έργο που επί δεκαετίες βρισκόταν στον σχεδιασμό των ενεργειακών υποδομών της χώρας και πλέον εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης.

Η ολοκλήρωσή του αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την αξιοπιστία της ηλεκτροδότησης στα νησιά, να περιορίσει την εξάρτηση από τις τοπικές μονάδες παραγωγής και να δημιουργήσει συνθήκες μεγαλύτερης ενεργειακής επάρκειας για τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέες προοπτικές ανάπτυξης για τα νησιά

Τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων θεωρούνται κομβικής σημασίας για το μέλλον της Λέσβου και συνολικά του Βορείου Αιγαίου. Η σύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα αναμένεται να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, να μειώσει το κόστος ηλεκτροπαραγωγής, να διευκολύνει την ανάπτυξη επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των νησιών.

Παράλληλα, δημιουργούνται νέες δυνατότητες για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς η ύπαρξη ισχυρών και αξιόπιστων ενεργειακών υποδομών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών οικονομιών.

Η πρόοδος του διαγωνισμού αποτελεί ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος νησιωτικών διασυνδέσεων στην ιστορία της Ελλάδας, με τη Λέσβο να βρίσκεται στο επίκεντρο ενός έργου που αναμένεται να αλλάξει τον ενεργειακό και αναπτυξιακό χάρτη του Βορείου Αιγαίου για τις επόμενες δεκαετίες.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Δεν μπορούμε να πουλήσουμε ούτε ένα κιλό τυρί εκτος Λέσβου»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μανταμάδου Παναγιώτης Σταμάτης μιλά στο «Ν» για οικονομική ασφυξία, γεμάτα ψυγεία και κτηνοτρόφους που αδυνατούν να πληρωθούν λόγω των περιορισμών
«Δεν μπορούμε να πουλήσουμε ούτε ένα κιλό τυρί εκτος Λέσβου»
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Παγκόσμια πρεμιέρα για τον Μυτιληνιό Ευθύμη Kosemund‑Σανίδη

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη επιλέχθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα Proxima του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι
Παγκόσμια πρεμιέρα για τον Μυτιληνιό Ευθύμη Kosemund‑Σανίδη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Νέα εποχή στην ύδρευση του Πολιχνίτου

Γεωτρήσεις, δεξαμενές και νέα δίκτυα δημιουργούν συνθήκες υδατικής επάρκειας, με καθοριστική τη συμβολή της διοίκησης και των τεχνικών υπηρεσιών της ΔΕΥΑΛ -Οι παρεμβάσεις που αυξάνουν την παροχή νερού στα 60 κυβικά την ώρα
Νέα εποχή στην ύδρευση του Πολιχνίτου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

Δέκα χρόνια καταγγελιών και η Μυτιλήνη ακόμη ψάχνει τον δρόμο της

Ο Αρης Σπέρκος μιλά στο «Ν» με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου
Δέκα χρόνια καταγγελιών και η Μυτιλήνη ακόμη ψάχνει τον δρόμο της
ΧΩΡΙΑ

Στιγμές παράδοσης στο πανηγύρι της Αγίας Τριάδας στον Αφάλωνα

Μεγάλη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών στις διήμερες εκδηλώσεις που ανέδειξαν τα έθιμα, την πολιτιστική κληρονομιά και το πνεύμα προσφοράς της τοπικής κοινωνίας
Στιγμές παράδοσης στο πανηγύρι της Αγίας Τριάδας στον Αφάλωνα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δουδωνής: Κανείς δεν ρώτησε τους ειδικούς για τον αφθώδη πυρετό

Στην συγκέντρωση των κτηνοτρόφων στη Μυτιλήνη βρέθηκε ο βουλευτή του επικρατείας ΠΑΣΟΚ
Δουδωνής: Κανείς δεν ρώτησε τους ειδικούς για τον αφθώδη πυρετό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έσβησε η φωτιά στη Λουτρόπολη Θερμής

Άμεση ήταν η κινητοποίηση Πυροσβεστικής, Δήμου Μυτιλήνης και εθελοντών κοντά στον Άγιο Κωνσταντίνο. Υπενθύμιση για την υποχρέωση καθαρισμού οικοπέδων έως τις 15 ιουνίου
Έσβησε η φωτιά στη  Λουτρόπολη Θερμής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Γιατί παρακάμφθηκε η Προανάρτηση» ρωτά το ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου

Επιστολή προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο με αναφορές σε κινδύνους για ιδιοκτησίες και συναλλαγές
«Γιατί παρακάμφθηκε η Προανάρτηση» ρωτά το ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχειοθετήθηκε η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ για τον Χαράλαμπο Αθανασίου

Δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες για τον βουλευτή Λέσβου και τον Τάσο Χατζηβασιλείου.Κλείνει ο φάκελος της υπόθεσης που είχε προκαλέσει πολιτική συζήτηση από τον Απρίλιο. Δείτε τη δήλωση του βουλευτή
Αρχειοθετήθηκε η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ για τον Χαράλαμπο Αθανασίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή για το περιβάλλον στην πλατεία Μηλένα Κοντού

Ο Δήμος Μυτιλήνης τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες
Γιορτή για το περιβάλλον στην πλατεία Μηλένα Κοντού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στιγμές τρόμου στη Μυτιλήνη καταγγέλλει η Ντέπη Χατζηκαμπάνη

Η γνωστή στιχουργός και συγγραφέας περιγράφει μια ανατριχιαστική εμπειρία που έζησε μαζί με το μωρό της σε κεντρικό σημείο της πόλης
Στιγμές τρόμου στη Μυτιλήνη καταγγέλλει η Ντέπη Χατζηκαμπάνη
ΧΩΡΙΑ

Ανησυχία στην Αγιάσο για βανδαλισμούς σε παιδική χαρά

Η Δημοτική Κοινότητα προχωρά σε προσωρινό κλείσιμο του χώρου, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία των παιδιών
Ανησυχία στην Αγιάσο για βανδαλισμούς σε παιδική χαρά