× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Λέσβος γεύεται το φως της ελιάς

Γευσιγνωσία Oleve στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στις 29 Ιουλίου –Μια γαστρονομική εμπειρία υψηλής ποιότητας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Lesvos Geopark Gastronomy

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/7/2025

Η Λέσβος γεύεται το φως της ελιάς
' χρόνος ανάγνωσης

Συνεχίζονται με ιδιαίτερη επιτυχία οι εκδηλώσεις Λεσβιακής Γευσιγνωσίας που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι, στο πλαίσιο της Γιορτής Αγροτουρισμού 2025 και της συμμετοχής του νησιού στο διεθνές δίκτυο UNESCO Παγκόσμιων Γεωπάρκων.

Την Τρίτη 29 Ιουλίου 2025, από τις 12:00 έως τις 14:00, το Μουσείο φιλοξενεί μια ξεχωριστή εκδήλωση γευσιγνωσίας ελαιολάδου με τίτλο "Oleve: Το ελαιόλαδο της αναγέννησης", προσκαλώντας το κοινό σε μια βιωματική εμπειρία γεύσης, ποιότητας και πολιτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια ελιά – μια ιστορία ζωής
Με οδηγό τη λαϊκή σοφία της Μεσογείου, «Ὅπου εὐδοκεῖ ἐλαία, εὐδοκεῖ καὶ βίος», η γευσιγνωσία της Oleve δεν είναι απλώς μια παρουσίαση προϊόντος: είναι μια αφήγηση για την επιστροφή στη γη και τις ρίζες. Η Oleve γεννήθηκε στο Κτήμα Φάρος, όπου φυτεύτηκαν πάνω από 50.000 ελαιόδεντρα και δημιουργήθηκε ένα πρότυπο οικοσύστημα, αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρουσιάστηκε στο Yale University ως διεθνές υπόδειγμα βιώσιμης γεωργίας και περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Το ελαιόλαδο ως εμπειρία
Τα βιολογικά ελαιόλαδα της Oleve, βραβευμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς, θα παρουσιαστούν στους χώρους του Μουσείου σε μια επιλεγμένη δοκιμή με καθοδήγηση από ειδικούς. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής, να κατανοήσουν τη διατροφική και πολιτισμική αξία του λεσβιακού ελαιολάδου και να δοκιμάσουν προϊόντα υψηλής γαστρονομικής αξίας, όπως:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Oleve Shine, Luma, Noir
  • Early Harvest & KidsPLAY
  • Oleve RMD με nutraceutical δράση

Τοπική γαστρονομία στο προσκήνιο
Η εκδήλωση εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια ανάδειξης της λεσβιακής γης, όπου το γεωλογικό υπόβαθρο, τα εδάφη, η βιοποικιλότητα και η παράδοση συνδυάζονται για να δώσουν μοναδικά προϊόντα. Μια τέτοια επιτυχημένη δράση ήταν και η πρόσφατη εκδήλωση του Συνεταιρισμού Γυναικών Παρακοίλων, που παρουσίασε δημιουργίες βασισμένες στην ελιά: ελαιοπιτάκια, κέικ ελιάς, μπρουσκέτες με φέτα και μαρμελάδες ελιάς, εντυπωσιάζοντας τους εκατοντάδες επισκέπτες.

Η Λέσβος ως γαστρονομικός προορισμός UNESCO
Οι γαστρονομικές εκδηλώσεις του Μουσείου στο Σίγρι προβάλλουν τη Λέσβο ως τουριστικό προορισμό ποιότητας και ενισχύουν την εμπειρία του επισκέπτη μέσα από αυθεντικές, παραδοσιακές αλλά και καινοτόμες γευστικές προσεγγίσεις. Η γεύση συναντά το τοπίο, ο πολιτισμός συναντά την καινοτομία – και η Λέσβος συστήνεται ξανά στον κόσμο, μέσα από τη δύναμη της ελιάς.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δουλειά, πειθαρχία και όνειρο Ολυμπιακών Αγώνων για τον 17χρονο Βλάση Κιντάκα

Ο 17χρονος από τη Γέρα κατέκτησε τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κουνγκ Φου, δουλεύοντας παράλληλα για να στηρίξει την προετοιμασία του- Τι είπε με τον προπονητή του Δ. Λουκαδή στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ο Αετός Λέσβου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Kung Fu στην Κίνα

Τρεις αθλήτριες του Συλλόγου έδωσαν τις δικές τους αθλητικές μάχες και πέτυχαν πολύ καλά πλασαρίσματα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ο Ναυτικός Όμιλος Μυτιλήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Μικροί και μεγάλοι σήμερα Σάββατο 25 Οκτωβρίου γνώρισαν το άθλημα της κωπηλασίας μέσα από μια πρωτότυπη εκδήλωση του ΝΟΜ στο κέντρο της Μυτιλήνης
ΓΕΥΣΗ

Από το καζάνι της Ανεμώτιας… στο τραπέζι όλης της Ελλάδας

Το Βιολογικό Πετιμέζι Ανεμώτιας εσοδείας 2025, καρπός μιας νυχτερινής τελετουργίας και της λεσβιακής γης, φέρνει ξανά στο προσκήνιο μια γεύση αρχαία και πολύτιμη, συνδυάζοντας παράδοση και δημιουργία
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις των εν Λέσβω Μακεδόνων για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκη

Ομιλία της Δρ Κλειούς Χατζηδανιήλ για τις γυναίκες του μακεδονικού αγώνα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αθλητές του ΙPPOS στους αγώνες Ικανότητας Αθλητού της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας

Από την Μήθυμνα στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο
ΓΕΥΣΗ

Γέφυρα κρασιού και πολιτισμού ανάμεσα σε Λέσβο και Τήνο

Η συνάντηση του Οινοποιείου «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» με το «MESSAREA Winery» ανοίγει δρόμους συνεργασίας για την ανάδειξη των αιγαιοπελαγίτικων ποικιλιών και την ανάπτυξη του νησιωτικού οινοτουρισμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Κάνε την πρώτη κίνηση – και μπες στον κόσμο του σκακιού!

Ο Βενιαμίν διοργανώνει Σεμινάριο Βασικών Γνώσεων στο Σκάκι για ενήλικες
ΓΕΥΣΗ

Γλυκιές γεύσεις με άρωμα φθινοπώρου στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης γνώρισαν το κυδώνι, έμαθαν τις ιδιότητές του και έφτιαξαν γλυκό του κουταλιού με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Τα παιδιά τυπώνουν… φαντασία στο πρώτο φθινοπωρινό εργαστήριο της «tortuguita»

Το εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής της Δέσποινας Αναστασοπούλου καλεί τα παιδιά σε μια δημιουργική περιπέτεια εκτυπώσεων την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου