ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρυσό πληρώνουν το ελαιόλαδο οι Έλληνες καταναλωτές
Τουλάχιστον 2,25 ευρώ ανά λίτρο χαμηλότερη η τιμή λιανικής για το έξτρα παρθένο στην Ισπανία. Σε τιμές 2024 συνεχίζει να πωλείται το ελαιόλαδο στα ελληνικά σούπερ μάρκετ.
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 18/5/2025

Την Πέμπτη 15 Μαΐου, στο πλαίσιο ρεπορτάζ, διαπιστώσαμε πως οι λιανικές τιμές του ελαιολάδου σε μεγάλο σούπερ μάρκετ της Μυτιλήνης παραμένουν στα επίπεδα του 2024. Η τιμή του λίτρου για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανερχόταν στα 11,20 ευρώ, ενώ άλλο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλούνταν προς 10,80 ευρώ ανά λίτρο. Πρόκειται για προϊόντα δύο τοπικών επιχειρήσεων, συσκευασμένα σε γυάλινες φιάλες των 500 ml.
Στην ίδια αλυσίδα σούπερ μάρκετ, στην ιστοσελίδα της, προβάλλεται έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε συσκευασία PET στην τιμή των 7,50 ευρώ ανά λίτρο, ενώ ένα άλλο premium ελαιόλαδο σε γυάλινη συσκευασία πωλείται προς 13,50 ευρώ (750 ml), με την τιμή του λίτρου να φτάνει στα 18,50 ευρώ.
Σε δεύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, είδαμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε συσκευασία τύπου PET να πωλείται 7,99 ευρώ (το προϊόν ήταν ενταγμένο στο «Καλάθι του Νοικοκυριού»). Ένα ΠΓΕ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Κρήτη πωλούνταν προς 9,50 ευρώ ανά λίτρο σε γυάλινη φιάλη. Σε λίγο πιο premium προϊόντα, η τιμή έφτανε τα 14,69 ευρώ ανά λίτρο (σε γυάλινη συσκευασία).
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία από το Ιταλικό Ινστιτούτο ISMEA, τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου η μέση χονδρική τιμή του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου ήταν 4,18 ευρώ ανά κιλό. Η τιμή αυτή ήταν μειωμένη κατά 47,5% σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο στην Ελλάδα σημείωσαν πτώση 43,4% τον Μάρτιο του 2025 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2024.
Τί συμβαίνει στην Ισπανία
Στην Ισπανία, η τιμή ενός λίτρου έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε συσκευασία PET (ιδιωτικής ετικέτας) στις 5 Μαΐου ήταν 5,25 ευρώ σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ένα μήνα νωρίτερα τον Απρίλιο, η τιμή κυμαινόταν από 5,54 έως 5,85 ευρώ ανά λίτρο (στοιχεία από την ιστοσελίδα Olimerca). Στις άλλες ποιοτικές κατηγορίες ελαιολάδου (στις ίδιες συσκευασίες PET 1 λίτρου), η λιανική τιμή για το παρθένο ελαιόλαδο κυμαινόταν από 4,65 έως 5,19 ευρώ, ενώ η τιμή του κοινού ελαιολάδου από 3,99 έως 4,20 ευρώ ανά λίτρο.
Σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο ISMEA, η μέση χονδρική τιμή του ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου ήταν 3,83 ευρώ ανά κιλό — μόλις 0,35 ευρώ χαμηλότερη από την ελληνική. Σε ετήσια βάση, η χονδρική τιμή του ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου είχε υποχωρήσει κατά 51,3%.
Κυβέρνηση «λαδεμπόρων»
Η σύγκριση των λιανικών τιμών στην κατηγορία των συσκευασιών PET — δηλαδή εκεί όπου υπάρχουν απολύτως συγκρίσιμα στοιχεία — δείχνει πως ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει 2,25 ευρώ ακριβότερα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τον Ισπανό. Κι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που η χονδρική τιμή του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι κατά μέσο όρο μόλις 0,35 ευρώ υψηλότερη από την χονδρική τιμή του Ισπανικού.
Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το άνοιγμα τιμών καταγράφεται σε μια χρονιά κατά την οποία μεγάλος όγκος έξτρα παρθένου ελαιολάδου πουλήθηκε απευθείας από τους παραγωγούς στους καταναλωτές, όπως συμβαίνει παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες. Οι τιμές του χύμα έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι πάντα χαμηλότερες από τις λιανικές στα σούπερ μάρκετ — διότι μόνο τότε έχει ο καταναλωτής λόγο να επιλέξει χύμα προϊόν.
Αν τα επόμενα χρόνια καταργηθεί ή περιοριστεί δραστικά η χύμα διακίνηση ελαιολάδου — αν δηλαδή τυποποιητές και μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου μονοπωλήσουν την αγορά, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση — είναι βέβαιο ότι τα κερδοσκοπικά παιχνίδια θα ενταθούν και οι Έλληνες καταναλωτές θα να πληρώνουν πολύ ακριβότερα, όχι μόνο το έξτρα παρθένο, αλλά και όλες τις ποιοτικές κατηγορίες ελαιολάδου από ότι οι Ισπανοί καταναλωτές
.
Παράλληλα, τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση θα επιφέρουν καταστροφικό πλήγμα στην εγχώρια παραγωγή, οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες μικρούς ελαιοπαραγωγούς και ελαιοτριβεία σε αφανισμό. Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στην κυβέρνηση, η οποία φαίνεται πως έχει επιλέξει να πετάξει έξω από την αγροτική παραγωγή τους μικρούς καλλιεργητές.
Τα επιχειρήματα που προβάλλονται περί πάταξης της φοροδιαφυγής είναι τουλάχιστον αστεία. Όλοι γνωρίζουν πως ο έλεγχος των ποσοτήτων ελαιολάδου που παράγει κάθε ελαιοπαραγωγός είναι εύκολη υπόθεση — το ίδιο και η έκδοση αποδείξεων πώλησης, ώστε να φορολογείται το χύμα προϊόν με τρόπο απόλυτα ελεγχόμενο.