× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ακτινογραφία των καλλιεργειών κηπευτικών του Βορείου Αιγαίου

Απαραίτητο βήμα για την επιβίωση η συνεργατική οργάνωση της παραγωγής και της εμπορίας των προϊόντων

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 12/7/2025

Ακτινογραφία των καλλιεργειών κηπευτικών του Βορείου Αιγαίου
' χρόνος ανάγνωσης

Στα 5.232 στρέμματα ανέρχονται οι καλλιέργειες κηπευτικών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Από αυτές τις εκτάσεις, μόλις τα 324 στρέμματα βρίσκονται σε θερμοκήπια. Δηλαδή, τα θερμοκήπια αντιστοιχούν μόλις στο 6,2% της συνολικής έκτασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Λέσβο, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με κηπευτικά ανέρχονται σε 1.848 στρέμματα, εκ των οποίων τα 178 καταλαμβάνονται από θερμοκήπια. Συνεπώς, στη Λέσβο αντιστοιχεί το 35,32% των καλλιεργειών κηπευτικών και το 54,9% των θερμοκηπίων του Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Λήμνο, καλλιεργούνται 1.586 στρέμματα με κηπευτικά, από τα οποία μόλις 36 είναι θερμοκήπια. Δηλαδή, πρόκειται για το 30,3% των εκτάσεων κηπευτικών και το 11,11% των θερμοκηπίων της περιφέρειας.

Στην Ικαρία, καλλιεργούνται κηπευτικά σε έκταση 910 στρεμμάτων, από τα οποία μόνο τα 2 βρίσκονται σε θερμοκήπια. Οι εκτάσεις αυτές αντιστοιχούν στο 17,4% των καλλιεργειών κηπευτικών και μόλις στο 0,6% των θερμοκηπίων των νησιών της Περιφέρειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Σάμο, η καλλιέργεια κηπευτικών καταλαμβάνει 496 στρέμματα, εκ των οποίων τα 61 είναι θερμοκήπια. Συνεπώς, στη Σάμο αντιστοιχεί το 9,48% των καλλιεργειών κηπευτικών και το 18,8% των θερμοκηπίων του Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, στη Χίο, καλλιεργούνται κηπευτικά σε έκταση 392 στρεμμάτων, από τα οποία τα 46 βρίσκονται σε θερμοκήπια. Οι εκτάσεις αυτές αντιστοιχούν στο 7,49% των καλλιεργειών κηπευτικών και το 14,19% των θερμοκηπίων της Περιφέρειας.

Οι ανάγκες των νησιών του Βορείου Αιγαίου σε κηπευτικά καλύπτονται κυρίως από εισαγωγές από την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι τοπικές καλλιέργειες, όπως δείχνουν τα παραπάνω στοιχεία, είναι περιορισμένες και επαρκούν για την κάλυψη μόνον ενός μικρού ποσοστού της ζήτησης.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κηπευτικών είναι η εμπορία των προϊόντων τους. Επιπλέον, σημαντικές δυσκολίες προκαλούν το μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύσεων, το χαμηλό επίπεδο εκμηχάνισης και η περιορισμένη χρήση αυτοματισμών στην παραγωγή. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ανάγκη για ουσιαστική επιστημονική στήριξη των επαγγελματιών παραγωγών.

Τα κηπευτικά είναι ευπαθή προϊόντα και απαιτούν άμεση διάθεση στην αγορά. Η απουσία συνεργατικών σχημάτων που να οργανώνουν την παραγωγή και να προωθούν τα προϊόντα στους τελικούς καταναλωτές, αποτελεί βασικό λόγο για τον οποίο οι καλλιέργειες αυτές δεν έχουν αναπτυχθεί στα νησιά.

Μια δυνατότητα ενίσχυσης των παραγωγών είναι η διαφοροποίηση των προϊόντων μέσω της αξιοποίησης τοπικών ποικιλιών. Για παράδειγμα, αντί να παράγονται μόνο τα κλασικά αγγούρια, θα μπορούσαν να καλλιεργούνται παράλληλα και "ατζούργια" — ένα είδος αγγουριού με διαφορετική εμφάνιση, άρωμα και γεύση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απογραφή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έως 31 Δεκεμβρίου

Πρόστιμο 200 ευρώ θα πληρώσουν όσοι προχωρήσουν στην απογραφή μετά το τέλος του χρόνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ψηλαφίζοντας την κτηνοτροφία του μέλλοντος

Η Ένωση Κτηνοτρόφων Προβάτου Φυλής Λέσβου δείχνει στην πράξη την κατεύθυνση που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει η πρωτογενή παραγωγή του νησιού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Χωρίς συνενώσεις οι συνεταιρισμοί της Λέσβου δεν έχουν μέλλον»

Το μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού ΚΑΠΗΣ Αχιλλέας Κιαχαγιάς μίλησε το ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟ ΝΗΣΙ και την εκπομπή «Μιλάμε Οικονομικά»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε νευρική κρίση... οι τιμές του ελαιολάδου

Αστάθεια στις τιμές, πτώση της ποιότητας και μειωμένη ζήτηση στις μεσογειακές αγορές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κεντρικός ο ρόλος του λογιστή από τα Γιαννιτσά

Συνεχίστηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο «χάρτης» πληρωμών από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Το ποσό των 2,42 δις ευρώ θα πληρωθούν σε 4,29 εκατομμύρια δικαιούχους ως τις 31 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρώτος σε ψήφους ο Ιγνάτης Μανάβης στο Συνεταιρισμό Στύψης

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεσηκώνονται οι αγρότες, τα τρακτέρ κατεβαίνουν στην Αθήνα

Μετά το «πάγωμα» των ενισχύσεων και την εξάπλωση της ευλογιάς, οι παραγωγοί ενώνουν δυνάμεις – Η ΕΘΕΑΣ καλεί σε πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στις αρχές Νοεμβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σκέρτσος: Γνώριζε το Μαξίμου όσο συμβαίνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού παραδέχθηκε πως η Προεδρεία της κυβέρνησης γνώριζε τι γίνονταν με τις αγροτικές επιδοτήσεις