× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έλλειψη εργαζομένων στην εστίαση της Λέσβου για το καλοκαίρι του 2025

Σε λίγο καλύτερη μοίρα είναι τα ξενοδοχεία της Μυτιλήνης, όμως τα καταλύματα της Βόρειας Λέσβου αναζητούν ακόμη προσωπικό

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 13/5/2025

Έλλειψη εργαζομένων στην εστίαση της Λέσβου για το καλοκαίρι του 2025
' χρόνος ανάγνωσης

Παρότι η Λέσβος δεν συγκαταλέγεται παραδοσιακά στους πιο προβεβλημένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται αισθητή βελτίωση στην τουριστική κίνηση. Τα πρώτα στοιχεία της φετινής χρονιάς επιβεβαιώνουν το κλίμα αισιοδοξίας που διαμορφώθηκε από την περυσινή σεζόν, αφήνοντας ελπίδες ότι το καλοκαίρι του 2025 θα κινηθεί ανοδικά. Ωστόσο, η αύξηση της τουριστικής ζήτησης συνοδεύεται από μια σιωπηλή, αλλά ιδιαίτερα κρίσιμη, πρόκληση: την έντονη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως στον χώρο της εστίασης.

Η «αόρατη» πίεση πίσω από τις γεμάτες ταβέρνες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόβλημα άρχισε να γίνεται εμφανές το καλοκαίρι του 2024, όταν στη «καρδιά» της τουριστικής σεζόν, αρκετοί καταστηματάρχες της εστίασης δήλωναν αδυναμία να καλύψουν βασικές θέσεις εργασίας. Οι ιδιοκτήτες έτρεχαν για να καλύψουν τα κενά και σε ορισμένες περιπτώσεις, υποχρεώνονταν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους για μία ή και δύο ημέρες την εβδομάδα, ώστε να εξασφαλίσουν τα αναγκαία ρεπό για τους λιγοστούς εργαζόμενους. Μία εικόνα που για χρόνια ήταν ξένη για το νησί, εμφανίστηκε με οξύτητα και προμηνύει σταθερή παρουσία.

Φέτος, με στόχο την κάλυψη των αναγκών, πραγματοποιήθηκε και ημερίδα καριέρας που συγκέντρωσε σημαντικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, από την αρχή φάνηκε ένα σαφές μοτίβο.Ότι οι υποψήφιοι εργαζόμενοι έδειχναν ξεκάθαρη προτίμηση για τα ξενοδοχεία έναντι των καταστημάτων εστίασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εστίαση σε θέση μάχης

«Η κατάσταση είναι δύσκολη», παραδέχεται ο Νίκος Γιαννάκας, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μυτιλήνης και ιδιοκτήτης καφετέριας και μεζεδοπωλείου στο κέντρο της πόλης. «Οι ειδικότητες που λείπουν είναι οι πιο κρίσιμες: μάγειρες και σερβιτόροι με εμπειρία. Πολλοί νέοι επιλέγουν να πάνε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου οι αμοιβές είναι καλύτερες. Είναι δύσκολο να τους κρατήσεις».

Ο ίδιος στάθηκε και στη νέα εργατική νομοθεσία που έφερε η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας: «Είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται περισσότερη ευελιξία για να μπορέσουν μικρές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προτιμούν τα ξενοδοχεία

Σε αντίθεση με την εστίαση, οι ξενοδόχοι της Λέσβου φαίνεται να τα πηγαίνουν καλύτερα στο πεδίο της στελέχωσης. Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Λέσβου, Βασίλης Βογιατζής, εξηγεί ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες εντοπίζονται στα ξενοδοχεία της Βόρειας Λέσβου – στη Μήθυμνα και την Πέτρα – όπου η εποχικότητα και η απόσταση αποτελούν αντικίνητρα.

