Ποδηλατώντας για το περιβάλλον και το μέλλον της Μυτιλήνης
Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στην καθιερωμένη ποδηλατοπορεία στο πλαίσιο της «Ώρας της Γης», στέλνοντας μήνυμα για την ανάγκη υποδομών, κυκλοφοριακής αγωγής ενώ παράλληλα οι πολίτες αναζήτησαν τον ουρανό στην εκδήλωση του Συλλόγου Αστρονομίας Λέσβου
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 22/3/2025

Μικροί και μεγάλοι πήραν τα ποδήλατα τους και συμμετείχαν στην καθιερωμένη ποδηλατοπορεία με την ευκαιρία της παγκόσμιας δράσης «Η Ώρα της Γης». Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου και οι εκπρόσωποί του, ο Πρόεδρος Δημήτρης Δημητριάδης και ο Γενικός Γραμματέας Μπάμπης Αράπης, ανέδειξαν τη σημασία της αστικής ποδηλασίας και της βιώσιμης κινητικότητας για την πόλη της Μυτιλήνης και το νησί της Λέσβου γενικότερα.
Η δράση αυτή, που πραγματοποιείται σε συνδυασμό με την «Ώρα της Γης», δεν είναι απλώς μια ποδηλατική εκδήλωση, αλλά ένα κάλεσμα για αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την καθημερινή μετακίνηση στις πόλεις μας. Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, η ποδηλασία στην πόλη της Μυτιλήνης είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, καθώς οι συνθήκες για τους ποδηλάτες είναι ιδιαίτερα δύσκολες. «Οι αστικοί ποδηλάτες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, κυρίως λόγω της έλλειψης κατάλληλων υποδομών και της κυκλοφοριακής συμφόρησης», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου.
Ο στόχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ποδηλατικού Συλλόγου, που εκλέχθηκε τον Ιανουάριο, είναι να προωθήσει την αστική ποδηλασία και να ενισχύσει τις δράσεις για την ασφαλή και βιώσιμη μετακίνηση στους δρόμους της πόλης. «Πρέπει να προωθήσουμε το ποδήλατο όχι μόνο ως μέσο αναψυχής, αλλά και ως τρόπο καθημερινής μετακίνησης», δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, επισημαίνοντας ότι η χρήση του ποδηλάτου για την μετακίνηση από το σπίτι στη δουλειά και για την εξυπηρέτηση καθημερινών αναγκών είναι ένα από τα βασικά σημεία της δράσης.
Η «αστική ποδηλατάδα» που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Σύλλογο στο πλαίσιο της «Ώρας της Γης» είναι ένα από τα κύρια εργαλεία του Ποδηλατικού Συλλόγου για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ανάδειξη της σημασίας της βιώσιμης κινητικότητας. Στη φετινή εκδήλωση, το μήνυμα για την αναγκαιότητα των ποδηλατικών υποδομών και την ενίσχυση της παιδείας κυκλοφοριακής αγωγής απασχόλησε έντονα τις συζητήσεις. Ο κ. Αράπης ανέφερε, μάλιστα, την ανάγκη για «χρηστικούς ποδηλατόδρομους» που θα εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, τόσο των μεγάλων όσο και των μικρών, με ειδική αναφορά στους ποδηλατόδρομους που αναμένονται στη νέα προκυμαία και άλλες περιοχές της Μυτιλήνης.
Οι δύο άντρες, αναγνωρίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ποδηλάτες στη Μυτιλήνη, μίλησαν και για την ανάγκη ενίσχυσης της κυκλοφοριακής αγωγής, ειδικά στα σχολεία, προκειμένου οι νέες γενιές να μάθουν από νωρίς την αξία της ποδηλασίας και της ορθής χρήσης των υποδομών.
Ειδική αναφορά έγινε και στο έργο του Ποδηλατικού Συλλόγου στη διατήρηση και ανάδειξη των φυσικών μονοπατιών του νησιού, που χρησιμοποιούνται από τους ποδηλάτες του βουνού. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος προγραμματίζει καθαρισμούς σε σημαντικά μονοπάτια γύρω από τη Μυτιλήνη, όπως το μονοπάτι των Υδρομήλων, το οποίο ιστορικά συνδέεται με την υδροδότηση της πόλης. «Θέλουμε να διατηρήσουμε τα μονοπάτια καθαρά και ασφαλή για όλους τους ποδηλάτες, ενώ παράλληλα να αναδείξουμε την ποδηλατική τουριστική αξία της Λέσβου», σημείωσε ο κ. Αράπης.
