Μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των πλοίων διεκδικούν οι ακτοπλόοι
Αίτημα του ΣΕΕΝ οι 12ετείς συμβάσεις στις άγονες γραμμές
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/5/2025

Τα μειωμένα λιμενικά τέλη, ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ απορροφήθηκαν από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες χωρίς να φέρουν μείωση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Διονύσης Θεοδωράτος πως η Ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά διατηρεί σταθερές τις τιμές των εισιτηρίων. Παράλληλα αποδέχθηκε πως δεν είναι φθηνά τα εισιτήρια των πλοίων ωστόσο πρόσθεσε πως γίνονται προσφορές.
Μετά την μείωση των λιμενικών τελών ο ακτοπλοϊκές εταιρείες επιδιώκουν να πετύχουν μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στα εισιτήρια επιβατών και οχημάτων. Σήμερα τα εισιτήρια των επιβατών βαρύνονται με ΦΠΑ 13% και των οχημάτων με 24%. Μάλιστα για να στηριχθεί το αίτημα αυτό, κατά την συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Θεοδωράτος επικαλέστηκε την σχετική κοινοτική οδηγία 542/2022 η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2025. Πρόκειται για την ίδια οδηγία που επικαλούνται οι νησιώτες για να ζητήσουν επιστροφή των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.
Παράλληλα οι ακτοπλόοι θυμίζουν στην κυβέρνηση πως σε άλλες χώρες της Ε.Ε. ο ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι πολύ μικρότερος συγκεκριμένα 10% στην Ισπανία και τη Φινλανδία, 6% στη Σουηδία, 5% στην Ιταλία και 0% στη Μάλτα και τη Δανία. Στο κρίσιμο ερώτημα αν η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στους τελικούς καταναλωτές ή όχι οι ακτοπλόοι απαντούν στην κυβέρνηση πως μπορεί να κάνει σχετικούς ελέγχους μέσα από το παρατηρητήριο τιμών που έχει θεσπίσει. Δηλαδή δεν δεσμεύονται ότι θα μειώσουν τις τιμές των εισιτηρίων. Παράλληλα θυμίζουν πως το 40% των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων διατίθενται με έκπτωση, είτε μέσω των υποχρεωτικών κοινωνικών παροχών είτε μέσω εμπορικών προσφορών.
Η μείωση του ΦΠΑ είτε μεταφερθεί στο επιβατικό κοινό, είτε όχι είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει τα έσοδα των εταιρειών και κατά συνέπεια και την κερδοφορία τους. Ζήτημα εξαιρετικά κρίσιμο όχι μόνο για να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα λειτουργικά προβλήματα αλλά και για να βρεθούν σε καλύτερη θέση όταν ξεκινήσουν την διαδικασία ανανέωση των στόλων τους. Η επένδυση αυτή εκτιμάται από τον κ. Θεοδωράτο στα 3 δις ευρώ. Με την Ελληνική κυβέρνηση, μέχρι σήμερα να έχει δεσμευθεί για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων σε ύψος άνω των 600 εκατ. ευρώ.
Επίσης οι ακτοπλόοι ζητούν 12ετείς συμβάσεις για τις άγονες γραμμές. Κάτι που μέχρι τώρα δεν φαίνεται πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υλοποιήσει. Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας ο κ. Κικίλιας έδωσε στην δημοσιότητα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις άγονες γραμμές που προβλέπει συμβάσεις από 1 ως 5 χρόνια. Προφανώς ο νέος υπουργός είναι επιφυλακτικός στην επαναφορά ενός μέτρου που στο παρελθόν είχε δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα ιδιαίτερα στις άγονες γραμμές του Βορείου Αιγαίου.
με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