× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έλλειψη εργαζομένων στην εστίαση της Λέσβου για το καλοκαίρι του 2025

Σε λίγο καλύτερη μοίρα είναι τα ξενοδοχεία της Μυτιλήνης, όμως τα καταλύματα της Βόρειας Λέσβου αναζητούν ακόμη προσωπικό

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 13/5/2025

Έλλειψη εργαζομένων στην εστίαση της Λέσβου για το καλοκαίρι του 2025
' χρόνος ανάγνωσης

Παρότι η Λέσβος δεν συγκαταλέγεται παραδοσιακά στους πιο προβεβλημένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται αισθητή βελτίωση στην τουριστική κίνηση. Τα πρώτα στοιχεία της φετινής χρονιάς επιβεβαιώνουν το κλίμα αισιοδοξίας που διαμορφώθηκε από την περυσινή σεζόν, αφήνοντας ελπίδες ότι το καλοκαίρι του 2025 θα κινηθεί ανοδικά. Ωστόσο, η αύξηση της τουριστικής ζήτησης συνοδεύεται από μια σιωπηλή, αλλά ιδιαίτερα κρίσιμη, πρόκληση: την έντονη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως στον χώρο της εστίασης.

Η «αόρατη» πίεση πίσω από τις γεμάτες ταβέρνες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόβλημα άρχισε να γίνεται εμφανές το καλοκαίρι του 2024, όταν στη «καρδιά» της τουριστικής σεζόν, αρκετοί καταστηματάρχες της εστίασης δήλωναν αδυναμία να καλύψουν βασικές θέσεις εργασίας. Οι ιδιοκτήτες έτρεχαν για να καλύψουν τα κενά και σε ορισμένες περιπτώσεις, υποχρεώνονταν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους για μία ή και δύο ημέρες την εβδομάδα, ώστε να εξασφαλίσουν τα αναγκαία ρεπό για τους λιγοστούς εργαζόμενους. Μία εικόνα που για χρόνια ήταν ξένη για το νησί, εμφανίστηκε με οξύτητα και προμηνύει σταθερή παρουσία.

Φέτος, με στόχο την κάλυψη των αναγκών, πραγματοποιήθηκε και ημερίδα καριέρας που συγκέντρωσε σημαντικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, από την αρχή φάνηκε ένα σαφές μοτίβο.Ότι οι υποψήφιοι εργαζόμενοι έδειχναν ξεκάθαρη προτίμηση για τα ξενοδοχεία έναντι των καταστημάτων εστίασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εστίαση σε θέση μάχης

«Η κατάσταση είναι δύσκολη», παραδέχεται ο Νίκος Γιαννάκας, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μυτιλήνης και ιδιοκτήτης καφετέριας και μεζεδοπωλείου στο κέντρο της πόλης. «Οι ειδικότητες που λείπουν είναι οι πιο κρίσιμες: μάγειρες και σερβιτόροι με εμπειρία. Πολλοί νέοι επιλέγουν να πάνε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου οι αμοιβές είναι καλύτερες. Είναι δύσκολο να τους κρατήσεις».

Ο ίδιος στάθηκε και στη νέα εργατική νομοθεσία που έφερε η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας: «Είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται περισσότερη ευελιξία για να μπορέσουν μικρές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προτιμούν τα ξενοδοχεία

Σε αντίθεση με την εστίαση, οι ξενοδόχοι της Λέσβου φαίνεται να τα πηγαίνουν καλύτερα στο πεδίο της στελέχωσης. Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Λέσβου, Βασίλης Βογιατζής, εξηγεί ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες εντοπίζονται στα ξενοδοχεία της Βόρειας Λέσβου – στη Μήθυμνα και την Πέτρα – όπου η εποχικότητα και η απόσταση αποτελούν αντικίνητρα.

Αντίθετα, τα ξενοδοχεία της Μυτιλήνης, που λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, φαίνεται να απολαμβάνουν καλύτερη εργασιακή σταθερότητα. Όπως μας λέει η κ. Σπανέλλη, υπεύθυνη του ξενοδοχείου Elision, «δουλεύουμε με σταθερό προσωπικό, πενθήμερη εργασία και δύο ρεπό την εβδομάδα. Υπάρχει σεβασμός στα ωράρια και αυτό κάνει μεγάλη διαφορά. Όταν οι άνθρωποι νιώθουν ότι η δουλειά τους είναι οργανωμένη και ανθρώπινη, παραμένουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί η Gen Z αποφεύγει την εστίαση;

Η απροθυμία των νέων να δουλέψουν σε καφέ και εστιατόρια δεν είναι τοπικό φαινόμενο, ούτε προσωρινό. Η λεγόμενη «Γενιά Ζ» (όσοι γεννήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μετά) επαναπροσδιορίζει το νόημα της εργασιακής ικανοποίησης. Δεν αναζητούν απλώς δουλειά — αναζητούν αξιοπρέπεια. Θέλουν καθορισμένα ωράρια, ξεκάθαρα ρεπό, υγιές εργασιακό περιβάλλον, σεβασμό και αμοιβή που να αντικατοπτρίζει τον κόπο τους.

