× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Φυγή προς τα μπρος επιχειρεί η κυβέρνηση

Αλλά η άσκηση αγροτικής πολιτικής χωρίς ουσιαστικά εργαλεία και χωρίς κατανόηση των αιτιών της πρώτης αποτυχίας θα οδηγήσει σε νέα μεγαλύτερα αδιέξοδα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 14/7/2025

Φυγή προς τα μπρος επιχειρεί η κυβέρνηση
' χρόνος ανάγνωσης

Παρελθόν αποτελεί από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, καθώς σήμερα, Δευτέρα 14 Ιουλίου, ανακοινώθηκε πως νέος Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων αναλαμβάνει ο Αντώνης Φιλιππής. Ο κ. Μπαγινέτας βρισκόταν στη θέση αυτή επί έξι χρόνια. Ήταν ο άνθρωπος που σχεδίασε την τρέχουσα ΚΑΠ και είχε την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση το 2019.



Φυσικά, δεν εφάρμοζε δικές του πολιτικές, αλλά τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τον αγροτικό τομέα. Ωστόσο, με μεγάλη καθυστέρηση, του χρεώθηκαν πολλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η τοποθέτηση της Αργυρώς Ζέρβα στη θέση της Γραμματέως Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών. Τη θέση αυτή κατείχε ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ένας άνθρωπος που γνώριζε πολύ καλά το αντικείμενο και είχε τεράστια πείρα. Προφανώς, στον κ. Παπαγιαννίδη χρεώθηκαν διάφορες αποτυχίες, όπως είναι η περίπτωση των προγραμμάτων βιολογικής κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας, των νέων αγροτών και άλλων.



Οι αλλαγές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε αυτή τη φάση, ολοκληρώνονται με την τοποθέτηση του Σπύρου Πρωτοψάλτη στη θέση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Οι παραπάνω αλλαγές προσώπων αποτελούν τη δεύτερη φάση. Είχε προηγηθεί η αντικατάσταση του Διονύση Σταμενίτη με τον Ιωάννη Ανδριανό, καθώς και η απομάκρυνση (σε κομματικό επίπεδο) του Ανδρέα Καρασαρίνη από τη θέση του Γραμματέα Αγροτικών Φορέων της Ν.Δ.


Όλες οι παραπάνω αλλαγές θα μπορούσαν να ερμηνευτούν πολιτικά ως ομολογία αποτυχίας. Ωστόσο, φαίνεται πως στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί ότι η κυβερνητική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα προσέκρουσε σε τοίχο όχι στο επίπεδο της διαχείρισης, αλλά στην ουσία της. Οι μικρομεσαίοι αγρότες φτωχοποιούνται, αλλά δεν δημιουργούνται νέες, μεγάλες, δυναμικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Ή, όπου προχωρά αυτός ο σχεδιασμός, οδηγεί σε πενιχρά αποτελέσματα.



Έτσι, στο περιθώριο του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, η κυβέρνηση επιλέγει να αλλάξει την αγροτική της πολιτική. Κινούμενη πάντα στη σταθερή νεοφιλελεύθερη γραμμή της, το πιθανότερο είναι πως θα επιδιώξει να επιταχύνει την εφαρμογή του σχεδιασμού της. Δηλαδή, γρήγορο ξεκαθάρισμα των μικρών αγροτών και δημιουργία μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων πάση θυσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πέρα από τις ευθύνες και τις αποτυχίες που μπορούν να χρεωθούν σε πρόσωπα και καταστάσεις, η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης απέτυχε γιατί, πολύ απλά, τα πράγματα στην πρωτογενή παραγωγή δεν κινούνται με τους ρυθμούς που κινούνται οι άλλοι παραγωγικοί κλάδοι. Αλλά και γιατί λείπουν τα εργαλεία άσκησης πολιτικής. Για παράδειγμα, είναι αστείο να πιστεύει κανείς πως θα υπάρξει αγροτική ανάπτυξη στη χώρα χωρίς Αγροτική Τράπεζα και χωρίς συνεταιριστικές οργανώσεις που να απαντούν στις προκλήσεις της εποχής.


Αντί η κυβέρνηση να επιμένει να αντιγράφει αποτυχημένα μοντέλα ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής, είναι προτιμότερο να βγει και να μιλήσει τίμια και ξεκάθαρα με τους αγρότες. Κυρίως, όμως, πρέπει να τους ακούσει και να βάλει στην άκρη τα στερεότυπα με τα οποία σχεδιάζει την πολιτική της. Τότε ναι, η δήλωση του Πρωθυπουργού περί αποτυχίας θα έχει νόημα και δεν θα είναι απλά ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των προβάτων

Η εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των προβάτων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Περισσότεροι ψηφιακοί έλεγχοι στα αγροκτήματα

Εννέα αλλαγές αποφάσισε η Κομισιόν στον τρόπο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Περισσότεροι ψηφιακοί έλεγχοι στα αγροκτήματα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ

Η απρόσκοπτη λειτουργία τους ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την ΑΑΔΕ ώστε να εξυπηρετούνται οι αγρότες είναι το ζήτημα που απασχολεί τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας
Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ψηφιακά εργαλεία και στοχευμένες διασταυρώσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε Βόρειο - Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά
Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
ΧΩΡΙΑ

172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader

Ο γενικός διευθυντής της ΕΤΑΛ Α.Ε. Τάσος Περιμένης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ για τα προγράμματα Leader και το πως αξιοποιούνται για την στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωή των χωριών του νησιού
172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει
ΑΓΟΡΑ

Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου

Πλούσιες προσφορές σε τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης με έμφαση στη σταθερά χαμηλή τιμή
Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου

Δείτε όλες τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος στις εργασιακές σχέσεις
Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο

Ενημέρωση για χρηματοδοτικά εργαλεία και προβλήματα των επαγγελματιών την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών διαπιστώνει αυτό που οι εργαζόμενοι στη χώρα βιώνουν από την εφαρμογή των μνημονίων ως σήμερα
Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου

Θα καταβληθούν 2,47 δις ευρώ σε 4,31 εκατομμύρια δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου