× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Απειλείται η ελευθερία ανταλλαγής σπόρων μεταξύ αγροτών

Προβληματισμός για τη βιοποικιλότητα και τη διατροφική ελευθερία. Σιγή ιχθύος ως σήμερα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 15/7/2025

Απειλείται η ελευθερία ανταλλαγής σπόρων μεταξύ αγροτών
' χρόνος ανάγνωσης

Από τις απαρχές της γεωργίας, οι αγρότες αντάλλασσαν σπόρους ως μέσο βελτίωσης των καλλιεργειών τους και διατήρησης της γεωργικής παράδοσης. Αυτή η αρχέγονη πρακτική, ωστόσο, φαίνεται να μπαίνει στο στόχαστρο νομοθετικών παρεμβάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε επιστήμονες, καλλιεργητές και οργανώσεις που ασχολούνται με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Σύμφωνα με τη γεωπόνο Ραλλού Τσίγγου, μέλος του ΑΙΓΙΛΟΠΑ (Δίκτυο για τη βιοποικιλότητα και την οικολογική γεωργία), η πρόταση κανονισμού που εξετάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανοίγει τον δρόμο για τον περιορισμό ή ακόμα και την απαγόρευση της ανταλλαγής σπόρων μεταξύ αγροτών. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη», χαρακτήρισε την απειλή αυτή «πραγματική και σοβαρή», υπογραμμίζοντας ότι το δικαίωμα των αγροτών να κρατούν και να ανταλλάσσουν σπόρους είναι θεμελιώδες για τη διατροφική κυριαρχία, τη γεωργική ανθεκτικότητα και τη διατήρηση της αγροβιοποικιλότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξηγεί, η αρχική πρόταση του κανονισμού προέβλεπε μεν τη δυνατότητα ανταλλαγής σπόρων μεταξύ γεωργών υπό ορισμένες προϋποθέσεις – π.χ. να είναι απαλλαγμένοι από ασθένειες, να έχουν βλαστικότητα, να προέρχονται από τη δική τους παραγωγή και να διακινούνται σε τοπικό επίπεδο και σε μικρές ποσότητες. Ωστόσο, σε πρόσφατη αναθεωρημένη πρόταση που παρουσίασε η πολωνική προεδρία στο Συμβούλιο Υπουργών, το άρθρο που εξασφάλιζε την ελευθερία αυτής της «in kind» ανταλλαγής σπόρων διαγράφηκε, ενώ παράλληλα η έννοια του «επαγγελματία» διευρύνθηκε, περιλαμβάνοντας και τους ίδιους τους αγρότες. Αυτό, όπως σημειώνει η κ. Τσίγγου, οδηγεί στην εξίσωση των αγροτών με τις εταιρείες σποροπαραγωγής, ανοίγοντας τον δρόμο για επιβολή ίδιων περιορισμών και γραφειοκρατικών απαιτήσεων.

«Η ανταλλαγή σπόρων δεν είναι εμπόριο, είναι πολιτισμός», τονίζει η γεωπόνος, σημειώνοντας ότι οι παραδοσιακές ποικιλίες που διατηρούνται μέσω αυτής της πρακτικής δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον, αλλά τεράστια αξία για τη γεωργική ανθεκτικότητα, την έρευνα και τη διατροφή. Στην Ελλάδα, η απομάκρυνση από την πρακτική διατήρησης σπόρων έχει οδηγήσει σε απώλεια τοπικών ποικιλιών και εξάρτηση από εισαγόμενους σπόρους, οι οποίοι δεν είναι πάντα προσαρμοσμένοι στις ελληνικές συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, τίθεται θέμα δημοκρατίας και δικαιωμάτων των αγροτών. Η κ.Τσίγγου υπενθυμίζει πως διεθνείς συνθήκες, όπως εκείνη του FAO, αναγνωρίζουν τον αγρότη όχι απλώς ως παραγωγό, αλλά και ως βελτιωτή φυτικού γενετικού υλικού. «Όσοι κρατούν και αναπαράγουν τους σπόρους τους είναι αυτοί που συντηρούν την αγροβιοποικιλότητα. Είναι οι άνθρωποι από τους οποίους μπορούμε να αντλήσουμε γενετικό υλικό για το μέλλον», λέει χαρακτηριστικά.

Όπως είπε η κ.Τσίγγου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ακόμα διαμορφώσει σαφή θέση για τον κανονισμό, ενώ δεν τοποθετήθηκε ούτε στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών. Ο ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ έχει αποστείλει ανοιχτή επιστολή, ζητώντας να ξεκαθαρίσει η ελληνική στάση σχετικά με το δικαίωμα ανταλλαγής σπόρων και τη σήμανση και ιχνηλασιμότητα προϊόντων που προέρχονται από νέες γονιδιωματικές τεχνικές, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο σύνθετη στην περίπτωση της βιολογικής γεωργίας. Η Ελλάδα δεν παράγει πιστοποιημένο βιολογικό σπόρο, παρά τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για 100% χρήση τέτοιου σπόρου έως το 2030. Κάθε χρόνο εκδίδονται ολοένα και περισσότερες παρεκκλίσεις, με αποτέλεσμα η χώρα να παραμένει εξαρτημένη από συμβατικούς σπόρους και εισαγωγές. Επιπλέον, δεν έχουν ακόμα εκδοθεί οι απαραίτητες λεπτομέρειες εφαρμογής του ισχύοντος κανονισμού για τη βιολογική γεωργία (2018/848), γεγονός που καθυστερεί την ανάπτυξη ενός βιώσιμου πλαισίου για τη σποροπαραγωγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως καταλήγει η κ. Τσίγγου, το θέμα δεν είναι τεχνικό αλλά βαθιά πολιτικό. Αν η ανταλλαγή σπόρων απαγορευτεί ή περιοριστεί υπερβολικά, το πλήγμα δεν θα είναι μόνο για τους αγρότες, αλλά για ολόκληρο το αγροδιατροφικό σύστημα, τη βιοποικιλότητα και το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν για τη γεωργία και τη διατροφή τους. Οι παραδοσιακές ποικιλίες, όπως το ατζούρι ή το ξυλάγγουρο, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, μαζί με έναν ολόκληρο πολιτισμό σποροδιατήρησης που μεταβιβαζόταν από γενιά σε γενιά.

Δείτε όλη την συνέντευξη εδώ:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

600 Αμερικανοί τουρίστες στη Μυτιλήνη

Με το κρουαζιερόπλοιο Explora που ήρθε την Κυριακή 27 Ιουλίου, στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση στη βουλή για την ευλογιά των προβάτων

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ και του βουλευτή Γιάννη Δελή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στις Σέρρες

Ασταμάτητη συνεχίζει η εξέλιξη της επιζωοτίας στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 23.415 δικαιούχους

Πληρωμή υπολοίπων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 1η Αυγούστου

Θα καταβληθούν 2,4 δις ευρώ σε 4,36 εκατ. δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκάδες καταγγελίες για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας

Λιποθυμούν ακόμη και οι επιθεωρητές εργασίας σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