× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η βασιλόπιτα της Αγιάσου αναγνωρίζεται ως Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών κερδίζει την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού για μια σειρά δράσεων ανάδειξης της μοναδικής Αγιασώτικης βασιλόπιτας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/6/2025

Η βασιλόπιτα της Αγιάσου αναγνωρίζεται ως Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών ανακοίνωσε με ικανοποίηση την αποδοχή της πρότασής του από το Υπουργείο Πολιτισμού – Διεύθυνση Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για την ανάδειξη και διαφύλαξη ενός ιδιαίτερου τοπικού πολιτιστικού στοιχείου: της παραδοσιακής βασιλόπιτας Αγιάσου.

Η πρόταση, που κατατέθηκε στις αρχές Μαρτίου 2025, αξιολογήθηκε θετικά από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου, προσφέροντας τη δυνατότητα χρηματοδότησης και επίσημης αιγίδας. Οι δράσεις που προγραμματίζονται στο πλαίσιο αυτής της έγκρισης αποσκοπούν στη συστηματική τεκμηρίωση, προβολή και διατήρηση ενός εθίμου που φέρει έντονα τα ίχνη της ιστορικής του καταγωγής από την Καισάρεια – την πατρίδα του Αγίου Βασιλείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βασιλόπιτα της Αγιάσου διασώζει γευστικά, αισθητικά και τελετουργικά χαρακτηριστικά που την καθιστούν μοναδική. Καθώς η αυθεντική της μορφή προσομοιάζει με την παραδοσιακή βασιλόπιτα της Καισάρειας των αρχών του 20ού αιώνα, η πολιτιστική της αξία είναι αναμφισβήτητη. Ο Σύλλογος επισημαίνει πως η διατήρηση τέτοιων στοιχείων άυλης κληρονομιάς είναι πιο αναγκαία από ποτέ, καθώς οι ρίζες των εθίμων τείνουν να χάνονται στο πέρασμα του χρόνου.

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν περιλαμβάνουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Παραγωγή ντοκιμαντέρ διάρκειας 15-20 λεπτών, με επίκεντρο τη διαδικασία παρασκευής της Αγιασώτικης βασιλόπιτας. Το φιλμ θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις από παλιούς και νέους παρασκευαστές του νησιού, φωτογραφικό υλικό, καθώς και αναφορές στα έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Αγιάσο.
  • Έκδοση βιβλίου 100 σελίδων με τίτλο «Παραδοσιακή Βασιλόπιτα Αγιάσου», το οποίο θα λειτουργεί ως έντυπη παρακαταθήκη γνώσης και μνήμης για το έθιμο.
  • Διοργάνωση γιορτής στην Αθήνα, στον αύλειο χώρο του Λόφου του Λυκαβηττού, με στόχο την εξωστρέφεια της δράσης και την παρουσίαση της βασιλόπιτας στο ευρύτερο κοινό. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και θα ακολουθήσει πολιτιστικό πρόγραμμα, στο οποίο οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δωρεάν παραδοσιακή βασιλόπιτα Αγιάσου και να απολαύσουν καφέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή πρωτοβουλία έρχεται ως συνέχεια της περσινής επιτυχημένης δράσης του Συλλόγου με τίτλο «Παραδοσιακός Αγιασώτικος Χαλβάς ή Πταρέλια», η οποία έτυχε θετικής αποδοχής από το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ανάσα για τους συνταξιούχους με 50λεπτο εισιτήριο στα Τσαμάκια

Η συνάντηση με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης έφερε αποτελέσματα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Πώς το βιβλίο γίνεται γέφυρα ανάμεσα σε παιδιά και γονείς

Από την επιστημονική ομάδα του «Μαζί για το Παιδί»
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Γεωτουρισμός, πολιτισμός και βιωσιμότητα: Η Λέσβος δείχνει τον δρόμο

Πάνω από 500 εκατομμύρια επισκέπτες στα παγκόσμια γεωπάρκα – Σημαντικό το αποτύπωμα της Ελλάδας στο διεθνές δίκτυο UNESCO
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΙΒΛΙΟ

Η «γοργόνα» της χαράς και της αφήγησης στο πάρκο Αγίας Ειρήνης

Σήμερα η Αθανασία Δαφιώτη στο 5ο Φεστιβάλ βιβλίου του Δήμου Μυτιλήνης
ΓΕΥΣΗ

Γεωπάρκα και κρασί: 90 επιστήμονες από 34 χώρες στην Ανεμώτια

Η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» υποδέχθηκε με τιμή τους συμμετέχοντες του διεθνούς σεμιναρίου, αναδεικνύοντας τον τόπο ως ζωντανό εργαστήριο βιωσιμότητας
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αιτήσεις έως 22 Αυγούστου για τη στήριξη εγκύων Δυτικής Λέσβου

Η παροχή της υποστήριξης γίνεται βάσει μοριοδότησης
ΓΕΥΣΗ

Καραβόγιαννος: αυθεντική ελληνική γεύση δίπλα στο κύμα της Ερεσού

Η οικογενειακή επιχείρηση της Παναγιώτας και του Θύμιου τιμά την ελληνική μαγειρική, προσφέροντας μαγειρευτά φαγητά, ντόπια κρέατα, φρέσκα φιλεταρισμένα ψάρια και εποχικούς μεζέδες, βασισμένους σε τοπικές πρώτες ύλες
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παιδιά και απολιθώματα: Ένα καλοκαίρι εξερεύνησης και φροντίδας

Ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 6–12 ετών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
ΓΕΥΣΗ

Παγκόσμιο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον για το αυθεντικό ελληνικό απόσταγμα

Φοιτητές από τις ΗΠΑ, την Κολομβία, την Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία, επισκέφθηκαν το αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ο 3ος νυχτερινός αγώνας δρόμου Μυτιλήνης πλησιάζει

Μια γιορτή αθλητισμού και συμμετοχής το Σάββατο 12 Ιουλίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή για γυναίκες και κορίτσια στον αθλητισμό την Κυριακή στη Μυτιλήνη

Η Μυτιλήνη υποδέχεται το Empower Forward στο Δημοτικό Στάδιο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιαπράκια, κεφτεδάκια και... Golden Apple στην Αγιάσο

Διεθνείς συνέργειες και κοινωνική προσφορά σε ένα τριήμερο γεύσεων και πολιτισμού