Πάτα το κουμπί
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ
Δημοσίευση 2/3/2025

Παρασκευή μεσημέρι, έχω γυρίσει από τη πλατεία Σαπφούς γεμάτος συναισθήματα από την απίστευτη σε συμμετοχή και αποφασιστικότητα απεργιακή συγκέντρωση για το έγκλημα στα Τέμπη. Τα μηνύματα που ήδη έχουν έλθει από την υπόλοιπη χώρα μιλάνε για κάτι το πρωτοφανές, ίσως για το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.
Ανοίγω, γρήγορα, τον υπολογιστή μου και ψάχνω για ειδήσεις και εικόνα από τα «περιφερειακά» sites και ηλεκτρονικές εφημερίδες. Κοιτάζω τις φωτογραφίες και τα video από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και μένω άφωνος!
Ανοίγω και την τηλεόραση για μεγαλύτερη και πιο πρόσφατη εικόνα, και όχι χωρίς κάποια περιέργεια, να δω τι λέει η ΕΡΤ.
Η οθόνη γεμίζει με καπνούς, φωτιές από μολότοφ, με '' Αίαντες '', - αύρες τις λέγαμε παλιότερα - αστυνομικούς να κυνηγάνε διαδηλωτές και διαδηλωτές να πετάνε πέτρες και ότι άλλο βρουν. Μπροστά μας είναι ένας αστυνομικός που σβήνει μια φωτιά με ιδιαίτερη προσήλωση και πιο 'κει η κάμερα κάνει γκρο - πλαν σε κάποια σκουπίδια πεταμένα στο δρόμο που μας γεμίζουν την οθόνη.
Από το κανάλι ακούω πως μετά το τέλος της συγκέντρωσης '' κουκουλοφόροι - αντιεξουσιαστές '' ξεκίνησαν επεισόδια με ρίψεις μολότοφ κλπ.
Μάταια περιμένω για εικόνα από τις συγκεντρώσεις Αθήνας ή άλλων πόλεων. Περιμένω κανένα μισάωρο και αλλάζω κανάλι. Πάω στο OPEN όπου παρουσιάζει γνωστός παρουσιαστής.
Η εικόνα ίδια με την προηγούμενη και όλος ο σχολιασμός για τους ''μπαχαλάκηδες '', για τα σπασμένα μάρμαρα, τις μολότοφ, την αστυνομία, τα νερά και τα παρόμοια.
Κλείνω τη συσκευή, ρίχνω κάμποσα από τα '' γαλλικά '' μου, και κάνω ανακεφαλαίωση :
---- Απεργία σήμερα, που έχει νεκρώσει όλη τη παραγωγική διαδικασία της χώρας.
---- Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πάνω από εκατό πόλεις στο εξωτερικό
---- Συγκεντρώσεις από τις μεγαλύτερες, αν όχι oι μεγαλύτερες, που έχουν γίνει ποτέ στην χώρα μας.
---- Ένα από τα κύρια συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα και που είχαν γεμίσει τα πανώ ήταν '' Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας ''
---- Από τα πιο βασικά αιτήματα - συνθήματα ήταν, όχι στις πολιτικές που έφεραν τα Τέμπη και που δημιουργούν '' Τέμπη '' καθημερινά.
Παρ' όλα αυτά, ΕΡΤ και OPEN - για τους άλλους δεν έχω άποψη γιατί δεν άντεχα άλλη '' πληροφόρηση '' - εκεί που εστίαζαν συνεχώς ήταν οι κουκουλοφόροι, οι φωτιές και οι αναποδογυρισμένοι σκουπιδοτενεκέδες.
Πάμε τώρα στη συνέχεια.
Ώρα 20.00, ERTnews. Απανωτά πάνελ με οικοδεσπότη, επίσης γνωστό, τηλεπαρουσιαστή - '' από τις κολώνες του καταστήματος '' - όπου όλοι δίνουν τα ρέστα τους.:
---- Έχασε η κυβέρνηση ή όχι; και αν έχασε η κυβέρνηση κέρδισε η αντιπολίτευση ή όχι;
---- Θα καταφέρει να ξεπεράσει η κυβέρνηση τη φθορά ή μήπως θα πρέπει να κάνει και ανασχηματισμό;
---- Θα αποσταθεροποιηθεί η οικονομία ή όχι, και πόσο καλός είναι ο Μητσοτάκης να ξεπερνά τα δύσκολα !
Ώρα 21.00, ΕΡΤ Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων. Εδώ είναι πιο προσεκτικοί. Πρώτη είδηση, βέβαια, τα '' Τέμπη '', και με εικόνες από τις συγκεντρώσεις. Άλλωστε δεν ήταν δυνατόν να το αποφύγουν...
Όμως, αυτό που κυριαρχεί είναι το συναίσθημα. Ο πόνος των συγγενών είναι αυτός που συγκεντρώνει όλο το ενδιαφέρον. Εικόνες από τα νεκροταφεία, από τον τόπο του εγκλήματος και τα πρόσωπα των συγγενών.
Για τις αιτίες που οδήγησαν τα τρένα στις τακτικές του '' πάμε και όπου βγει '', για το πως ο ΟΣΕ έγινε χίλια κομμάτια και οδηγηθήκαμε στα '' Τέμπη'', για τα '' Τέμπη '' που βιώνουμε καθημερινά στις συγκοινωνίες, στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στα δημόσια κτίρια, στα σχολεία, για τον έναν νεκρό εργάτη κάθε τρεις μέρες ούτε κουβέντα.
Σκοπός όλων δεν είναι να παρουσιάσουν τα γεγονότα, να φωτίσουν τα γεγονότα από όλες τις πλευρές . Στόχος τους είναι να '' κατασκευάσουν '' την άποψη της κοινής γνώμης. Να διαμορφώσουν, να υποβάλουν και να επιβάλουν την εικόνα του τι έγινε. Να δημιουργήσουν πλαστές πραγματικότητες και στη συνέχεια να οδηγήσουν το κοινό στις συμπεριφορές που απορρέουν από αυτές τις ''πραγματικότητες''.
Και κακά τα ψέματα, τις περισσότερες φορές τα καταφέρνουν
Και το ερώτημα είναι, εμείς τώρα τι κάνουμε;
Ακούστε κάτι. Κατ' αρχήν να πούμε πως στο τηλεκοντρόλ υπάρχει ένα κουμπί, ένα κόκκινο κουμπί για το on - off. Να πούμε, επίσης πως η τηλεόραση έχει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Ωραία κινηματογραφικά έργα, ματς και αθλητικούς αγώνες, ντοκυμαντέρ για τη φύση κλπ, που μπορούμε να τα απολαμβάνουμε. Επίσης και τα δελτία καιρού είναι ενδιαφέροντα.
Όταν έχει '' ειδήσεις'', ''ενημερώσεις'', ''απόψεις'', ''συζητήσεις'' και όλα τα συναφή, το κόκκινο κουμπί στο off.