Καλοβλέπει ο Τσιάρας τη συμφωνία Ε.Ε. ‑ Mercosur
Σε επικίνδυνες επιλογές οδηγείται η Ελληνική κυβέρνηση
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 12/4/2025

Στα τέλη του 2024, η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών της Mercosur προκάλεσε πολύ έντονες αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους αγρότες, διότι ανοίγει το δρόμο για εισαγωγή πολύ φθηνών αγροτικών προϊόντων από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η συμφωνία, για να εφαρμοστεί, απαιτεί να υιοθετηθεί από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Ωστόσο, οι κοινοτικές αρχές είχαν προχωρήσει στην ανακοίνωσή της με τρόπο πανηγυρικό όταν ολοκληρώθηκε. Εκείνη την περίοδο, από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Κι όλοι αντιλήφθηκαν ότι ήταν μια προσπάθεια να μετατεθεί για το μέλλον η λήψη απόφασης, ακόμη και η δήλωση των προθέσεων της κυβέρνησης. Μόνο η Ισπανική κυβέρνηση είχε ταχθεί ανοιχτά και δημόσια υπέρ της συμφωνίας, καθώς θεωρεί ότι οι διαχρονικές σχέσεις της Ισπανίας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής θα της δώσουν τη δυνατότητα να ανοίξει σε νέες αγορές. Επιπλέον, η Ισπανία διαθέτει έναν σημαντικό όγκο παραγωγής σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, η βρώσιμη ελιά, το κρασί και τα τυροκομικά προϊόντα.
Σήμερα, Σάββατο 12 Απριλίου, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υπέρ της συμφωνίας Ε.Ε.-Mercosur τάχθηκε και ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας. Συγκεκριμένα είπε: «Αναγνωρίζουμε τις ευκαιρίες που ενδέχεται να προκύψουν από τη συμφωνία με τις χώρες της Mercosur, αλλά και την ανάγκη διασφάλισης της επισιτιστικής επάρκειας στην ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, είναι σαφές πως η ελληνική πρωτογενής παραγωγή, και ειδικά τα προϊόντα υψηλής ποιότητας με Γεωγραφικές Ενδείξεις, χρειάζονται έμπρακτη προστασία. Η είσοδος μεγάλου όγκου φθηνών αγροτικών προϊόντων από χώρες με διαφορετικά παραγωγικά πρότυπα δεν πρέπει να υπονομεύσει την αξία και την ποιότητα της ελληνικής αγροτικής ταυτότητας».
Η παραπάνω συμφωνία θα είναι καταστροφική για την Ελληνική αγροτική παραγωγή, με ορισμένες μεμονωμένες εξαιρέσεις, διότι οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις της χώρας δεν μπορούν να ανταγωνιστούν κατά κανένα τρόπο εκείνες της Βραζιλίας και της Αργεντινής. Ωστόσο, στην κυβέρνηση ενδιαφέρονται λίγο για αυτό. Εκείνο που τους απασχολεί είναι να κάνουν την κρίση ευκαιρία. Έτσι, αξιοποιούν την κρίση που προκαλούν οι δασμοί του Τραμπ για να προωθήσουν μια συμφωνία που είναι ολοφάνερα ετεροβαρής για την Ελληνική αγροτική παραγωγή.
Η συμφωνία που υπεγράφη στις 6 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους θα οδηγήσει στη δημιουργία της μεγαλύτερης ζώνης ελευθέρου εμπορίου παγκοσμίως, αποφέροντας σημαντικά αμοιβαία οικονομικά οφέλη, καθώς τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν πληθυσμό 700 εκατομμυρίων. Μέλη της Mercosur είναι η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Παραγουάη, η Βενεζουέλα και η Βολιβία. Η συμμετοχή της Βενεζουέλας έχει ανασταλεί, ενώ για τη Βολιβία δεν θα ισχύσει ακόμα η εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε.