× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής

Σάββατο 22 Μαρτίου και ώρα 4 μ.μ.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/3/2025

Εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής
' χρόνος ανάγνωσης

Με επιτυχία οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου/Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η πρώτη ανοιξιάτικη εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στις Αλυκές Καλλονής το Σάββατο 15 Μαρτίου.

Η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στα παρατηρητήρια των Αλυκών Καλλονής, όπου συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τους πρώτους, ανοιξιάτικους, φτερωτούς επισκέπτες αλλά και μόνιμους “κατοίκους” της Λέσβου, όπως Φλαμίνγκο, Χαλκόκοτες, Αβοκέτες, Καλαμοκανάδες, Κορμοράνους, Μαυροπελαργό, Τουρλίδα, Κοκκινοσκέληδες, Βαρβάρες, Καστανόπαπιες και τρία είδη ερωδιών, Αργυροτσικνιά, Λευκοτσικνιά και Σταχτοτσικνιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέα εξόρμηση ορνιθοπαρατήρησης
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου/Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα οργανώσουν νέα εξόρμηση ορνιθοπαρατήρησης το Σάββατο 22 Μαρτίου και ώρα 4 μ.μ. Η εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί στα παρατηρητήρια των Αλυκών Καλλονής με σημείο συνάντησης το παρατηρητήριο νο3 (στον δρόμο πηγαίνοντας προς τις Αλυκές). Στην εξόρμηση μπορούν να συμμετέχουν, δωρεάν, ενήλικες και παιδιά. Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών.
Με τη βοήθεια κατάλληλου εξοπλισμού (κιάλια/τηλεσκόπια), με κατάλληλη καθοδήγηση αλλά και με το πλούσιο εποπτικό υλικό που έχει δημιουργήσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου/Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολύ σημαντικά είδη μεταναστευτικών πουλιών στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής.
Η εξόρμηση εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Κατά τη διάρκεια του 2025, προγραμματίζονται εκτός από εξορμήσεις για το κοινό, επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, διακίνηση ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.
Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ποδηλάτες και Lesvos Runners τιμούν το βουνό και τη φύση

Με ποδηλατοβόλτα, εκδηλώσεις και τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου της ορεινής ποδηλασίας γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Βουνού στην Αμαλή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΘΕΑΤΡΟ

Μια σκληρή ιστορία για τη διπλανή πόρτα ζωντανεύει στους «Αστέγους»

Κατερίνα Κομνηνάκα, Ανθή Σαμαρτζίδου και Άννα Ταξείδη μιλούν στον ρ/σ του «Ν» για το έργο, τις σχέσεις, τη βία και τις δομές στήριξης που λείπουν.
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγει το Χριστουγεννιάτικο σπιτάκι της ΣΥΝ‑εξέλιξης στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης

Χειροποίητες δημιουργίες και γιορτινή διάθεση από 12 έως 18 Δεκεμβρίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Βράβευση του Δήμου Μυτιλήνης για την προστασία των ζώων συντροφιάς

Διάκριση με «Ηρωικές Καρδιές» από το Υπουργείο Εσωτερικών
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Παράδοση βρεφικών πακέτων «Baby Kits» στην Καλλονή

Από την οργάνωση «Αποστολή» και τη Eurobank
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Το aRtοποιώ σκορπίζει αγάπη με γλυκό και αρκουδάκι

Συλλογή παιχνιδιών, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για οικογένειες της Λέσβου
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Πώς το αιμοδυναμικό της Μυτιλήνης αλλάζει τον χάρτη της καρδιολογικής φροντίδας

Η ομιλία του δρ Αναστάσιου Μίλκα στην εκδήλωση της AHEPA και η μάχη για κάθε καρδιά στο νησί
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικο Bazaar στην Πέτρα με παιχνίδια, δώρα και μελωδίες

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Πέτρας προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια γιορτινή ημέρα γεμάτη δημιουργίες και εκπλήξεις το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου στην κεντρική πλατεία
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Μην υποτιμάτε τα παιδιά σας»: το μήνυμα των Special Olympics από τη Μυτιλήνη

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, ομάδα μπάσκετ για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και ένα κάλεσμα για... κανονικότητα και συμπερίληψη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Επιτυχημένο το Εσωτερικό Τουρνουά Σκακιού της Λέσχης «Βενιαμίν ο Λέσβιος»

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μυτιλήνης με την συμμετοχή 57 μικρών σκακιστών και σκακιστριών
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Έναρξη νέου Τμήματος παραδοσιακών χορών στην Παναγιούδα

Εγγραφές από 5 Δεκεμβρίου