× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έλλειψη εργαζομένων στην εστίαση της Λέσβου για το καλοκαίρι του 2025

Σε λίγο καλύτερη μοίρα είναι τα ξενοδοχεία της Μυτιλήνης, όμως τα καταλύματα της Βόρειας Λέσβου αναζητούν ακόμη προσωπικό

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 13/5/2025

Έλλειψη εργαζομένων στην εστίαση της Λέσβου για το καλοκαίρι του 2025
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Παρότι η Λέσβος δεν συγκαταλέγεται παραδοσιακά στους πιο προβεβλημένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται αισθητή βελτίωση στην τουριστική κίνηση. Τα πρώτα στοιχεία της φετινής χρονιάς επιβεβαιώνουν το κλίμα αισιοδοξίας που διαμορφώθηκε από την περυσινή σεζόν, αφήνοντας ελπίδες ότι το καλοκαίρι του 2025 θα κινηθεί ανοδικά. Ωστόσο, η αύξηση της τουριστικής ζήτησης συνοδεύεται από μια σιωπηλή, αλλά ιδιαίτερα κρίσιμη, πρόκληση: την έντονη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως στον χώρο της εστίασης.

Η «αόρατη» πίεση πίσω από τις γεμάτες ταβέρνες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόβλημα άρχισε να γίνεται εμφανές το καλοκαίρι του 2024, όταν στη «καρδιά» της τουριστικής σεζόν, αρκετοί καταστηματάρχες της εστίασης δήλωναν αδυναμία να καλύψουν βασικές θέσεις εργασίας. Οι ιδιοκτήτες έτρεχαν για να καλύψουν τα κενά και σε ορισμένες περιπτώσεις, υποχρεώνονταν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους για μία ή και δύο ημέρες την εβδομάδα, ώστε να εξασφαλίσουν τα αναγκαία ρεπό για τους λιγοστούς εργαζόμενους. Μία εικόνα που για χρόνια ήταν ξένη για το νησί, εμφανίστηκε με οξύτητα και προμηνύει σταθερή παρουσία.

Φέτος, με στόχο την κάλυψη των αναγκών, πραγματοποιήθηκε και ημερίδα καριέρας που συγκέντρωσε σημαντικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, από την αρχή φάνηκε ένα σαφές μοτίβο.Ότι οι υποψήφιοι εργαζόμενοι έδειχναν ξεκάθαρη προτίμηση για τα ξενοδοχεία έναντι των καταστημάτων εστίασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εστίαση σε θέση μάχης

«Η κατάσταση είναι δύσκολη», παραδέχεται ο Νίκος Γιαννάκας, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μυτιλήνης και ιδιοκτήτης καφετέριας και μεζεδοπωλείου στο κέντρο της πόλης. «Οι ειδικότητες που λείπουν είναι οι πιο κρίσιμες: μάγειρες και σερβιτόροι με εμπειρία. Πολλοί νέοι επιλέγουν να πάνε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου οι αμοιβές είναι καλύτερες. Είναι δύσκολο να τους κρατήσεις».

Ο ίδιος στάθηκε και στη νέα εργατική νομοθεσία που έφερε η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας: «Είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται περισσότερη ευελιξία για να μπορέσουν μικρές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προτιμούν τα ξενοδοχεία

Σε αντίθεση με την εστίαση, οι ξενοδόχοι της Λέσβου φαίνεται να τα πηγαίνουν καλύτερα στο πεδίο της στελέχωσης. Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Λέσβου, Βασίλης Βογιατζής, εξηγεί ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες εντοπίζονται στα ξενοδοχεία της Βόρειας Λέσβου – στη Μήθυμνα και την Πέτρα – όπου η εποχικότητα και η απόσταση αποτελούν αντικίνητρα.

Αντίθετα, τα ξενοδοχεία της Μυτιλήνης, που λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, φαίνεται να απολαμβάνουν καλύτερη εργασιακή σταθερότητα. Όπως μας λέει η κ. Σπανέλλη, υπεύθυνη του ξενοδοχείου Elision, «δουλεύουμε με σταθερό προσωπικό, πενθήμερη εργασία και δύο ρεπό την εβδομάδα. Υπάρχει σεβασμός στα ωράρια και αυτό κάνει μεγάλη διαφορά. Όταν οι άνθρωποι νιώθουν ότι η δουλειά τους είναι οργανωμένη και ανθρώπινη, παραμένουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί η Gen Z αποφεύγει την εστίαση;

Η απροθυμία των νέων να δουλέψουν σε καφέ και εστιατόρια δεν είναι τοπικό φαινόμενο, ούτε προσωρινό. Η λεγόμενη «Γενιά Ζ» (όσοι γεννήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μετά) επαναπροσδιορίζει το νόημα της εργασιακής ικανοποίησης. Δεν αναζητούν απλώς δουλειά — αναζητούν αξιοπρέπεια. Θέλουν καθορισμένα ωράρια, ξεκάθαρα ρεπό, υγιές εργασιακό περιβάλλον, σεβασμό και αμοιβή που να αντικατοπτρίζει τον κόπο τους.

