× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε στασιμότητα η αμπελουργία του Βορείου Αιγαίου

Λείπει ο μακρόπνοος σχεδιασμός ανάπτυξης του αμπελοοινικού κλάδου και της κουλτούρας του κρασιού

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 6/4/2025

Σε στασιμότητα η αμπελουργία του Βορείου Αιγαίου
' χρόνος ανάγνωσης

Μόλις 28.064,3 στρέμματα καταλάμβαναν το 2024 οι αμπελώνες του Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις καλλιέργειας που έκαναν οι αμπελουργοί των νησιών για την περίοδο 2023 – 2024. Παρότι τα νησιά της Περιφέρειας έχουν κλιματολογικές και γεωφυσικές συνθήκες που ευνοούν την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιών, η αμπελουργία των οινοποιήσιμων ποικιλιών παραμένει ένας κλάδος με εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης, σε σχέση με τους άλλους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής. Το μεγαλύτερο μέρος των αμπελιών συναντάται στη Λήμνο και τη Σάμο, όπου κυριαρχούν οι ποικιλίες Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Μοσχάτο Σάμου. Πολύ μικρή είναι η ανάπτυξη στη Λέσβο και ακόμη μικρότερη στη Χίο και την Ικαρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΕΟΣΟΕ τις προηγούμενες ημέρες, τα αμπελοτόπια του Βορείου Αιγαίου την περίοδο 2015/2016 ανέρχονταν σε μόλις 28.275 στρέμματα. Δηλαδή, μέσα σε μια περίοδο εννέα χρόνων, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μειώθηκαν κατά 211 στρέμματα.

Στο Νότιο Αιγαίο, οι αμπελώνες ανέρχονταν την περίοδο 2023 – 2024 σε 38.940 στρέμματα. Στο σύνολο της χώρας, οι αμπελώνες των οινοποιήσιμων ποικιλιών ανέρχονταν σε 649.274,6 στρέμματα. Οι αμπελώνες του Βορείου Αιγαίου αντιστοιχούν μόλις στο 4,32% των συνολικών αμπελώνων της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η περίπτωση της Λέσβου

Μετά την καταστροφή των αμπελώνων της Λέσβου από τη φυλλοξήρα στα τέλη του 19ου αιώνα, πολλά αμπελοτόπια του νησιού ξεριζώθηκαν και αντικαταστάθηκαν από ελαιώνες, καθώς δεν υπήρχε εκείνη την εποχή αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της νόσου. Επίσης, κρίσιμο ρόλο στην απόφαση των αμπελουργών εκείνης της εποχής έπαιξε το πολύ καλό εισόδημα που παρείχε η καλλιέργεια της ελιάς.

Μικρά, οικογενειακά αμπέλια επιβίωσαν κυρίως στη Δυτική Λέσβο, εκεί όπου τα ηφαιστειογενή εδάφη βοηθούσαν στην αποτροπή της φυλλοξήρας. Επί δεκαετίες, η καλλιέργεια των αμπελιών και η οινοποίηση ήταν μια διαδικασία που αφορούσε τους ερασιτέχνες αμπελουργούς. Από τα τέλη του 20ού αιώνα και μετά, εμφανίστηκαν στο νησί αξιόλογες προσπάθειες παραγωγής κρασιού, στηριγμένες στις τοπικές ποικιλίες (π.χ. Φωκιανό και Χιδηριώτικο – Καλλονιάτικο). Ωστόσο, μέχρι σήμερα η αμπελουργία παραμένει ένας μικρός, συμπληρωματικός κλάδος της αγροτικής παραγωγής του νησιού, κυρίως επειδή λείπει ο στρατηγικός και μακρόπνοος σχεδιασμός για την ανάπτυξη του κλάδου, καθώς και η κουλτούρα του κρασιού στους κατοίκους του νησιού.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απογραφή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έως 31 Δεκεμβρίου

Πρόστιμο 200 ευρώ θα πληρώσουν όσοι προχωρήσουν στην απογραφή μετά το τέλος του χρόνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ψηλαφίζοντας την κτηνοτροφία του μέλλοντος

Η Ένωση Κτηνοτρόφων Προβάτου Φυλής Λέσβου δείχνει στην πράξη την κατεύθυνση που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει η πρωτογενή παραγωγή του νησιού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Χωρίς συνενώσεις οι συνεταιρισμοί της Λέσβου δεν έχουν μέλλον»

Το μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού ΚΑΠΗΣ Αχιλλέας Κιαχαγιάς μίλησε το ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟ ΝΗΣΙ και την εκπομπή «Μιλάμε Οικονομικά»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε νευρική κρίση... οι τιμές του ελαιολάδου

Αστάθεια στις τιμές, πτώση της ποιότητας και μειωμένη ζήτηση στις μεσογειακές αγορές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κεντρικός ο ρόλος του λογιστή από τα Γιαννιτσά

Συνεχίστηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο «χάρτης» πληρωμών από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Το ποσό των 2,42 δις ευρώ θα πληρωθούν σε 4,29 εκατομμύρια δικαιούχους ως τις 31 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρώτος σε ψήφους ο Ιγνάτης Μανάβης στο Συνεταιρισμό Στύψης

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεσηκώνονται οι αγρότες, τα τρακτέρ κατεβαίνουν στην Αθήνα

Μετά το «πάγωμα» των ενισχύσεων και την εξάπλωση της ευλογιάς, οι παραγωγοί ενώνουν δυνάμεις – Η ΕΘΕΑΣ καλεί σε πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στις αρχές Νοεμβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σκέρτσος: Γνώριζε το Μαξίμου όσο συμβαίνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού παραδέχθηκε πως η Προεδρεία της κυβέρνησης γνώριζε τι γίνονταν με τις αγροτικές επιδοτήσεις