Η εικόνα του εξαντλημένου σερβιτόρου που κάνει δεκάωρα χωρίς ρεπό, δεν συγκινεί πλέον. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί νέοι, αφού δουλέψουν για λίγο στην εστίαση, επιλέγουν να στραφούν σε άλλα επαγγέλματα θεωρώντας πως προσφέρουν πιο επαγγελματικές και οργανωμένες συνθήκες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χωρίς σχέδιο ανάπτυξης προχωρά το αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Ήπια αύξηση της επιβατικής κίνησης το 2025 με κυρίαρχες τις συνδέσεις εσωτερικού
Χωρίς σχέδιο ανάπτυξης προχωρά το αεροδρόμιο Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέο πρόγραμμα με 10.000 νέες θέσεις εργασίας για άνεργες γυναίκες

Ξεκινά σήμερα Παρασκευή 16 Ιανουαρίου η υποβολή των αιτήσεων
Νέο πρόγραμμα με 10.000 νέες θέσεις εργασίας για άνεργες γυναίκες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοδική πίεση στα νοσοκομεία από τη γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 871 νέες εισαγωγές, 15 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 8 θάνατοι στο διάστημα 5 έως 11 Ιανουαρίου
Ανοδική πίεση στα νοσοκομεία από τη γρίπη την τελευταία εβδομάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Δεν είδε εναρμονισμένες πρακτικές στην αγορά του ελαιολάδου

Συνεχίζει να μελετά την αγορά η Επιτροπή Ανταγωνισμού τόσο στον τομέα του χονδρικού εμπορίου όσο και στον τομέα του λιανικού εμπορίου
Δεν είδε εναρμονισμένες πρακτικές στην αγορά του ελαιολάδου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις προσωπικού στη Μυτιλήνη από την LC Waikiki

Η διεθνής αλυσίδα μόδας ανοίγει θέσεις σε διοίκηση, πωλήσεις, αποθήκη και visual merchandising για το νέο της κατάστημα -Δείτε αναλυτικά τις θέσεις που ζητούνται
Προσλήψεις προσωπικού στη Μυτιλήνη από την LC Waikiki
ΑΓΟΡΑ

Η LC Waikiki ανοίγει κατάστημα στη Μυτιλήνη

Σταθερά βήματα ανάπτυξης για την μεγάλη αλυσίδα που επεκτείνει το δίκτυο των καταστημάτων της
Η LC Waikiki ανοίγει κατάστημα στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Επιτροπή λέει όχι στα εμβόλια και ανάβει ξανά φωτιά στους κτηνοτρόφους

Με αναλυτική ανακοίνωση υπερασπίζεται τη γραμμή του ΥΠΑΑΤ για stamping out και περιορισμένο εμβολιασμό μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ στην αγορά δυναμώνει η καχυποψία ότι προτεραιότητα είναι οι εξαγωγές και τα συμφέροντα των μεγάλων παικτών
Η Επιτροπή λέει όχι στα εμβόλια και ανάβει ξανά φωτιά στους κτηνοτρόφους
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πάνω από 470.000 τα θανατωθέντα ζώα από την ευλογιά των προβάτων

Αναποτελεσματικός αποδεικνύεται ο σχεδιασμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Πάνω από 470.000 τα θανατωθέντα ζώα από την ευλογιά των προβάτων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μείζον πρόβλημα οι χαμηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία του Βορείου Αιγαίου

Διαβάστε εδώ πως τα άδεια δωμάτια των ξενοδοχείων επηρεάζουν επενδύσεις εργασία και ποιότητα υπηρεσιών
Μείζον πρόβλημα οι χαμηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία του Βορείου Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τις αστοχίες στις πληρωμές των επιδοτήσεων κατέγραψε η ΠΕΦΑΣΥ

Τα ΚΥΔ ζητούν άμεσες διορθώσεις και σαφείς κανόνες πριν το άνοιγμα των αιτήσεων του 2026
Τις αστοχίες στις πληρωμές των επιδοτήσεων κατέγραψε η ΠΕΦΑΣΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς επίδομα ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενοι στο τουρισμό – επισιτισμό

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό
Χωρίς επίδομα ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενοι στο τουρισμό – επισιτισμό
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μπλοκάρει την συνάντηση με τους αγρότες ο Μητσοτάκης

Το Μαξίμου φωτογραφίζει τους αγροτοσυνδικαλιστές που δεν θέλει στην συνάντηση
Μπλοκάρει την συνάντηση με τους αγρότες ο Μητσοτάκης