Αντίθετα, τα ξενοδοχεία της Μυτιλήνης, που λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, φαίνεται να απολαμβάνουν καλύτερη εργασιακή σταθερότητα. Όπως μας λέει η κ. Σπανέλλη, υπεύθυνη του ξενοδοχείου Elision, «δουλεύουμε με σταθερό προσωπικό, πενθήμερη εργασία και δύο ρεπό την εβδομάδα. Υπάρχει σεβασμός στα ωράρια και αυτό κάνει μεγάλη διαφορά. Όταν οι άνθρωποι νιώθουν ότι η δουλειά τους είναι οργανωμένη και ανθρώπινη, παραμένουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί η Gen Z αποφεύγει την εστίαση;

Η απροθυμία των νέων να δουλέψουν σε καφέ και εστιατόρια δεν είναι τοπικό φαινόμενο, ούτε προσωρινό. Η λεγόμενη «Γενιά Ζ» (όσοι γεννήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μετά) επαναπροσδιορίζει το νόημα της εργασιακής ικανοποίησης. Δεν αναζητούν απλώς δουλειά — αναζητούν αξιοπρέπεια. Θέλουν καθορισμένα ωράρια, ξεκάθαρα ρεπό, υγιές εργασιακό περιβάλλον, σεβασμό και αμοιβή που να αντικατοπτρίζει τον κόπο τους.

Η εικόνα του εξαντλημένου σερβιτόρου που κάνει δεκάωρα χωρίς ρεπό, δεν συγκινεί πλέον. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί νέοι, αφού δουλέψουν για λίγο στην εστίαση, επιλέγουν να στραφούν σε άλλα επαγγέλματα θεωρώντας πως προσφέρουν πιο επαγγελματικές και οργανωμένες συνθήκες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Τί ισχύει για τις κατασχέσεις μετά από ρύθμιση χρεών

Νέα δεδομένα δημιουργεί η εγκύκλιος που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αυγουστιάτικη ελαφρά ανάκαμψη στις τιμές του ελαιολάδου

Η ανακοίνωση των αποθεμάτων της Ισπανίας δίνει τον τόνο στην αγορά που κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΕΟΣ Σάμου: Πρόγραμμα παραλαβής σταφυλιών στο οινοποιείο Καρλοβάσου

Ο Συνεταιρισμός ζητά από τους παραγωγούς μέλη του να παραδίδουν σταφύλια με βαθμό γλυκύτητας άνω των 14,0 Be (μπομε) για την καλύτερη οινοποίηση των γλυκών οίνων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νησιώτης; Ναι. Δικαιούχος; Μόνο αν δεν πας μακριά!

Καταγγελία του Δημήτρη Μάντζαρη για μη χορήγηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Εξομαλύνεται η κατάσταση στα πρατήρια καυσίμων στη Λέσβο

Ξεκινά ο ανεφοδιασμός της αμόλυβδης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ποιες παραλίες της Λέσβου θεωρούνται πολυσύχναστες

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ανακοίνωσε τον κατάλογο παραλιών και τις υποχρεώσεις των Δήμων για το καλοκαίρι του 2026
ΑΓΟΡΑ

Πρατήρια σε Μυτιλήνη, Μόλυβο, Ερεσό και Αναξο χωρίς αμόλυβδη!

Επιλεκτικό ανεφοδιασμό από την εταιρεία καταγγέλλουν οι πρατηριούχοι της Ενωσης Βενζινοπωλών Λέσβου
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πληθωρισμός πτήσεων αλλά ισχνή αύξηση των επιβατών στο Αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Άλλη μια χρονιά η λειτουργία του αεροδρομίου «Οδυσσέας Ελύτης» στηρίζεται στο επιβατικό κοινό των πτήσεων εσωτερικού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην κορύφωση της επιβατικής κίνησης η Λέσβος

Από τoν Δεκαπενταύγουστο ξεκινούν οι μαζικές επιστροφές επιβατών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

19 Αυγούστου ξεκινά ο τρύγος στη Λήμνο

Δείτε εδώ το πρόγραμμα παραλαβής κρασοστάφυλων από τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό του νησιού
ΕΛΛΑΔΑ

Η Πάτρα στις φλόγες

Εκκενώνονται δημόσια κτήρια. Δήλωση Πελετίδη «Από την ανεπάρκειά τους καίγεται η πόλη μας»
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Πλωμάρι καλωσορίζει τους επισκέπτες με νέο γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών

Ο Δήμος Μυτιλήνης ενισχύει την εικόνα του τόπου, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες για κάθε επισκέπτη