Χαράλαμπος Κασίμης: Αρχισαν τα όργανα. Κατεδαφίζουν ότι χτίστηκε
Κυοφορείται μετακίνηση πόρων από τις αγροτικές επιδοτήσεις στους πολεμικούς εξοπλισμούς, στον αέρα η ΚΑΠ μετά το 2027
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/3/2025

Καταστροφικές επιπτώσεις για τους Ευρωπαίους αγρότες και όσους έχουν σχέση με την αγροτική παραγωγή (υποστηρικτικές δραστηριότητες) θα φέρει η σχεδιαζόμενη μετακίνηση πόρων από την ΚΑΠ προς τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε μια συνοπτική ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης περιγράφει τις εξελίξεις που δρομολογούνται. Πολύ πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τους Έλληνες αγρότες που εκτός των άλλων θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την διαδικασία της εξωτερικής σύγκλισης, δηλαδή των μείωση των επιδοτήσεων που λαμβάνουν ανά στρέμμα προκειμένου να ενισχυθούν χώρες όπως η Ουκρανία.
Αναλυτικά στην ανάρτηση του κ. Κασίμης αναφέρει:
Η απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ για την χρηματοδότηση του σχεδίου «Επανεξοπλισμός της Ευρώπης» με 800 δις φαίνεται δεν έχει εξασφαλισμένους τους πόρους για την στήριξή του.
Μόνο ένα ποσό 150 δις είναι μάλλον ευκολότερα προσβάσιμο μέσω κοινού δανεισμού (αν και εδώ παραμένουν πολλά ζητήματα αδιευκρίνιστα ακόμα).
Η Επιτροπή, από την άλλη, δεν φαίνεται διατεθειμένη να κατευθύνει προς τα εκεί ένα υπόλοιπο 93 δις που παραμένει αδιάθετο για δανεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τι φαίνεται να «παίζει», μεταξύ άλλων;
Ο αναπροσανατολισμός πόρων του ταμείου συνοχής προς τις αμυντικές δαπάνες. Μάλιστα εκτιμάται ότι σε αυτή την περίπτωση οι αλλαγές θα είναι μόνιμες μόλις εγκριθούν από τα κράτη-μέλη και το Κοινοβούλιο.
Προφανώς οι επιπτώσεις δεν θα είναι ίδιες για όλες τις χώρες. Οι φτωχότερες «θα πληρώσουν την νύφη» αφού αυτές ενισχύονται περισσότερο για την κοινωνική σύγκλιση.
Αναμένονται αντιδράσεις. Πρώτη η Ιταλία διαμήνυσε ότι δεν προτίθεται να ανακατευθύνει πόρους του ταμείου συνοχής προς την άμυνα.
Δεν είναι τυχαίο που η Επιτροπή αρνείται να δώσει εικόνα των πόρων που θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από την συνοχή.
Οι πιέσεις θα κατευθυνθούν και προς την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που σήμερα απορροφά το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Οι πιέσεις για την μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ δεν αφορούν μόνο τους εξοπλισμούς αλλά και τις απαιτήσεις της διεύρυνσης της ΕΕ με πιο κοστοβόρα αυτή της Ουκρανίας (έχω γράψει σχετικά σε προηγούμενες αναρτήσεις μου στο παρελθόν).
Ήδη στις συζητήσεις και ανακοινώσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (προϋπολογισμός ΕΕ) μετά το 2027, τα μηνύματα είναι απανωτά.
Τα σενάρια που συζητιούνται, πολλά:
μείωση των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες στο 50% και «εθνικοποίηση» του υπολοίπου, κατάργηση της διακριτής γραμμής χρηματοδότησης της ΚΑΠ και δημιουργία ενιαίου ταμείου με όλους τους ευρωπαϊκούς πόρους σε ένα ταμείο ανά κράτος-μέλος με την κατανομή των πόρων να εξαρτάται από τις επιδόσεις ανταγωνιστικότητας και την απορροφητικότητα του κάθε τομέα.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, ας προσθέσουμε και το σενάριο της πλήρους «εξωτερικής σύγκλισης» των ενισχύσεων ανά εκτάριο σε όλα τα κράτη-μέλη, γεγονός που θα αφαιρέσει σημαντικούς πόρους από την ελληνική γεωργία.
Άρχισαν τα όργανα. Κατεδαφίζουν ότι χτίστηκε.