× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Χρειάζεται επαγγελματισμός, όχι ευχές»

Ο ξενοδόχος Ιγνάτης Νανίδης μιλά για την πικρή αλήθεια του τουρισμού στη Λέσβο-Από τις καταγγελίες για όχληση του Δήμου, μέχρι τη γαστρονομία, τον πράσινο τουρισμό και την απουσία στελεχών – η ειλικρινής και αιχμηρή συνέντευξη του κ.Νανίδη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/7/2025

«Χρειάζεται επαγγελματισμός, όχι ευχές»
' χρόνος ανάγνωσης

Ο ξενοδόχος Ιγνάτης Νανίδης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή Καλημέρα στο Νησί και δεν μάσησε τα λόγια του. Η συνέντευξη ξεκίνησε με αναφορά σε καταγγελία του προς τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, καθώς –όπως υποστήριξε– εκτελέστηκαν οχληρές εργασίες λίγα μέτρα από το ξενοδοχείο του στο αποκορύφωμα της τουριστικής σεζόν.«Εμείς πουλάμε ύπνο. Ζητήσαμε μόνο να ξεκινούν μετά τις 10:00. Αντίθετα, άρχισαν στις 8. Οι πελάτες έφυγαν, ακυρώσεις ήρθαν, και η ζημιά ήταν μεγάλη».

Όπως εξήγησε, το θέμα βρίσκεται υπό νομική επεξεργασία με πιθανή προσφυγή στη δικαιοσύνη, ενώ κατήγγειλε ότι δεν υπήρξε καμία απολογητική στάση από την πλευρά των τοπικών αρχών, πέρα από καθυστερημένες συγγνώμες και σιωπηρές παύσεις των έργων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον κ. Νανίδη, όσοι προέβλεπαν ρεκόρ για τον τουρισμό του 2025, το έκαναν χωρίς επαφή με την πραγματικότητα. Η δική του εκτίμηση είναι ότι φέτος θα είναι η χειρότερη χρονιά του νησιού υπό «κανονικές συνθήκες».«Ο πελάτης σήμερα είναι διαβασμένος. Δεν μπορούμε να τον κοροϊδέψουμε. Έχει ταξιδέψει, έχει άποψη. Αν δεν βρει ποιότητα, δεν θα ξανάρθει».

Ο κεντρικός άξονας της κριτικής του κ. Νανίδη αφορά την απουσία επαγγελματιών στον τουριστικό κλάδο της Λέσβου. Όπως τόνισε, δεν υπάρχει επαρκής στελέχωση και εξειδίκευση, και οι επιλογές προσωπικού γίνονται πρόχειρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν είναι ανάπτυξη να φωνάζεις τον Γιαννάκη της γειτονιάς και να του δίνεις έναν δίσκο. Χρειάζονται εξειδικευμένα στελέχη με γνώσεις και εμπειρία».

Ο ξενοδόχος υποστήριξε ότι η Λέσβος έχει τεράστια φυσικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα: από τη φύση, το birdwatching και την αλιεία, έως τη γαστρονομία και την πολιτιστική κληρονομιά. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει υποτιμημένη στον τουριστικό χάρτη.

Ο κ. Νανίδης άσκησε κριτική σε συναδέλφους του, που όπως λέει, δεν επενδύουν στην τοπική παραγωγή. Κατήγγειλε ότι το «Ελληνικό Πρωινό» δεν έχει ενσωματωθεί ουσιαστικά στα καταλύματα της Λέσβου, και ότι πολλοί ξενοδόχοι επιλέγουν φθηνά προϊόντα εισαγωγής.«Ο Κινέζος που σου πουλάει μέλι δεν θα σου στείλει ποτέ πελάτη. Ο ντόπιος παραγωγός όμως θα το κάνει. Δεν είναι κόστους θέμα, είναι στρατηγικής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για την ακρίβεια στα ακτοπλοϊκά, ανέφερε ότι εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο ισχύει έκπτωση 30% στα εισιτήρια πλοίων για όσους διαμείνουν πάνω από 4 διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα νησιά – ανάμεσά τους και η Λέσβος. Το μόνο που απαιτείται είναι μια υπεύθυνη δήλωση από το κατάλυμα.«Εμείς την εφαρμόζουμε. Δίνουμε πάνω από 50 τέτοια έντυπα το χρόνο. Δεν καταλαβαίνω γιατί άλλοι συνάδελφοι δεν το προβάλλουν καθόλου».