Η φετινή εκδήλωση της «Ώρας της Γης» έδωσε την ευκαιρία στους πολίτες να αναλογιστούν τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, με τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης να αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις. «Το ποδήλατο είναι το εργαλείο του πεζού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αράπης, καλώντας τους πολίτες να αφήσουν τα αυτοκίνητα και να επανεκτιμήσουν τη χρήση του ποδηλάτου στις καθημερινές τους μετακινήσεις.
Η ελπίδα των διοργανωτών είναι το μήνυμα για την αστική ποδηλασία να ενισχυθεί και να φτάσει σε ακόμη περισσότερους πολίτες τα επόμενα χρόνια. Μέσα από δράσεις όπως αυτές, ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου επιθυμεί να δημιουργήσει μια κουλτούρα βιώσιμης και φιλικής προς το περιβάλλον κινητικότητας, ώστε η Μυτιλήνη και ολόκληρο το νησί να γίνουν πιο καθαρές και φιλόξενες πόλεις για ποδηλάτες και πεζούς.
Συνεχίζοντας τη δράση του και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών, ο Ποδηλατικός Σύλλογος θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 23 Μαρτίου το πρωί τον ετήσιο καθαρισμό του μονοπατιού των Υδρομήλων, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη φυσική κληρονομιά της Λέσβου. Με στόχο να γίνει πιο προσβάσιμο και ασφαλές για τους επισκέπτες, το μονοπάτι αυτό αποτελεί παράλληλα ένα πολύτιμο πόρο για τον ποδηλατικό τουρισμό της περιοχής.
Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου καλεί όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις του, είτε ως ποδηλάτες είτε ως εθελοντές, προκειμένου να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου, πιο βιώσιμου περιβάλλοντος για την πόλη και το νησί.
Μια ματιά στο σύμπαν απο τη Λέσβο
Παράλληλα στο πλαίσιο της Ώρας της Γης, ο νεοσύστατος Σύλλογος Αστρονομίας Λέσβου διοργάνωσε μια ξεχωριστή εκδήλωση παρατήρησης του ουρανού, παρέχοντας τηλεσκόπια στο κοινό για να εξερευνήσει τα ουράνια σώματα. Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Λεωνίδας Παπασωτηρίου εξήγησε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αστρονόμοι λόγω της φωτορύπανσης.
«Όσο και να σβήσουν τα φώτα της πόλης, μέσα από την πόλη κανείς μπορεί να βρει μόνο λίγα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο της τεχνητής φωτεινότητας στην παρατήρηση του ουρανού.
Ωστόσο, η βραδιά επιφύλασσε μια ιδιαίτερη εμπειρία για τους παρευρισκόμενους, καθώς ο «καλεσμένος» της βραδιάς ήταν ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος. Μέσα από τα τηλεσκόπια του συλλόγου, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να δουν τους τέσσερις μεγαλύτερους δορυφόρους του, γνωστούς ως γαλιλαϊκούς δορυφόρους, που ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο.«Είναι εικόνα που βλέπουμε εμείς από το τηλεσκόπιο, είναι εικόνα που είδε για πρώτη φορά άνθρωπος από το τηλεσκόπιο και είναι εικόνα που αρκετά άλλαξε τον πολιτισμό μας και μας έβγαλε από το Μεσαίωνα», σημείωσε ο Παπασωτηρίου, τονίζοντας τη σημασία αυτής της ανακάλυψης στην ιστορία της επιστήμης. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Μυτιλήνης συμμετείχε και φέτος στην πρωτοβουλία «Η Ώρα της Γης» που διοργανώνεται από την WWF. Σε αυτό το πλαίσιο, το Σάββατο από τις 20:30 έως και τις 21:30 έκλεισε συμβολικά ο φωτισμός του Παλαιού Δημαρχείου της πόλης.