ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δακοχρονιά το 2025 για τη Λέσβο
Στους ορεινούς ελαιώνες καταγράφονται έως και 80 έντομα δάκου ανά δακοπαγίδα
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 16/7/2025

Όσοι έχουν τοποθετήσει δακοπαγίδες στους ελαιώνες τους, ιδιαίτερα στις περιοχές της Μυτιλήνης, της Γέρας και του Πλωμαρίου, έχουν παρατηρήσει σημαντική αύξηση του πληθυσμού του δάκου. Οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου συνηθίζουν να λένε πως, τις χρονιές με πολύ μικρή παραγωγή ελαιοκάρπου, ο δάκος προκαλεί περισσότερες προσβολές στον λιγοστό καρπό. Ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στις αυξημένες προσβολές είναι ο σχετικά μεγάλος όγκος του φετινού καρπού.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, Γιώργος Λαγουτάρης, είχε δηλώσει στο «Ν» πως η μη συγκομιδή μεγάλου μέρους του ελαιοκάρπου τη σεζόν 2024–2025 επέτρεψε στον δάκο να βρει τροφή ήδη από την άνοιξη, γεγονός που οδήγησε στην ανάπτυξη μεγάλου πληθυσμού εντόμων σε όλες τις περιοχές του νησιού.
Ο πρώτος καθολικός ψεκασμός στους ελαιώνες της Λέσβου ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου. Από τα τέλη Ιουνίου έως και τις 15 Ιουλίου, στην περιοχή καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες φαίνεται να περιόρισαν σημαντικά τη δράση του δάκου. Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, στις παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού παρατηρείται δραστική μείωση του πληθυσμού του δάκου, με μόλις 5 έως 6 άτομα ανά δακοπαγίδα.
Ωστόσο, η κατάσταση στους ορεινούς ελαιώνες, καθώς και σε εκείνους που βρίσκονται σε λαγκαδιές, κοντά σε ρέματα ή σε σκιερά και ανήλιαγα σημεία, είναι διαφορετική. Εκεί καταγράφονται συχνά 30 δάκοι ανά παγίδα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν μετρηθεί έως και 80 έντομα σε μία μόνο παγίδα.
Ο σχεδιασμός της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας προβλέπει τη συνέχιση των ψεκασμών, αλλά με στοχευμένο χαρακτήρα – δηλαδή, σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντική παραγωγή καρπού.
Οι καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών, τουλάχιστον έως τις 22 Ιουλίου, αναμένεται να λειτουργήσουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς τα προγνωστικά μοντέλα προβλέπουν θερμοκρασίες κοντά ή και άνω των 40 βαθμών Κελσίου, γεγονός που περιορίζει τη δραστηριότητα του δάκου στους ελαιώνες του νησιού.