Σε μία αποκαλυπτική στιγμή της συνέντευξης, ο κ. Νανίδης αναφέρθηκε στο σκάνδαλο με τον φάκελο ΠΟΠ για την παπαλίνα Καλλονής, λέγοντας πως κάποιοι προσπάθησαν να προσθέσουν στον φάκελο ζώνες που δεν ανήκουν στην περιοχή, ώστε να ενταχθούν προϊόντα άλλης προέλευσης.

«Όταν ο επισκέπτης δοκιμάσει μια "παπαλίνα Καλλονής" που δεν είναι Καλλονής, χάνεις την αξιοπιστία σου για πάντα».Αναφερόμενος στον πράσινο τουρισμό, ο κ. Νανίδης σημείωσε πως η περιβαλλοντική συνείδηση είναι επαγγελματική ευθύνη. Επισήμανε ότι ήδη γίνονται ενέργειες στο κατάλυμά του με συμβουλευτική από ειδικούς, ενώ καταδίκασε τη ρύπανση και την αδιαφορία για το περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το πλαστικό που πετάς στο ποτάμι, θα καταλήξει στον κόλπο. Και στο πιάτο σου. Όλοι εμείς πληρώνουμε τα λάθη μας.»Τέλος, άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο χάνονται ευρωπαϊκά και κρατικά εργαλεία στήριξης καθώς δεν φτάνουν ποτέ στους πραγματικούς αποδέκτες, τους ανθρώπους του τουρισμού.

«Η κοινοτική οδηγία ξεκινά σωστά, φτάνει στην Αθήνα, μετά στις τοπικές αρχές… και κάπου εκεί χάνεται. Δεν υλοποιείται τίποτα.» Η συνέντευξη του Ιγνάτη Νανίδη δεν ήταν απλώς μια διαμαρτυρία. Ήταν μια τεκμηριωμένη και ειλικρινής κατάθεση εμπειρίας, που φέρνει στο προσκήνιο όσα πολλοί σκέφτονται αλλά λίγοι εκφράζουν δημόσια. Αν η Λέσβος θέλει να επανεκκινήσει τον τουρισμό της με αξιώσεις, θα πρέπει να επενδύσει όχι σε καμπάνιες εντός νησιού, αλλά σε επαγγελματισμό, στρατηγική, τοπικά προϊόντα και οικολογική συνείδηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader

Ο γενικός διευθυντής της ΕΤΑΛ Α.Ε. Τάσος Περιμένης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ για τα προγράμματα Leader και το πως αξιοποιούνται για την στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωή των χωριών του νησιού
172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει
ΑΓΟΡΑ

Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου

Πλούσιες προσφορές σε τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης με έμφαση στη σταθερά χαμηλή τιμή
Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου

Δείτε όλες τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος στις εργασιακές σχέσεις
Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο

Ενημέρωση για χρηματοδοτικά εργαλεία και προβλήματα των επαγγελματιών την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών διαπιστώνει αυτό που οι εργαζόμενοι στη χώρα βιώνουν από την εφαρμογή των μνημονίων ως σήμερα
Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου

Θα καταβληθούν 2,47 δις ευρώ σε 4,31 εκατομμύρια δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ημερίδα για τη νησιωτικότητα στη Μυτιλήνη

Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου με διοργανωτές τα Ινστιτούτα ΕΝΑ, ΙΝΕΡΠΟΣΤ και Νίκος Πουλατζάς
Ημερίδα για τη νησιωτικότητα στη Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του «Αδαμάντιος Κοραής» λόγω κακοκαιρίας

Δεν θα εκτελεστεί τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου το σκέλος Σαμοθράκη – Λήμνος, κανονικά τα δρομολόγια από Τρίτη και η αναπλήρωση την Τετάρτη
Αλλαγές στα δρομολόγια του «Αδαμάντιος Κοραής» λόγω κακοκαιρίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μειώθηκαν τα κρούσματα της ευλογιάς

Στα 472.928 ανέρχονται τα ζώα που θανατώθηκαν στο πλαίσιο των προσπαθειών εκρίζωσης
Μειώθηκαν τα κρούσματα της ευλογιάς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συμπληρωματική πληρωμή αγροτικών επιδοτήσεων από την ΑΑΔΕ

Πληρώθηκαν περί τα 28 εκατομμύρια ευρώ σε 24.000 δικαιούχους.
Συμπληρωματική πληρωμή αγροτικών επιδοτήσεων  από την ΑΑΔΕ