ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ένας τόπος φροντίδας και αξιοπρέπειας στο Πλωμάρι
Το Μιχαλέλειο γηροκομείο, «είναι γερό σκαρί» γιατί βασίζεται στην αγάπη και στην στήριξη των πολιτών. Παρά τα δύσκολα που πέρασε τα τελευταία χρόνια συνεχίζει να λειτουργεί και να αποτελεί αποκούμπι για 30 ηλικιωμένους
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 5/5/2025

Στην άκρη του Πλωμαρίου, με θέα τη θάλασσα και τη σιωπή που φέρνει η ωριμότητα της ηλικίας, στέκει το Μιχαλέλειο Γηροκομείο. Ένα ίδρυμα με βαθιές ρίζες στην κοινωνική συνείδηση της περιοχής, δωρεά ενός ευεργέτη που οραματίστηκε έναν τόπο προστασίας και φροντίδας για τους ανθρώπους που στα γεράματά τους αναζητούν αποκούμπι, ζεστασιά και αγάπη. Εκεί βρέθηκε το συνεργείο του ΝΗΣΙΟΥ, για να αφουγκραστεί τον παλμό ενός χώρου που λειτουργεί με σεβασμό, αφοσίωση και συνέπεια.
Ο διευθυντής του Ιδρύματος, Στέφανος Σανιδάς, μας υποδέχεται με χαμόγελο. «Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν δύσκολα. Περάσαμε πολλά, μας λέει, θυμίζοντας ότι παρά λίγο για χρέη 50.000 ευρώ το ίδρυμα να βάλει λουκέτο. Οι δωρεές της κοινωνίας, η στήριξη ανθρώπων που πίστεψαν σε εμάς, μας κράτησαν όρθιους», λέει. Οι χώροι του γηροκομείου αποπνέουν καθαριότητα και τάξη. Η παρουσία των ηλικιωμένων δεν γίνεται αισθητή μέσα από τη σιωπή τους, αλλά μέσα από τη φροντίδα που δέχονται, την ηρεμία που υπάρχει στο περιβάλλον.
Το Μιχαλέλειο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1977, με πρωτοβουλία και δωρεά του αείμνηστού Μιχαλέλη. Στόχος, να στεγάσει με αξιοπρέπεια ανθρώπους τρίτης ηλικίας που δεν έχουν πού να πάνε ή που οι οικογένειές τους δεν μπορούν να τους φροντίσουν. Σήμερα φιλοξενεί 30 τρόφιμους, με δυνατότητα επέκτασης μέχρι και τα 50 άτομα. Οι εγκαταστάσεις το επιτρέπουν – «είναι πολυτελείς, έχουμε χώρο» λέει ο κ. Σανιδάς και θα ήταν χαρά μας να δεχθούμε περισσότερους ανθρώπους.
Το Ίδρυμα απασχολεί σήμερα 12 εργαζομένους: διοικητικό προσωπικό, νοσηλευτές, μάγειρα, καθαρίστριες. Δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός, όμως υπάρχει συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, που ανταποκρίνεται στις έκτακτες ανάγκες, διαθέτει ασθενοφόρο και καλύπτει τους τρόφιμους σε 24ωρη βάση. Παράλληλα, γιατρός-μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου παρακολουθεί αφιλοκερδώς τις φαρμακευτικές αγωγές και το διαιτολόγιο των ηλικιωμένων. Τα έξοδα των ηλικιωμένων συμπεριλαμβανομένων και των φαρμάκων καλύπτονται από το ίδρυμα. με το κόστος να αγγίζει τα 12.000 ευρώ το χρόνο κατ' ατομο.
Όπως εξηγεί ο κ. Σανιδάς για να καταφέρει να είναι ανεξάρτητο και βιώσιμο το Μιχαλέλειο θα πρέπει να έχει το λιγότερο 36 τροφίμους.
