× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το «χρυσό νησί της ελιάς» κατακτά το Λονδίνο!

Στη διεθνή έκθεση IFE food and drink event, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη εμπορική έκθεση τροφίμων και ποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο η ειδική έκδοση του περιοδικού «Πλατεία» για το ελαιόλαδο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/3/2025

Το «χρυσό νησί της ελιάς» κατακτά το Λονδίνο!
' χρόνος ανάγνωσης

Στη διεθνή έκθεση IFE (The International Food and Drink Event), τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη εμπορική έκθεση τροφίμων και ποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται το περιοδικό «Πλατεία».

Το συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού που εκδίδει η ΚοινΣΕΠ «Ενημέρωση» είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στο ελαιόλαδο της Λέσβου, και είναι γραμμένο και στα αγγλικά, ώστε να γίνει γνωστό το ελαιόλαδο του νησιού σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η IFE London διεξάγεται από σήμερα Δευτέρα 17 έως τις 19 Μαρτίου 2025, στο εκθεσιακό κέντρο ExCel London. Στη διεθνή έκθεση IFE food and drink event, βρίσκεται και το κατάστημα Σελάχας, και η ΚοινΣΕΠ Μοδούσα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αλλά και οι ελιές Τεπές (tepes farm), το τυροκομείο Αργένου Κουτσοκτώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόθεση της συντακτικής μας ομάδας ήταν -και έγινε πράξη- η έκδοση αυτή της «Πλατείας» να αποτελέσει σημείο αναφοράς των προϊόντων της ελαιοκομίας του νησιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτελεί ακόμα έναν οδηγό για τον εν δυνάμει επισκέπτη και την επισκέπτρια της Λέσβου σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελαιοκομικών προϊόντων της Λέσβου, οι αναγνώστες γνωρίζουν τους ανθρώπους της και τον ρόλο τους στην ελαιοκομία, αλλά και τον πολιτισμό που γέννησε η παραγωγική αυτή δραστηριότητα.

Επιπλέον μπορεί κανείς να διαβάσει ιστορικά στοιχεία και για επισκέψιμους χώρους και μουσεία ανάδειξης της παράδοσης της ελιάς, αλλά και νέους τρόπους για την αξιοποίησή της.

Εξάλλου οι ποικιλίες της ελιάς στη Λέσβο δεν είναι τυχαίες. Οι ελαιώνες της Λέσβου μοσχοβολούν ρίγανη και θυμάρι. Μέσα τους μπορείς να μαζέψεις χαμόμηλο, φασκόμηλο και τσάι του βουνού μα και άγρια βρώσιμα χόρτα, όπως είναι οι καυκαλίθρες, τα λάπαθα, οι ζόχοι, τα πικροράδικα, το σταμναγκάθι, τα οποία συναντάμε και στην τοπική γαστρονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στους ελαιώνες της Λέσβου συναντούμε ανθρώπους που ως τις μέρες μας συνηθίζουν να δοκιμάζουν παλιές και νέες τεχνικές καλλιέργειας για να παράγουν όσο γίνεται καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδο. Είναι οι νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που παρά τις δυσκολίες συνηθίζουν να λένε «κέρδος ή ζημιά τις ελιές πρέπει να τις μαζέψουμε». Απέσπασαν δεκάδες βραβεία για την ποιότητα του ελαιολάδου σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Σήμερα μπορούμε να πούμε πως στην Λέσβο υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός νέων ελαιοπαραγωγών που μπορεί να δώσει νέα πνοή στην ελαιοκαλλιέργεια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε πλήρη εξέλιξη ο τρύγος στη Σάμο

Περίπου 14.000 στρέμματα ορεινών και ημιορεινών αμπελώνων καλλιεργούνται από τους αμπελουργούς του νησιού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενημερωτική εκδήλωση για τις εξαγωγές τροφίμων στις ΗΠΑ στη Χίο

Ο Frank Yiannas, πρώην αναπληρωτής Επίτροπος του FDA, μιλά στο Κέντρο Έρευνας Μαστίχας για τις απαιτήσεις συμμόρφωσης που αφορούν τις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Του ΑΤΑΚ το κάγκελο γίνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η κατάθεση των αιτήσεων κλείνει στις 29 Αυγούστου αλλά των ΑΤΑΚ στις 30 Σεπτεμβρίου
ΑΓΟΡΑ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης αποχαιρετά το καλοκαίρι

Νέο φθινοπωρινό ωράριο από την Τρίτη 2 Σεπετεμβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Χαρτογράφηση των αναβαθμίδων της Λέσβου

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η νέα πλατφόρμα ελεύθερης πρόσβασης στα δεδομένα που συλλέγονται μέσω του Μέτρου 2.1 Γεωργικών Συμβούλων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Υπηρεσιακό πρόεδρο αποκτά ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Λήξη του 9ου Φεστιβάλ Αμπελουργίας Ανεμώτιας

Η Ανεμώτια έγινε τόπος συνάντησης, συμπερίληψης και δημιουργικότητας, με δράσεις που ένωσαν αμπελουργούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες, τεχνίτες, εθελοντές και επισκέπτες της Λέσβου και πέρα από αυτή
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εξωφρενική αισχροκέρδεια στα τρόφιμα

Τρελές αυξήσεις στις τιμές του μοσχαρίσιου κρέατος αποκαλύπτουν τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεργασία για προστασία των ψαράδων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Αισιόδοξα μηνύματα από την συνάντηση στην Πέτρα με στόχο την δημιουργία θαλάσσιου πάρκου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΕΥΣΗ

Από τα αμπέλια έως τα τυριά και την απαράμιλλη γαστρονομία της Λήμνου

Πηγή γεύσης και παράδοσης του Αιγαίου- ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «Ν» ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Την Παρασκευή 29 Αυγούστου κλείνει το ΟΣΔΕ

Περίπου 100.000 αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης δεν έχουν οριστικοποιηθεί σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