× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βόρειο Αιγαίο: Το 2025 περισσότεροι άνεργοι από το 2015

Εξαιρετικά αργός ο ρυθμός μείωσης της δηλωμένης ανεργίας, δείχνουν τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 19/7/2025

Βόρειο Αιγαίο: Το 2025 περισσότεροι άνεργοι από το 2015
' χρόνος ανάγνωσης

Το πρώτο εξάμηνο του 2025, ο μέσος όρος των δηλωμένων ανέργων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου υποχώρησε και βρέθηκε λίγο κάτω από το επίπεδο του πρώτου εξαμήνου του 2017. Η μελέτη των στατιστικών στοιχείων δείχνει πως η ανεργία – έτσι όπως καταγράφεται από τη ΔΥΠΑ και παλαιότερα από τον ΟΑΕΔ – κορυφώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2020. Το 2021 και το 2022 σταθεροποιήθηκε σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο, ενώ από το 2023 και μετά εμφανίζει σταθερή τάση αποκλιμάκωσης. Από μια πρώτη ματιά πρόκειται για μια θετική εξέλιξη. Ωστόσο, παρατηρώντας το διάγραμμα που συνοδεύει το ρεπορτάζ, διαπιστώνουμε πως η επιστροφή της δηλωμένης ανεργίας στα επίπεδα του 2010 θα απαιτήσει να περάσουν πολλά ακόμη χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά, μέχρι τώρα οι άνεργοι – κυρίως οι νέοι – δεν κάθονται άπραγοι περιμένοντας να βρουν μια θέση εργασίας. Οι περισσότεροι από αυτούς επιλέγουν να μεταναστεύσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα ή στο εξωτερικό για να φτιάξουν τη ζωή τους. Κι αυτή είναι μια επιλογή χωρίς επιστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας δούμε τους αριθμούς. Το πρώτο εξάμηνο του 2025, δεκαπέντε χρόνια μετά την είσοδο της χώρας στην περιπέτεια των μνημονίων, ο μέσος όρος των ανέργων ανήλθε σε 13.657 άτομα. Το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι δηλωμένοι άνεργοι στο Βόρειο Αιγαίο ήταν 13.958 άτομα. Το 2010, τη χρονιά που η χώρα μπήκε στα μνημόνια, ο μέσος όρος των δηλωμένων ανέργων στα νησιά της Περιφέρειας ήταν 7.450 άτομα, ενώ το 2015 – τη χρονιά που μπήκε λουκέτο στις τράπεζες – οι δηλωμένοι άνεργοι του πρώτου εξαμήνου ήταν 13.007.

Είναι εντυπωσιακό ότι, παρά τη διάλυση κάθε πλαισίου προστασίας της εργασίας και την ουσιαστική κατάργηση του 8ώρου, η ανεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ) παραμένει σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι το 2015. Μια χρονιά μεγάλης πολιτικής αστάθειας, με εφαρμογή των capital controls και την ελληνική οικονομία στο χείλος της χρεοκοπίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από το γενικότερο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, που ενισχύει τους δείκτες ανεργίας στη χώρα, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αντιμετωπίζουν πρόσθετες προκλήσεις. Οι οικονομικοί δείκτες στα νησιά της Περιφέρειας δεν παρουσιάζουν βελτίωση. Οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν τα προηγούμενα 15 χρόνια δεν έχουν αναπληρωθεί με νέες. Όλα δείχνουν πως έχουμε μπροστά μας μια νέα περίοδο οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, αν όχι κρίσης. Κι νησιωτικές οικονομίας μπαίνουν σε αυτή την νέα εποχή με εξαιρετικά δυμενείς προοπτικές, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την μεγάλη εξάρτηση τους από τον τουρισμό και την πρωτογενή παραγωγή. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των προβάτων

Η εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των προβάτων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Περισσότεροι ψηφιακοί έλεγχοι στα αγροκτήματα

Εννέα αλλαγές αποφάσισε η Κομισιόν στον τρόπο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Περισσότεροι ψηφιακοί έλεγχοι στα αγροκτήματα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ

Η απρόσκοπτη λειτουργία τους ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την ΑΑΔΕ ώστε να εξυπηρετούνται οι αγρότες είναι το ζήτημα που απασχολεί τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας
Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ψηφιακά εργαλεία και στοχευμένες διασταυρώσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε Βόρειο - Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά
Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
ΧΩΡΙΑ

172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader

Ο γενικός διευθυντής της ΕΤΑΛ Α.Ε. Τάσος Περιμένης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ για τα προγράμματα Leader και το πως αξιοποιούνται για την στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωή των χωριών του νησιού
172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει
ΑΓΟΡΑ

Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου

Πλούσιες προσφορές σε τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης με έμφαση στη σταθερά χαμηλή τιμή
Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου

Δείτε όλες τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος στις εργασιακές σχέσεις
Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο

Ενημέρωση για χρηματοδοτικά εργαλεία και προβλήματα των επαγγελματιών την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών διαπιστώνει αυτό που οι εργαζόμενοι στη χώρα βιώνουν από την εφαρμογή των μνημονίων ως σήμερα
Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου

Θα καταβληθούν 2,47 δις ευρώ σε 4,31 εκατομμύρια δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου