ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Mικροί επιστήμονες με μεγάλες ιδέες στο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
Μαθήτριες και μαθητές παρουσίασαν στο «Ν» τις εργασίες τους που απέσπασαν τις καλύτερες εντυπώσεις στην πανελλαδική ημερίδα Φυσικών Επιστημών
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 5/5/2025

Με πρωτότυπες εργασίες συμμετείχε η Γ’ Γυμνασίου του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης «Βύρων Σιβολαπένκο» στην Πανελλαδική Μαθητική Ημερίδα Φυσικών Επιστημών με τίτλο «Η ομορφιά της επιστήμης μέσα από τα μάτια των μαθητών και μαθητριών».
Η ημερίδα, όπως γράψαμε, φιλοξενήθηκε στο 5ο ΓΕ.Λ. Ηλιούπολης, συγκέντρωσε μαθητές και μαθήτριες από 30 σχολεία όλης της Ελλάδας και το «Ν» μετέβη στο Πρότυπο Γυμνάσιο για να δείξουν οι νεαροί επιστήμονες και επιστημόνισσες τα επιτεύματά τους.
Ειδικότερα, η ομάδα της Μυτιλήνης του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης «Βύρων Σιβολαπένκο»παρουσίασε τρία ερευνητικά πρότζεκτ, αναδεικνύοντας τη σύνδεση των Φυσικών Επιστημών με την καθημερινότητα και το περιβάλλον:
1. Ηλιακό Ρολόι: Η επιστήμη στον δημόσιο χώρο
Η εργασία των μαθητών Ε. Λιαδάκη, Μ. Ματαρά και Σ. Πέτσα με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Στρατή Βαλάκου και Φ. Ματαρά, παρουσίασε την κατασκευή ενός ηλιακού ρολογιού, το οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Το ρολόι μετρά την πραγματική ηλιακή ώρα, προσαρμοσμένη γεωγραφικά στη θέση του, και προσφέρει στους πολίτες ένα βιωματικό παράδειγμα επιστήμης στον αστικό χώρο.
Ο καθηγητής φυσικής κ. Βαλάκος εξήγησε πως το έργο αποτελεί «δώρο του σχολείου στην πόλη», ενισχύοντας την κατανόηση εννοιών όπως η θέση του ήλιου, ο γεωγραφικός πλάτος και η αστρονομική ώρα. Ενδεικτικό της πρωτοτυπίας ήταν και το δεύτερο ηλιακό ρολόι που δημιούργησαν, στο οποίο ο ίδιος ο άνθρωπος παίζει σημαντικό ρόλο.
2. Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ασφάλειας
Οι μαθητές Χ.Α. Γιαμουγιάννης και Α. Πετρόπουλος, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Τεχνολογίας Ιγνάτιου Λασκαρίδη, σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα πρωτότυπο κράνος με τεχνολογία 3D εκτύπωσης και χρήση Microbit. Με αφορμή τα αυξημένα τροχαία ατυχήματα, το πρότζεκτ εστίασε στη μείωση των G (δυνάμεων επιβράδυνσης) που δέχεται το κεφάλι σε σύγκρουση, με τη χρήση ειδικών αποσβεστήρων κραδασμών. Η ερευνητική εργασία αξιοποίησε την τεχνογνωσία των μαθητών στον σχεδιασμό, τις μετρήσεις και τη δοκιμή διαφόρων εκδοχών του μοντέλου, ενώ οι μαθητές υπογράμμισαν ότι επηρεάστηκαν από άρθρο τοπικής εφημερίδας που αποκάλυπτε τις δυσμενείς στατιστικές της περιοχής.
3. Μύθοι και Αλήθειες για το Βιοδιασπώμενο Πλαστικό
Μια πολυπληθής ομάδα μαθητριών -Σ. Γιαννιόγλου, Β. Ψαροπούλου, Ι. Βότση, Α. Παπαστεφάνου, Ι. Παπαστεφάνου, Ε. Κουφού– με υπεύθυνη την καθηγήτρια Ρ. Σπανέλλη, παρουσίασε μια εντυπωσιακή μελέτη για τη βιοδιάσπαση των πλαστικών. Με πειραματικές ταφές σε έδαφος και θαλασσινό περιβάλλον, οι μαθήτριες διαπίστωσαν τη μερική αναξιοπιστία της εμπορικής σήμανσης «βιοδιασπώμενο» σε προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Η εμπειρία των κοριτσιών χαρακτηρίστηκε «αποκαλυπτική» και «ενδυναμωτική», καθώς πέρα από το επιστημονικό σκέλος, ανέδειξε και ζητήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και επιχειρηματικής δεοντολογίας.
Ο σεισμογράφος και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
Εντυπωσιακή αναφορά έγινε και στον σεισμογράφο που διαθέτει το σχολείο: μια πρωτοβουλία του Ομίλου Σεισμολογίας που συνδέθηκε με διεθνή επιστημονικά δίκτυα και έχει καταγράψει ακόμη και σεισμούς από το Τατζικιστάν. Παράλληλα, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήριο για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ως μέρος πολυετούς project που τρέχει στο σχολείο.
Ο εκπαιδευτικός κ. Βαλάκος τόνισε: «Οι επισκέψεις αυτές δεν είναι “εκδρομές”, αλλά βαθιά εκπαιδευτικές εμπειρίες. Η επιστήμη γίνεται εργαλείο σκέψης, δράσης και κοινωνικής ευθύνης».