Το «χρυσό νησί της ελιάς» κατακτά το Λονδίνο!
Στη διεθνή έκθεση IFE food and drink event, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη εμπορική έκθεση τροφίμων και ποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο η ειδική έκδοση του περιοδικού «Πλατεία» για το ελαιόλαδο
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/3/2025

Στη διεθνή έκθεση IFE (The International Food and Drink Event), τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη εμπορική έκθεση τροφίμων και ποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται το περιοδικό «Πλατεία».
Το συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού που εκδίδει η ΚοινΣΕΠ «Ενημέρωση» είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στο ελαιόλαδο της Λέσβου, και είναι γραμμένο και στα αγγλικά, ώστε να γίνει γνωστό το ελαιόλαδο του νησιού σε όλο τον κόσμο.
Η IFE London διεξάγεται από σήμερα Δευτέρα 17 έως τις 19 Μαρτίου 2025, στο εκθεσιακό κέντρο ExCel London. Στη διεθνή έκθεση IFE food and drink event, βρίσκεται και το κατάστημα Σελάχας, και η ΚοινΣΕΠ Μοδούσα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αλλά και οι ελιές Τεπές (tepes farm), το τυροκομείο Αργένου Κουτσοκτώνη.
Πρόθεση της συντακτικής μας ομάδας ήταν -και έγινε πράξη- η έκδοση αυτή της «Πλατείας» να αποτελέσει σημείο αναφοράς των προϊόντων της ελαιοκομίας του νησιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτελεί ακόμα έναν οδηγό για τον εν δυνάμει επισκέπτη και την επισκέπτρια της Λέσβου σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής του νησιού.
Πέρα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελαιοκομικών προϊόντων της Λέσβου, οι αναγνώστες γνωρίζουν τους ανθρώπους της και τον ρόλο τους στην ελαιοκομία, αλλά και τον πολιτισμό που γέννησε η παραγωγική αυτή δραστηριότητα.
Επιπλέον μπορεί κανείς να διαβάσει ιστορικά στοιχεία και για επισκέψιμους χώρους και μουσεία ανάδειξης της παράδοσης της ελιάς, αλλά και νέους τρόπους για την αξιοποίησή της.
Εξάλλου οι ποικιλίες της ελιάς στη Λέσβο δεν είναι τυχαίες. Οι ελαιώνες της Λέσβου μοσχοβολούν ρίγανη και θυμάρι. Μέσα τους μπορείς να μαζέψεις χαμόμηλο, φασκόμηλο και τσάι του βουνού μα και άγρια βρώσιμα χόρτα, όπως είναι οι καυκαλίθρες, τα λάπαθα, οι ζόχοι, τα πικροράδικα, το σταμναγκάθι, τα οποία συναντάμε και στην τοπική γαστρονομία.
Στους ελαιώνες της Λέσβου συναντούμε ανθρώπους που ως τις μέρες μας συνηθίζουν να δοκιμάζουν παλιές και νέες τεχνικές καλλιέργειας για να παράγουν όσο γίνεται καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδο. Είναι οι νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που παρά τις δυσκολίες συνηθίζουν να λένε «κέρδος ή ζημιά τις ελιές πρέπει να τις μαζέψουμε». Απέσπασαν δεκάδες βραβεία για την ποιότητα του ελαιολάδου σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Σήμερα μπορούμε να πούμε πως στην Λέσβο υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός νέων ελαιοπαραγωγών που μπορεί να δώσει νέα πνοή στην ελαιοκαλλιέργεια.