Η εικόνα του εξαντλημένου σερβιτόρου που κάνει δεκάωρα χωρίς ρεπό, δεν συγκινεί πλέον. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί νέοι, αφού δουλέψουν για λίγο στην εστίαση, επιλέγουν να στραφούν σε άλλα επαγγέλματα θεωρώντας πως προσφέρουν πιο επαγγελματικές και οργανωμένες συνθήκες.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Οι λεσβιακές χάχλες πρωταγωνιστούν στη γευσιγνωσία του Σιγρίου

Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου παρουσιάζει την Παρασκευή 24 Ιουλίου στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της τοπικής κουζίνας
Οι λεσβιακές χάχλες πρωταγωνιστούν στη γευσιγνωσία του Σιγρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι «ατασθαλίες» δεν δικαιολογούν το πάγωμα των αποζημιώσεων

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να πληρώσει άμεσα τους κτηνοτρόφους της Λέσβου που έχασαν τα κοπάδια και το εισόδημά τους
Οι «ατασθαλίες» δεν δικαιολογούν το πάγωμα των αποζημιώσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο συλλαλητήριο ανακοίνωσε η ΟΑΣΛ για την Δευτέρα 27 Ιουλίου

Διαμαρτυρία για την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων της Λέσβου
Νέο συλλαλητήριο ανακοίνωσε η ΟΑΣΛ για την Δευτέρα 27 Ιουλίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν να λειτουργήσουν τα σφαγεία στις «καθαρές» ζώνες της Λέσβου

Ο Παλλεσβιακός Φορέας Πρωτογενούς Τομέα απαίτησε επιτάχυνση της επιδημιολογικής διερεύνησης και στοχευμένα μέτρα αντί του οριζόντιου αποκλεισμού ολόκληρου του νησιού
Ζητούν να λειτουργήσουν τα σφαγεία στις «καθαρές» ζώνες της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρόστιμα έως 50.000 ευρώ για παρατυπίες στις αιτήσεις ενίσχυσης

Αυστηρότερο πλαίσιο ευθύνης για ΚΥΔ και επαγγελματίες μετά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Πρόστιμα έως 50.000 ευρώ για παρατυπίες στις αιτήσεις ενίσχυσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αλλο ένα κρούσμα αφθώδους πυρετού στην Πελόπη

Με ολοκληρωτικό αφανισμό απειλείται η κτηνοτροφία του χωριού
Αλλο ένα κρούσμα αφθώδους πυρετού στην Πελόπη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Το μεγάλο «κόλπο» με τις αποζημιώσεις για τον αφθώδη πυρετό

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περνά από «ψιλό κόσκινο» τους κτηνοτρόφους της Λέσβου αλλά και κτηνιάτρους που υπέγραψαν επίμαχες θανατώσεις ζώων
Το μεγάλο «κόλπο» με τις αποζημιώσεις για τον αφθώδη πυρετό
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες θέσεις εργασίας στις κοινωνικές δομές της Δυτικής Λέσβου

Δείτε αναλυτικά τις ειδικότητες που ζητά ο Δήμος
Νέες θέσεις εργασίας στις κοινωνικές δομές της Δυτικής Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ημερίδα για την επιχειρηματικότητα στα μικρά νησιά του Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο ο τουρισμός και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων – Αναλυτική ενημέρωση για την πρόσκληση και την υποβολή αιτήσεων την Πέμπτη 23 Ιουλίου, στις 10 το πρωί διαδικτυακά
Ημερίδα για την επιχειρηματικότητα στα μικρά νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν στους 9.700 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Βόρειο Αιγαίο

Κατά 12,6% υποχώρησε η δηλωμένη ανεργία σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2025. Στα 12.745 άτομα διαμορφώθηκε ο μηνιαίος μέσος όρος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026
Μειώθηκαν στους 9.700 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Βόρειο Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δύο νέες θετικές εκτροφές στον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Πελόπη και την Αγία Παρασκευή, ενώ αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα σε ακόμη 23 εκτροφές
Δύο νέες θετικές εκτροφές στον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στη Βουλή οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων της Λέσβου

Η Μαρία Κομνηνάκα, βουλεύτρια του ΚΚΕ ζητά άμεση οικονομική στήριξη, ανασύσταση των κοπαδιών και ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού
Στη Βουλή οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων της Λέσβου