Νέες επιζωοτίες φοβούνται οι κτηνίατροι
Σύσταση να αποφεύγονται οι εισαγωγές ζώων από Ουγγαρία και Σλοβακία λόγω αφθώδους πυρετού. Περιορισμοί στις μετακινήσεις ζώων λόγω Ευλογιάς στην Ελλάδα. Μπλόκο στις εισαγωγές ζώων από την Ρουμανία
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 2/4/2025

Σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παγώνουν οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από την Ρουμανία προς κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. μέχρι τις 8 Ιουνίου. Αιτία της απόφασης είναι η επιζωοτία της ευλογιάς των προβάτων που πλήττει τα κοπάδια της χώρας. Η απόφαση λήφθηκε μετά την επέκταση της ζωονόσου στην Αυστρία και άλλες χώρες της Ε.Ε. Παράλληλα με απόφαση που έλαβε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας θεσπίζονται περιορισμοί στις μετακινήσεις παραγωγών ζώων εντός της χώρας με στόχο να αποφευχθεί η εκ νέου εξάπλωση της ευλογιάς των προβάτων. Επίσης καλούνται οι έμποροι κρέατος να αποφεύγουν τις εισαγωγές ζώων από την Ουγγαρία και την Σλοβακία όπου εντοπισθεί εστίες αφθώδους πυρετού.
Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συνεχίζεται η εμφάνιση κρουσμάτων της ευλογιάς των προβάτων στην Ροδόπη και την Μαγνησία. Επίσης εντός του Μαρτίου καταγράφηκε ένα ακόμη κρούσμα της επιζωοτίας στην Κεντρική Μακεδονία. Παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει περιοριστεί σημαντικά δεν φαίνεται ότι θα έρθει σύντομη η εκρίζωση της. Ενώ η εμφάνιση του αφθώδους πυρετού σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αποτελεί ένα νέο πονοκέφαλο για τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας που παραμένουν δραματικά υποστελεχωμένες.
Η συνεχιζόμενες επιζωοτίες, που δεν αφορούν πλέον περιοχές στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνουν πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που ήρθε για να μείνει αρκετό καιρό. Έτσι είναι ανάγκη οι κτηνοτρόφοι να εφαρμόζουν συστηματικά μέτρα βιοασφάλειας για να προστατεύσουν τα κοπάδια τους είτε έχουν καταγραφεί κρούσματα στις περιοχές που βρίσκονται τα κοπάδια τους είτε όχι.
Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις παραγωγικών ζώων
Η απόφαση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής για τους περιορισμούς στις μετακινήσει ζωών αναφέρει:
Κατόπιν της συνεχιζόμενης εμφάνισης εστιών Ευλογιάς των προβάτων στη χώρα μας και με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης, τον έλεγχο και την εκρίζωση της επιζωοτίας Ευλογιάς, από 27/03/2025 έως και 24/04/2025 λαμβάνονται τα κάτωθι μέτρα:
1) Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στον Καν. 687/2020, στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Επιτροπής καθώς και στις σχετικές εγκυκλίους της υπηρεσίας μας, όπως ισχύουν κάθε φορά.
2) Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή εκτός ζωνών προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένων ζωνών (μόνο σε ελεύθερες περιοχές), από μία κτηνοτροφική εκμετάλλευση προς μία και μόνο κτηνοτροφική εκμετάλλευση, με κατάλληλα αδειοδοτημένο όχημα μεταφοράς το οποίο διαθέτει φορητό εξοπλισμό απολύμανσης, μετά από κλινική εξέταση των ζώων 24 ώρες πριν την αναχώρηση και κατόπιν διαύλων επικοινωνίας και πρότερης συνεννόησης μεταξύ των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών αποστολής και προορισμού των ζώων.
3)Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις βοοειδών, αιγοπροβάτων και χοίρων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την συμμετοχή τους σε εκθέσεις ζώων.
4) Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, ως κάτωθι:
α) Από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται στις ελεύθερες από νοσήματα Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες, προς σφαγεία που βρίσκονται στις εν λόγω Περιφέρειες ή Περιφερειακές Ενότητες, βάσει ανάλυσης κινδύνου. Κατά την μετακίνησή απαγορεύεται η διέλευση των μεταφορικών μέσων από απαγορευμένες ζώνες (ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες).
Κατά την έκδοση του Υγειονομικού Πιστοποιητικού για την μεταφορά των ζώων θα πρέπει να προσκομίζεται Υπεύθυνη Δήλωση του μεταφορέα στην οποία θα περιγράφεται η διαδρομή του μεταφορικού μέσου.
β) Στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ.1 της παρούσας.
γ) Οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, έχουν τη δυνατότητα, βάσει ανάλυσης κινδύνου, να εφαρμόσουν παρεκκλίσεις των μέτρων που πρέπει να εφαρμόζονται στις Περαιτέρω Απαγορευμένες Ζώνες, βάσει του άρθρου 23§α του Καν.687/2020 και να δώσουν στην κατανάλωση, εντός της ελληνικής επικράτειας τα εντόσθια των αιγοπροβάτων που προέρχονται από αυτές, με συστηματική εποπτεία της εφαρμογής των μέτρων βιοπροφύλαξης.
Οι υπεύθυνοι των σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).
Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοπροφύλαξης (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν τη φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κλπ.).
Σύμφωνα με την περίπτωση γ) του άρθρου 1 της Εκτελεστικής Απόφασης (ΕΕ) 2025/525 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαγορεύονται οι μετακινήσεις αιγοειδών και προβατοειδών από ολόκληρη την επικράτεια της Ρουμανίας προς προορισμό που βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος έως 08.06.2025 και μέχρι νεωτέρας. Οι εισαγωγές ζώντων αιγών και προβάτων από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας ενωσιακής νομοθεσίας και την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας.
Λόγω των πρόσφατων εστιών Αφθώδους Πυρετού σε εκτροφές βοοειδών στην Ουγγαρία και στη Σλοβακία, παρέχεται ισχυρή σύσταση για την αποφυγή εισαγωγής ζώων ευαίσθητων ειδών από τα εν λόγω κράτη μέλη. Σε περίπτωση που λαμβάνει χώρα τέτοια εισαγωγή, θα πρέπει να εφαρμόζεται υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών στην εγκατάσταση προορισμού πριν την οποιαδήποτε μετακίνησή των ζώων. Η εκμετάλλευση προορισμού πρέπει να έχει τις κατάλληλες υποδομές και να τηρεί αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας. Η μετακίνηση των εν λόγω ζώων, εγκρίνεται από την αρμόδια αρχή, κατόπιν κλινικής εξέτασης, εντός περιόδου 24 ωρών πριν την μετακίνησή τους.
Σε περίπτωση που προορισμός των ζώων που εισάγονται από Ουγγαρία και Σλοβακία είναι η άμεση σφαγή, αυτή πραγματοποιείται στο σφαγείο προορισμού σε ημέρα που σφάζονται αποκλειστικά ζώα με προέλευση τις εν λόγω χώρες και ακολουθεί σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση του σφαγείου. Κατά την προ της σφαγής επιθεώρηση, ο επίσημος κτηνίατρος κάνει ενδελεχή κλινικό έλεγχο στα ζώα και λαμβάνονται δείγματα για εργαστηριακή εξέταση επί υποψίας.
Στις 24/04/2025, θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα των επιζωοτιών και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση των νοσημάτων.
Δεδομένου ότι η κατάσταση παραμένει ακόμα εξαιρετικά κρίσιμη και προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή αυστηρότερων μέτρων από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφιστούμε την προσοχή σας και παρακαλούμε να είστε σε επιφυλακή για την τήρηση των μέτρων και την αποφυγή, με κάθε πρόσφορο μέσο, της διασποράς της νόσου.