Αδύνατη η εφαρμογή της απόφασης για το Ελαιοκομικό Μητρώο στα νησιά, λέει η Αντωνέλλη
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καταγγέλλει την αστοχία της νέας Υπουργικής Απόφασης που συνδέει τις δηλώσεις συγκομιδής με το Ελαιοκομικό Μητρώο
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/5/2025

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Αναστασία Αντωνέλλη, προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης 77979/21-3-2025 (ΦΕΚ 1749 Β’), που καθιστά υποχρεωτική την υποβολή Δηλώσεων Συγκομιδής Ελαιοκάρπου βάσει των στοιχείων του Ελαιοκομικού Μητρώου.
Η επιστολή, που παραδόθηκε σήμερα στο Υπουργείο, εκφράζει την έντονη ανησυχία και αντίθεση της Περιφέρειας απέναντι σε μια απόφαση την οποία χαρακτηρίζει ως «σχήμα πρωθύστερο», δηλαδή απόφαση που προϋποθέτει μια διαδικασία η οποία δεν έχει προηγηθεί, και επισημαίνει ότι είναι πρακτικά αδύνατον να εφαρμοστεί υπό τις παρούσες συνθήκες.
Σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη, το Ελαιοκομικό Μητρώο από την ίδρυσή του παρουσιάζει σοβαρές δυσλειτουργίες και αναντιστοιχίες με την πραγματική κατάσταση της ελαιοκαλλιέργειας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Τα προβλήματα ξεκινούν από τη δημιουργία του ίδιου του Μητρώου, το οποίο παραδόθηκε το 2004 με πληθώρα σφαλμάτων, όπως λανθασμένος εντοπισμός ή σχήμα τεμαχίων, ανύπαρκτες ή ανακριβείς εκτάσεις και άλλα. Παρά τις συνεχείς ενημερώσεις των κατά τόπους Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟΚ), ουσιαστική διόρθωση δεν έγινε ποτέ.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε, σύμφωνα με την επιστολή, όταν από το 2006 και εξής, οι ενισχύσεις των ελαιοπαραγωγών έπαψαν να εξαρτώνται από το Ελαιοκομικό Μητρώο και βασίστηκαν αποκλειστικά στο ΟΣΔΕ. Ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί δεν είχαν κανέναν λόγο να επικαιροποιούν τα στοιχεία τους στο Μητρώο, αφήνοντάς το να απαξιωθεί με την πάροδο των ετών. Αντίθετα, όπως τονίζεται, στους αμπελουργούς η επικαιροποίηση του αντίστοιχου Μητρώου ήταν προϋπόθεση για την ενίσχυση μέσω ΟΣΔΕ.
Η επιστολή σημειώνει με ιδιαίτερη έμφαση ότι η εφαρμογή της νέας Υπουργικής Απόφασης απαιτεί τον πλήρη έλεγχο και την ουσιαστική ανακατασκευή του Μητρώου για περισσότερα από 120.000 ελαιοτεμάχια, κάτι που, σύμφωνα με την Αντιπεριφέρεια, δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε από ιδιωτική εταιρεία με εξειδίκευση, πόσο μάλλον από τις υποστελεχωμένες ΔΑΟΚ των νησιών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «τα νησιά μας δεν είναι μόνον πεδινά».
Η Αντιπεριφερειάρχης απευθύνει έκκληση στον Υπουργό να επανεξετάσει την εφαρμογή της απόφασης τουλάχιστον για το Βόρειο Αιγαίο, «ώστε να μην πληρώσουν τη νύφη οι ελαιοπαραγωγοί που δεν ευθύνονται», τονίζοντας ότι η μη ρεαλιστική εφαρμογή της οδηγεί σε περαιτέρω αποδυνάμωση του παραγωγικού ιστού της νησιωτικής Ελλάδας.
Τέλος, καλεί το Υπουργείο να αναλάβει άμεσα την ευθύνη της επικαιροποίησης του Ελαιοκομικού Μητρώου των νησιών με ίδιους πόρους και μέσα, υπογραμμίζοντας ότι «οριζόντια μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε μια χώρα δύο ταχυτήτων» και καταγγέλλοντας το «Αθηνοκεντρικό Κράτος που ουδέποτε λογάριασε ισότιμα τους νησιώτες».
Μαζί με την επιστολή διαμαρτυρίας, επισυνάφθηκε και σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας Λέσβου, το οποίο τεκμηριώνει την αδυναμία των Υπηρεσιών να φέρουν εις πέρας τον τεράστιο όγκο επικαιροποιήσεων.
Η επιστολή κλείνει με αγωνία και έκκληση για πολιτική βούληση:
«Αν η Πολιτεία θέλει πραγματικά να στηρίξει τους ελαιοπαραγωγούς που φυλάνε Θερμοπύλες, το πρώτο βήμα είναι να τους ακούσει».