× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δακοχρονιά το 2025 για τη Λέσβο

Στους ορεινούς ελαιώνες καταγράφονται έως και 80 έντομα δάκου ανά δακοπαγίδα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 16/7/2025

Δακοχρονιά το 2025 για τη Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Όσοι έχουν τοποθετήσει δακοπαγίδες στους ελαιώνες τους, ιδιαίτερα στις περιοχές της Μυτιλήνης, της Γέρας και του Πλωμαρίου, έχουν παρατηρήσει σημαντική αύξηση του πληθυσμού του δάκου. Οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου συνηθίζουν να λένε πως, τις χρονιές με πολύ μικρή παραγωγή ελαιοκάρπου, ο δάκος προκαλεί περισσότερες προσβολές στον λιγοστό καρπό. Ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στις αυξημένες προσβολές είναι ο σχετικά μεγάλος όγκος του φετινού καρπού.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, Γιώργος Λαγουτάρης, είχε δηλώσει στο «Ν» πως η μη συγκομιδή μεγάλου μέρους του ελαιοκάρπου τη σεζόν 2024–2025 επέτρεψε στον δάκο να βρει τροφή ήδη από την άνοιξη, γεγονός που οδήγησε στην ανάπτυξη μεγάλου πληθυσμού εντόμων σε όλες τις περιοχές του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρώτος καθολικός ψεκασμός στους ελαιώνες της Λέσβου ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου. Από τα τέλη Ιουνίου έως και τις 15 Ιουλίου, στην περιοχή καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες φαίνεται να περιόρισαν σημαντικά τη δράση του δάκου. Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, στις παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού παρατηρείται δραστική μείωση του πληθυσμού του δάκου, με μόλις 5 έως 6 άτομα ανά δακοπαγίδα.

Ωστόσο, η κατάσταση στους ορεινούς ελαιώνες, καθώς και σε εκείνους που βρίσκονται σε λαγκαδιές, κοντά σε ρέματα ή σε σκιερά και ανήλιαγα σημεία, είναι διαφορετική. Εκεί καταγράφονται συχνά 30 δάκοι ανά παγίδα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν μετρηθεί έως και 80 έντομα σε μία μόνο παγίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο σχεδιασμός της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας προβλέπει τη συνέχιση των ψεκασμών, αλλά με στοχευμένο χαρακτήρα – δηλαδή, σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντική παραγωγή καρπού.

Οι καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών, τουλάχιστον έως τις 22 Ιουλίου, αναμένεται να λειτουργήσουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς τα προγνωστικά μοντέλα προβλέπουν θερμοκρασίες κοντά ή και άνω των 40 βαθμών Κελσίου, γεγονός που περιορίζει τη δραστηριότητα του δάκου στους ελαιώνες του νησιού.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι Τούρκοι αγρότες χαιρετίζουν τον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων τους

«Αγωνιζόμαστε για τα ίδια δικαιώματα εκατέρωθεν του Αιγαίου» δηλώνει η Ένωση Όλων των Αγροτών Παραγωγών Τουρκίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Γεωπόνοι αντιδρούν στη μετάβαση του ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πώς θα κάνουν ενστάσεις οι αγρότες για τις επιδοτήσεις 2025

Αναλυτικός οδηγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για λάθη σε στρέμματα, τιμολόγια, βοσκοτόπους, ΚΑΕΚ και ΑΤΑΚ, με νέες προθεσμίες και διαδικασίες έως τις αρχές 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση στο χρόνο καταβολής των εισφορών στον ΕΛΓΑ

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχείρισης των ζημιών από τους παγετούς και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο βορείου Αιγαίου στο πλευρό των παραγωγών

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για αδυναμία προστασίας και «σκιές διαφθοράς» στη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τιμές ρεκόρ για τα αρνιά της Λέσβου

Η ευλογιά των προβάτων και η μειωμένη παραγωγή στην Ευρώπη εκτοξεύουν τις τιμές παραγωγού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν την κατάργηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Ερώτηση στην βουλή κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΚΚΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση μπλοκάρει τις αποζημιώσεις για την ευλογιά των προβάτων

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσαν για το θέμα τέσσερις βουλευτές του κόμματος ανάμεσα τους και η Μαρία Κομνηνάκα
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης