Η Λέσβος γεύεται το φως της ελιάς
Γευσιγνωσία Oleve στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στις 29 Ιουλίου –Μια γαστρονομική εμπειρία υψηλής ποιότητας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Lesvos Geopark Gastronomy
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/7/2025

Συνεχίζονται με ιδιαίτερη επιτυχία οι εκδηλώσεις Λεσβιακής Γευσιγνωσίας που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι, στο πλαίσιο της Γιορτής Αγροτουρισμού 2025 και της συμμετοχής του νησιού στο διεθνές δίκτυο UNESCO Παγκόσμιων Γεωπάρκων.
Την Τρίτη 29 Ιουλίου 2025, από τις 12:00 έως τις 14:00, το Μουσείο φιλοξενεί μια ξεχωριστή εκδήλωση γευσιγνωσίας ελαιολάδου με τίτλο "Oleve: Το ελαιόλαδο της αναγέννησης", προσκαλώντας το κοινό σε μια βιωματική εμπειρία γεύσης, ποιότητας και πολιτισμού.
Μια ελιά – μια ιστορία ζωής
Με οδηγό τη λαϊκή σοφία της Μεσογείου, «Ὅπου εὐδοκεῖ ἐλαία, εὐδοκεῖ καὶ βίος», η γευσιγνωσία της Oleve δεν είναι απλώς μια παρουσίαση προϊόντος: είναι μια αφήγηση για την επιστροφή στη γη και τις ρίζες. Η Oleve γεννήθηκε στο Κτήμα Φάρος, όπου φυτεύτηκαν πάνω από 50.000 ελαιόδεντρα και δημιουργήθηκε ένα πρότυπο οικοσύστημα, αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρουσιάστηκε στο Yale University ως διεθνές υπόδειγμα βιώσιμης γεωργίας και περιβαλλοντικής αποκατάστασης.
Το ελαιόλαδο ως εμπειρία
Τα βιολογικά ελαιόλαδα της Oleve, βραβευμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς, θα παρουσιαστούν στους χώρους του Μουσείου σε μια επιλεγμένη δοκιμή με καθοδήγηση από ειδικούς. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής, να κατανοήσουν τη διατροφική και πολιτισμική αξία του λεσβιακού ελαιολάδου και να δοκιμάσουν προϊόντα υψηλής γαστρονομικής αξίας, όπως:
- Oleve Shine, Luma, Noir
- Early Harvest & KidsPLAY
- Oleve RMD με nutraceutical δράση
Τοπική γαστρονομία στο προσκήνιο
Η εκδήλωση εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια ανάδειξης της λεσβιακής γης, όπου το γεωλογικό υπόβαθρο, τα εδάφη, η βιοποικιλότητα και η παράδοση συνδυάζονται για να δώσουν μοναδικά προϊόντα. Μια τέτοια επιτυχημένη δράση ήταν και η πρόσφατη εκδήλωση του Συνεταιρισμού Γυναικών Παρακοίλων, που παρουσίασε δημιουργίες βασισμένες στην ελιά: ελαιοπιτάκια, κέικ ελιάς, μπρουσκέτες με φέτα και μαρμελάδες ελιάς, εντυπωσιάζοντας τους εκατοντάδες επισκέπτες.
Η Λέσβος ως γαστρονομικός προορισμός UNESCO
Οι γαστρονομικές εκδηλώσεις του Μουσείου στο Σίγρι προβάλλουν τη Λέσβο ως τουριστικό προορισμό ποιότητας και ενισχύουν την εμπειρία του επισκέπτη μέσα από αυθεντικές, παραδοσιακές αλλά και καινοτόμες γευστικές προσεγγίσεις. Η γεύση συναντά το τοπίο, ο πολιτισμός συναντά την καινοτομία – και η Λέσβος συστήνεται ξανά στον κόσμο, μέσα από τη δύναμη της ελιάς.