
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη διεθνή έκθεση τροφίμων & ποτών “FOOD & DRINKS by DETROP 2025”, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο “Δ.Ε.Θ. – HELEXPO” της Θεσσαλονίκης, από 14 έως 16 Νοεμβρίου 2025, με τον Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη να εκφράζει την ικανοποίησή του για την πολύ επιτυχημένη παρουσία των νησιών και των προϊόντων τους, στη σημαντική αυτή εμπορική έκθεση, και να συγχαίρει όλες τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις.
Πρόκειται για την “33η DETROP” με τη νέα της ονομασία, η οποία παραδοσιακά αποτελεί τη σπουδαιότερη έκθεση του κλάδου τροφίμων & ποτών της Βορείου Ελλάδος και μια από τις βασικότερες συγκεντρώσεις επιχειρηματιών του κλάδου, σε βαλκανικό επίπεδο.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συμμετέχει ανελλιπώς την τελευταία δεκαπενταετία (ενώ και παλαιότερα συμμετείχαν ορισμένα νησιά, με πολυμελείς επιχειρηματικές αποστολές), δεδομένου ότι η Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία & Θράκη) αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως αγορά για διείσδυση των προϊόντων των περισσότερων νησιών.
Επιπλέον, η μόνιμη και σε ετήσια βάση ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με τη Βόρεια Ελλάδα, προσδίδει ιδιαίτερη δυναμική στην προώθηση των τοπικών προϊόντων στις αγορές αυτές.
Η φετινή αναβαθμισμένη “FOOD & DRINKS by DETROP 2025”, διοργανώθηκε για πρώτη φορά ταυτόχρονα με την καταξιωμένη διεθνή τουριστική έκθεση “PHILOXENIA”, γεγονός που προσέδωσε άλλη διάσταση στην αποτελεσματικότητά της. Εκτός των αμιγώς εμπλεκομένων με τη διατροφή (εμπορικοί αντιπρόσωποι, έμποροι λιανικής και χονδρικής, εκπρόσωποι supermarkets, ιδιοκτήτες εστιατορίων & καταστημάτων delicatessen, καταναλωτικό κοινό, κ.ο.κ.), απευθυνόταν και στους χιλιάδες εκπροσώπους της φιλοξενίας (ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες villas και ενοικιαζομένων διαμερισμάτων, κ.ο.κ.) που την επισκέφθηκαν. Στόχο είχε να αναδείξει τα καλύτερα delicatessen τρόφιμα, τα ελαιοκομικά & τυροκομικά προϊόντα, καθώς και τα αλκοολούχα & μη ποτά, προβάλλοντας ταυτόχρονα τη γαστρονομική κουλτούρα της χώρας σε εγχώριους και διεθνείς αγοραστές.
Τη φετινή έκθεση, επισκέφθηκαν χιλιάδες τελικοί καταναλωτές από τη Μακεδονία και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα, ξένοι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, καθώς και πολύ μεγάλος αριθμός επαγγελματιών του κλάδου από την Ελλάδα και hosted buyers από το εξωτερικό.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προσαρμοζόμενη στη νέα οργανωτική καινοτομία της “FOOD & DRINKS by DETROP 2025”, συμμετείχε με τέσσερα διαφορετικά περίπτερα συνολικού εμβαδού 80 τ.μ., φιλοξενώντας τα προϊόντα 29 επιχειρήσεων των νησιών, οι οποίες τοποθετήθηκαν σε δικό τους ανεξάρτητο χώρο & με φυσική παρουσία εκπροσώπων τους:
Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που στελέχωσαν όλα τα αυτόνομα stands, διενεργούσαν γευσιγνωστικές δοκιμές, πραγματοποιούσαν εμπορικές συναντήσεις & επαφές με τους επαγγελματίες επισκέπτες, ενώ όσοι επιθυμούσαν, είχαν τη δυνατότητα (για πρώτη φορά στην ιστορία της “DETROP”) να προβαίνουν και σε λιανικές πωλήσεις προς το καταναλωτικό κοινό.
Τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη, εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Σάμου – Ικαρίας Άννη Ανδρεάδου, η οποία παρευρέθηκε και στα εγκαίνια της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκαν από την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Τα stands της Π.Β.Α. επισκέφθηκε η Δήμαρχος Λήμνου Ελεονόρα Γεώργα, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Δημήτρη Μπουλώτη.
Το οργανωτικό πλαίσιο της όλης συμμετοχής στην έκθεση και το γενικό συντονισμό, είχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου (Λέσβου – Λήμνου Δημήτρης Καλλίας, Χίου Νίκος Νύκτας και Σάμου – Ικαρίας Άννη Ανδρεάδου). Την οργάνωση της αποστολής και της παρουσίας των επιχειρήσεων, είχε το στέλεχος marketing & επιχειρησιακής έρευνας της Π.Β.Α. Πάνος Πίτσιος.
Μεγάλος χορηγός της συμμετοχής, ήταν ο επιχειρηματικός όμιλος “ATTICA GROUP”, του οποίου οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες “BLUE STAR FERRIES” και “HELLENIC SEAWAYS”, συνδέουν με ferryboats σε σταθερή και ετήσια βάση, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με τη Βόρειο Ελλάδα (Θεσσαλονίκη & Καβάλα).
