Αποτελεσματικότερη η δακοκτονία με drones
Μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος φέρνει η χρήση νέων τεχνολογιών στην καταπολέμηση του δάκου. Αλλά η Ελληνική Πολιτεία αδιαφορεί…
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 27/2/2025

«Η καταπολέμηση του δάκου πιο εύκολη και αποτελεσματική με drones» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύθηκε στην ιταλική ιστοσελίδα olivonews.it στις 21 Φεβρουαρίου. Το άρθρο ουσιαστικά παρουσιάζει τα συμπεράσματα μιας πειραματικής εφαρμογής της χρήσης drones για την καταπολέμηση του δάκου, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Λιγουρίας (Liguria).
Τα βασικά ευρήματα της πειραματικής χρήσης drones στη δακοκτονία ήταν από κάθε άποψη θετικά. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως επιτυγχάνεται αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου. Παράλληλα, μειώθηκε η ποσότητα των εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται, η διασπορά των εντομοκτόνων περιορίστηκε σε μόλις πέντε μέτρα, ενώ παράλληλα επιτεύχθηκε εξοικονόμηση πόρων.
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα υπολείμματα εντομοκτόνων στο ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές είναι πολύ μικρότερα από εκείνα των συμβατικών μεθόδων καταπολέμησης του δάκου.
Ανάλογες πιλοτικές εφαρμογές δακοπροστασίας με drones έχουν πραγματοποιηθεί κατά την τελευταία δεκαετία και στην Ελλάδα (βλέπε Λέσβος και Κρήτη) με πολύ καλά αποτελέσματα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση drones στη γεωργία, καθώς θεωρείται πως δεν είναι μια περιβαλλοντικά φιλική πρακτική.
Η αλήθεια είναι πως οι Περιφέρειες της χώρας, που είναι οι αρμόδιοι φορείς για την εφαρμογή των προγραμμάτων δακοκτονίας, δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη μέθοδο. Παράλληλα, τα Ελληνικά υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εσωτερικών συνεχίζουν να ξοδεύουν άσκοπα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, αδιαφορώντας για τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα.
Στο Βόρειο Αιγαίο, ήδη από το 2018, ο τότε περιφερειακός σύμβουλος της κίνησης «Ανταρσία στο Αιγαίο», Αριστείδης Σγατζός, είχε προτείνει τη χρήση drones για τη δακοκτονία στη Λέσβο, ως μια μέθοδο που θα μπορούσε να επιλύσει αρκετά προβλήματα. Η πρόταση αυτή είχε τότε αντιμετωπιστεί με ειρωνεία από πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας. Ευτυχώς, σήμερα το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό.
Το παράδοξο είναι πως, παρά το ισχύον νομικό πλαίσιο που απαγορεύει τη χρήση τους σε όλες τις καλλιέργειες (και όχι μόνο στην ελαιοκαλλιέργεια), δεκάδες εταιρείες αναπτύσσουν και παρουσιάζουν ψεκαστικά drones σε εκθέσεις αγροτικού εξοπλισμού και εφοδίων. Οι πωλήσεις αυτών των drones μάλιστα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Είναι καιρός οι ελαιοπαραγωγοί και οι συλλογικοί φορείς τους να «ξυπνήσουν» την κυβέρνηση, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις Περιφέρειες, ώστε να εφαρμοστούν - επιτέλους - αποτελεσματικές μέθοδοι καταπολέμησης του δάκου. Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών (όχι μόνο των ψεκαστικών drones), η συνεχής παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου (με ψηφιακές δακοπαγίδες) και οι άμεσες παρεμβάσεις, όπου και όταν απαιτείται, μπορούν να αποφέρουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα με μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.
Για παράδειγμα, η χρήση δορυφορικών χαρτών που αποτυπώνουν τις περιοχές υψηλής υγρασίας μπορεί να δείξει πού και πότε χρειάζεται να γίνει δακοκτονία, έτσι θα αποφεύγονται οι άσκοποι καθολικοί ψεκασμοί.