Η καθημερινότητα, ωστόσο, δεν είναι εύκολη. Εργαζόμενη στον τομέα καθαριότητας εδώ και πολλά χρόνια, περιγράφει την εργασία της με απλότητα αλλά και συναίσθημα: «Η δουλειά είναι δύσκολη, οι ηλικιωμένοι χρειάζονται πολλές φροντίδες. Δεν είναι μόνο να καθαρίσεις, πρέπει να σταθείς, να τους μιλήσεις, να τους καταλάβεις». Παρά τις δυσκολίες, τονίζει την καλή συνεργασία με το υπόλοιπο προσωπικό και τη στήριξη που λαμβάνουν από τη διοίκηση.
Ο σεφ του γηροκομείου, προσπαθεί να ικανοποιήσει καθημερινά τις διατροφικές ανάγκες αλλά και τις ιδιοτροπίες των τροφίμων. «Έχουν διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικές συνήθειες. Πρέπει να τους φροντίσουμε με το φαγητό, να τους θυμίζουμε γεύσεις από το σπίτι τους», σημειώνει. Η ποιότητα της διατροφής είναι υψηλή, με έμφαση στην καθαριότητα και τη σωστή προετοιμασία.
Σημαντική είναι η παρουσία του Μιχάλη Τετώνη, προέδρου της Κοινότητας Πλωμαρίου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος. Ο ίδιος επιθυμεί να ενισχύσει τη λειτουργία του Μιχαλέλειου και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του στο μέλλον. «Έχω αναλάβει έναν ρόλο που δεν είναι τυπικός. Αισθάνομαι ευθύνη απέναντι στους ηλικιωμένους μας και θέλω να βρούμε τρόπους να στηριχθεί περισσότερο το ίδρυμα, τόσο οικονομικά όσο και οργανωτικά», μας λέει.
Ο διευθυντής του Ιδρύματος επισημαίνει πως τα οικονομικά ζητήματα είναι διαρκή. Παρά τις συνεισφορές από δωρητές και τα έσοδα από συντάξεις των τροφίμων, η κάλυψη των αναγκών απαιτεί διαρκή εγρήγορση.
Σημαντική οικονομική ανάσα για το γηροκομείο θα αποτελέσει σύμφωνα με τον πρόεδρο Μιχάλη Τετώνη η αδειοδότησή του από τον ΕΟΠΥΥ, μια διαδικασία που αναμένεται μέσα στο 2025 να προχωρήσει, αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες και πιστοποιήσεις στο κτίριο. Η ένταξη του ιδρύματος στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά θα του εξασφαλίσει βιωσιμότητα αφού θα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους άπορους και ανήμπορους συνανθρώπους μας. Όχι ότι τώρα δεν το κάνει δηλαδή. «Σε πολλές περιπτώσεις υπογραμμίζει ο Μιχάλης Τετώνης φιλοξενούμε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη είτε δωρεάν είτε με ελάχιστα χρήματα. Αυτό το κάνουμε επειδή είμαστε πάνω απ’ όλα «Άνθρωποι».
Παρά τις αντιξοότητες, ο κ. Σανιδάς μιλά με πίστη και περηφάνια για το έργο που επιτελείται. «Το Μιχαλέλειο είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Δεν είναι απλώς ένα κτίριο. Είναι οι άνθρωποι του. Είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες που ζουν εδώ, είναι οι εργαζόμενοι που δίνουν την ψυχή τους, είναι η τοπική κοινωνία που μας στηρίζει».
Το γηροκομείο δεν είναι απλώς ένας χώρος περίθαλψης. Είναι ένας τόπος όπου οι ηλικιωμένοι νιώθουν σεβασμό, φροντίδα, αξιοπρέπεια. Ένας χώρος όπου η τρίτη ηλικία αντιμετωπίζεται όχι ως βάρος, αλλά ως πηγή σοφίας και μνήμης. Στο Μιχαλέλειο, η φροντίδα δεν είναι μόνο καθήκον. Είναι στάση ζωής.