Οι 29 παραγωγικές επιχειρήσεις από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που συμμετείχαν με δικό τους ανεξάρτητο χώρο, εντός των τεσσάρων περιπτέρων της Π.Β.Α., ήταν:
“ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΜΑΝΩΛΙΑ”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΥΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ ΛΗΜΝΟΥ
“ΑΚΡΗΤΟΣ ΟΙΝΟΣ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ ΛΕΣΒΟΥ
“ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
“BIOMERAKI”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΕΥΔΟΚΙΑΣ ΚΑΛΔΕΛΗ & ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΥΠΤΕΡΑ
“CHIONY”: ΦΥΣΙΚΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΧΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ
“GARALIS LIMNOS WINERY”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ ΛΗΜΝΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΚΑΡΑΛΗ
“ΓΕΥΣΕΙΣ ΛΗΜΝΟΥ”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ – ΦΛΩΜΑΡΙΑ ΛΗΜΝΟΥ, ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΓΚΑΡΑΛΗ
“GIA …. GIAMAS” ΑΦΟΙ ΑΓΑΔΑΚΗ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ ΣΑΜΟΥ
“ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΚΡΑΣΙΟΥ”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΕΣΒΟΥ
“ΕΛΠΑ Α.Ε. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΑΡΙΣΒΑ”: ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ “MYTILANA” & “CRYSTAL” – ΕΛΑΙΟΣΑΠΩΝΕΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
“ΖΕΦΥΡΟΣ”: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΓΛΥΚΩΝ ΛΗΜΝΟΥ, ΝΑΣΟΥ ΠΑΤΡΩΝΙΑ
“ΚΤΗΜΑ ΜΠΑΡΕΛΗ – FIVE GENERATIONS”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΠΑΡΕΛΗ
“MASTIC SNAILS”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΧΙΟΥ, ΓΑΡΥΦΑΛΟΥ ΣΙΝΑΓΚΗ
“ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ”: ΟΥΖΟ “MATIS”, ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
“ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΙ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ – ΨΑΡΑ”: ΜΕΛΙ ΨΑΡΩΝ, ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ
“ΜΟΔΟΥΣΑ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.”: ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΕΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ
“ΜΠΟΥΜΠΑΡΗΣ Ν. Α. & ΣΙΑ Ο.Ε.”: BUNDABERG BREWED DRINKS, ΧΙΟΥ
“MY AEGEAN”: ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΛΙΑΣ, ΑΛΑΤΙ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΛΕΣΒΟΥ
“ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΣΑΡΡΗ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΛΙΕΣ, ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ& ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΣΤΥΨΗΣ ΛΕΣΒΟΥ, ΟΛΓΑΣ ΣΑΡΡΗ
“PLOMARI GOLD”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΜΕΛΙ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΟΥΜΑΝΗ
“POLYKARPOSDIMITRA”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ EXTRA ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΤΕΡΕΛΛΗ
ΣΑΞΙΩΝΗΣ Κ. & Χ. Ο.Ε. “Ο ΚΙΜΩΝΑΣ”: ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ, ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ &CATERING ΛΕΣΒΟΥ
“ΣΤΑΦΥΛΗΣ” ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΛΗΜΝΟΥ: ΜΕΛΙΧΛΩΡΑ ΤΥΡΙΑ ΛΗΜΝΟΥ
“ΤΕΠΕΣ”: ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ, ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΣΙΑ ΓΕΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΒΑΤΑΚΗ
“TZORTZIS” OLIVE OIL COMPANY: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΩΜΗΣ ΛΕΣΒΟΥ “OLVIA”, ΜΙΧΑΛΗ ΤΖΩΡΤΖΗ
“ΤΟ ΠΥΘΑΡΙ” ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΑΚΥΡΗ: ΚΟΛΟΚΥΘΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΕΣ & ΠΟΔΙΕΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
“ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ” ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΒΡΥΣΑΣ ΛΕΣΒΟΥ
“FILIA GI”: ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΔΗΜΙΚΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΠΕΤΙΜΕΖΙΟΥ ΣΥΚΟΥ & ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ ΦΙΛΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ, ΕΛΕΝΗΣ ΣΙΒΡΗ
“ΧΙΩΤΙΚΟ ΚΕΛΑΡΙ”: ΖΥΜΑΡΙΚΑ, ΛΑΖΑΝΟΦΥΛΛΑ & ΣΑΛΤΣΕΣ ΧΙΟΥ, ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΚΗ
Οι Αντιπεριφερειάρχες Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου (Λέσβου – Λήμνου Δημήτρης Καλλίας, Χίου Νίκος Νύκτας και Σάμου – Ικαρίας Άννη Ανδρεάδου), αφού συνεχάρησαν τις παραπάνω επιχειρήσεις, τους διοργανωτές και τους χορηγούς, για την κοινή προσπάθεια προώθησης των διατροφικών προϊόντων των νησιών στους εμπορικούς αντιπροσώπους και στο καταναλωτικό κοινό της Θεσσαλονίκης, μετά το πέρας της έκθεσης, δήλωσαν:
“Μία ακόμη εξωστρεφής δράση της Π.Β.Α. στέφθηκε με μεγάλη οργανωτική επιτυχία και αποτελεσματικότητα για τις παραγωγικές επιχειρήσεις των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Η αναβαθμισμένη “DETROP” με ένα καινοτόμο τρόπο παρουσίας των επιχειρήσεων κατά κλάδο, συνεισέφερε στην ουσιαστική συμμετοχή των επιχειρήσεων, οι εκπρόσωποι των οποίων πραγματοποίησαν σημαντικές επαφές με Έλληνες και ξένους εμπορικούς επισκέπτες, προκειμένου να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους σε νέες αγορές. Όλα τα προϊόντα των νησιών του Βορείου Αιγαίου που παρουσιάστηκαν και στα 4 περίπτερα της Π.Β.Α, κέρδισαν για μια ακόμη φορά τις εντυπώσεις όλων των επισκεπτών. Οι προσπάθειες της Π.Β.Α. για την ενδυνάμωση των εξαγωγών και την εξεύρεση νέων αγορών, θα συνεχιστούν στο επόμενο διάστημα, με αμείωτο ρυθμό”.