Αγώνας επιβίωσης για τους εργαζόμενους στους Δήμους
Δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των Δήμων Λέσβου – Ζητούν τερματισμό της εργασιακής ομηρίας και διασφάλιση των θέσεων εργασίας
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 21/3/2025

Με δυναμική συμμετοχή οι εργαζόμενοι στους Δήμους της Λέσβου έδωσαν το «παρών» στη σημερινή πανελλαδική απεργία, διεκδικώντας τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στις κοινωνικές δομές και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.
Ο Δημήτρης Κόνσουλας, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, εξήγησε με σαφήνεια τα αιτήματα των εργαζομένων και την αβεβαιότητα που βιώνουν εδώ και πολλά χρόνια. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές του νησιού καλύπτουν ζωτικές ανάγκες για την τοπική κοινωνία, καθώς μεταξύ άλλων, στη Λέσβο λειτουργούν 18 παιδικοί σταθμοί, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, καθώς και τα δύο Κέντρα Κοινότητας. Αυτές οι δομές εξυπηρετούν σημαντικές ανάγκες των πολιτών και εξασφαλίζουν την κοινωνική ευημερία, ωστόσο οι εργαζόμενοι σε αυτές τις υπηρεσίες εργάζονται για χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με αποτέλεσμα να ζουν με την αβεβαιότητα του αν θα ανανεωθούν ή όχι οι συμβάσεις τους.
Ο κ. Κόνσουλας έκανε λόγο για μια κατάσταση ομηρίας που διαρκεί πολλά χρόνια και αφορά περισσότερους από 30 εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς και τα Κέντρα Κοινότητας. «Περισσότεροι από 115 εργαζόμενοι δουλεύουν στους παιδικούς σταθμούς και στις κοινωνικές δομές του νησιού, και το 70% αυτών των εργαζομένων χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ. Αν το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ σταματήσει το 2025, όλες οι δομές θα καταρρεύσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι χωρίς αυτούς τους εργαζόμενους, οι κοινωνικές υπηρεσίες του νησιού δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.
Ο κίνδυνος να σταματήσει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ είναι άμεσος, καθώς η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ λήγει το 2025, με μια άτυπη ανακοίνωση να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί πρόωρα το πρόγραμμα, τον Ιούλιο του 2025. Αν αυτό συμβεί, η λειτουργία των κοινωνικών δομών και των παιδικών σταθμών που εξυπηρετούν πάνω από 1.000 οικογένειες στην περιοχή, θα βρεθεί σε άμεσο κίνδυνο.
Οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές του νησιού ζητούν τη μονιμοποίησή τους, καθώς αντιμετωπίζουν χρόνια αβεβαιότητα όσον αφορά τη συνέχιση της δουλειάς τους. Όπως ανέφεραν, οι εργαζόμενοι έχουν περάσει από πολλές ανανεώσεις συμβάσεων και ζητούν να σταματήσει αυτή η κατάσταση, που τους κρατά σε κατάσταση ομηρίας. «Περίπου 15 χρόνια εργαζόμαστε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χωρίς να έχουμε καμία εξασφάλιση για το μέλλον. Κάθε Αύγουστο, περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο να μάθουμε αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις μας. Αυτή η αβεβαιότητα επηρεάζει τις οικογένειές μας και τις ζωές μας».
Απαιτούν, επίσης, να υπάρξει μια προκήρυξη με μοριοδότηση, όπως έγινε στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και στο πρόγραμμα «3Κ», για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν και να αποκτήσουν τη μονιμότητα. Οι εργαζόμενοι ζητούν να δοθεί επιτέλους οριστική λύση στο πρόβλημά τους, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων και του Δημοσίου, οι οποίες δεν είναι προσωρινές.
Ο Γιώργος Αλεξίου, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Λέσβου, στήριξε πλήρως τα αιτήματα των εργαζομένων, τονίζοντας τη σημασία του έργου τους και την ανάγκη να αναγνωριστεί η συμβολή τους στη λειτουργία των παιδικών σταθμών και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών. «Οι εργαζόμενοι έχουν ενσωματωθεί πλήρως στις δομές και χωρίς αυτούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Η αναγνώριση της δουλειάς τους είναι επιβεβλημένη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει συνεχιζόμενη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, προκειμένου οι υπηρεσίες να συνεχίσουν απρόσκοπτα την προσφορά τους στην κοινωνία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου Γιάννης Ζαφειρίου υποστήριξε τη συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τονίζοντας ότι τα αιτήματα των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές είναι δίκαια και πρέπει να στηριχθούν από όλες τις πλευρές. «Οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της ομηρίας», είπε. Ζήτησε, επίσης, από τις Δημοτικές Αρχές και τα Δημοτικά Συμβούλια να πάρουν θέση και να στηρίξουν τα αιτήματα των εργαζομένων για μονιμοποίηση και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η κινητοποίηση της σημερινής ημέρας αποτελεί μόνο την αρχή. Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, η επόμενη μεγάλη κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη για τις 9 Απριλίου, με την συμμετοχή των εργαζομένων, της ΓΣΕΕ και άλλων εργατικών φορέων. Στόχος είναι να πιέσουν για την άμεση μονιμοποίηση των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές και την ενίσχυση της χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία των υπηρεσιών για το μέλλον.