ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Μεγάλο στοίχημα η τυποποίηση και νέος συνεταιρισμός γυναικών για την Αντισσα
Η Βάγια Καρίνου πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής, μιλά για την προσπάθεια των τριών τελευταίων χρόνων να σταθεί στα πόδια του το εγχείρημα κάτω από περίπλοκες συνθήκες και προκλήσεις
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 28/7/2025

Μια νέα δυναμική πορεία ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ο Αγροτικός – Ελαιουργικός – Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός της Άντισσας, χάρη στην ενεργή παρουσία και το όραμα της προέδρου του, Βάγιας Καρίνου. Μετά από αρκετά χρόνια μεγάλης αδράνειας, ο συνεταιρισμός ανασυγκροτείται και εξελίσσεται, φέρνοντας στο προσκήνιο ξανά τη δυνατότητα η αγροτική παραγωγή να γίνει πυλώνας ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής.
Σε συνέντευξή της στον ρ/σ «Ν» 99 FM, η κ. Καρίνου παρουσίασε την πορεία και το όραμα του Συνεταιρισμού που επαναδραστηριοποιήθηκε ουσιαστικά τα τελευταία τρία χρόνια. Όπως εξήγησε, το πρώτο στοίχημα ήταν η επαναλειτουργία του ελαιοτριβείου και η εξυπηρέτηση των τοπικών ελαιοπαραγωγών. Στη συνέχεια, στόχος έγινε η τυποποίηση του ελαιολάδου και η διάθεση του σε τουριστικά καταστήματα και εστιατόρια, αρχικά σε μικρές ποσότητες και αργότερα σε πέντε διαφορετικούς τύπους συσκευασίας (από 30ml έως 5 λίτρα).
«Ξεκινήσαμε πέρσι με έναν μόνο κωδικό. Φέτος έχουμε ήδη πέντε διαφορετικές ετικέτες. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε ακόμη πιο επαγγελματική κατεύθυνση με στόχο τη δημιουργία δικού μας τυποποιητηρίου στην Άντισσα», σημειώνει.
Σημαντική προσπάθεια καταβάλλεται και για την στήριξη της κτηνοτροφίας, που όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος, αποτελεί το κυρίαρχο παραγωγικό στοιχείο της περιοχής. Ήδη έχει συγκροτηθεί ομάδα παραγωγών, συμμετέχοντας σε σχετικά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ γίνονται συντονισμένες ενέργειες για την καλύτερη διαχείριση της παραγωγής γάλακτος.
Παράλληλα, υπάρχουν σχέδια για διεύρυνση του Συνεταιρισμού σε τομείς όπως η μελισσοκομία, οι εναλλακτικές καλλιέργειες αλλά και ο αγροτουρισμός. Σε αυτό το πλαίσιο, η Βάγια Καρίνου επιχειρεί να ενεργοποιήσει και τις γυναίκες της περιοχής, θέλοντας να δημιουργήσει ένα νέο γυναικείο αγροτουριστικό σχήμα.
«Υπάρχουν πολλές άξιες γυναίκες στο χωριό, που δημιουργούν αριστουργήματα – από παραδοσιακά φαγητά μέχρι χειροτεχνίες. Ονειρεύομαι μια ομάδα που θα στηρίξει την τοπική παραγωγή και θα δώσει στις γυναίκες την ευκαιρία να δουν τον κόπο τους να αναγνωρίζεται, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και οικονομική ανεξαρτησία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η ιδέα αυτή έχει τις ρίζες της και στο παρελθόν, καθώς όπως θυμίζει η ίδια, η Άντισσα ήταν από τις πρώτες περιοχές που συμμετείχαν σε γυναικείους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς από τη δεκαετία του ’80, επί πρωτοβουλίας της Μαργαρίτας Παπανδρέου. Το εγχείρημα όμως δεν άντεξε στο χρόνο, αφήνοντας πίσω του επιφυλάξεις και φόβους που, όπως φαίνεται, ακόμη λειτουργούν ανασταλτικά.
«Υπάρχει δισταγμός. Ορισμένες λένε: το δοκιμάσαμε παλιά και δεν πέτυχε. Τώρα όμως υπάρχουν άλλα εργαλεία, άλλα προγράμματα, καλύτερος προγραμματισμός. Πρέπει να δώσουμε άλλη μια ευκαιρία».
Ο συνεταιρισμός αριθμεί σήμερα περίπου 60 ενεργά μέλη, και όπως τονίζει η πρόεδρος, η νοοτροπία αλλάζει αργά αλλά σταθερά. Ωστόσο, το κλίμα δυσπιστίας προς τα συνεταιριστικά σχήματα – απόρροια και της κατάρρευσης της πρώην Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών – είναι ακόμη εμφανές.
Σε δύσκολες συγκυρίες, όπως η φετινή με την απότομη πτώση της τιμής του ελαιολάδου και την αβεβαιότητα στην αγορά, η Βάγια Καρίνου στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα:
«Μην εγκαταλείπετε τις καλλιέργειες. Μην αφήνετε τα ελαιοκτήματά σας. Η γη μας έχει αξία και μέλλον. Αρκεί να πιστέψουμε ξανά σε αυτήν».
Η παραγωγή, σύμφωνα με την ίδια, φέτος αναμένεται μειωμένη, με την ανομβρία να έχει επηρεάσει αρνητικά πολλές περιοχές της Δυτικής Λέσβου. Παρά τα εμπόδια, ο συνεταιρισμός συμμετέχει σε πρωτοβουλίες προώθησης του ελαιολάδου, όπως το Lesvos Food Fest, ενώ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για περαιτέρω διείσδυση στην τοπική αγορά.
Η δράση του Συνεταιρισμού δεν σταματά εκεί. Στόχος είναι η πλήρης εκσυγχρονισμός του ελαιοτριβείου, η επένδυση σε εξοπλισμό, αλλά και η άμεση ενασχόληση με την εμπορία του προϊόντος, χωρίς διαμεσολάβηση. Όπως λέει η ίδια, «θέλουμε να αποκτήσουμε δύναμη και να σταθούμε αυτόνομα στην αγορά».
Κλείνοντας, η κ. Καρίνου τόνισε την αξία της συλλογικότητας, της επιμονής και της συνεργασίας:
«Δεν μπορεί ένας άνθρωπος μόνος του να κάνει τη διαφορά. Αλλά μπορεί να ξεκινήσει τη σπίθα. Έχω δίπλα μου ένα καλό Δ.Σ., μια ομάδα παραγωγών, και ανθρώπους που με στηρίζουν. Μακάρι να μας ακολουθήσουν κι άλλοι».