× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Για την πανδημία ακούμε τους λοιμωξιολόγους αλλά για τα περιβαλλοντικά ειδικοί δεν είναι οι επιστήμονες αλλά ο Χατζηδάκης και ο Αδωνις

Σταματήστε το νομοσχέδιο για το περιβάλλον!! #aposyre_to

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ Δημοσίευση 4/5/2020

Για την πανδημία ακούμε τους λοιμωξιολόγους αλλά για τα περιβαλλοντικά ειδικοί δεν είναι οι επιστήμονες αλλά ο Χατζηδάκης και ο Αδωνις

Αναντίρρητα ζούμε ιστορικές στιγμές. Όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη αντιμετωπίζουν μια πανδημία με χιλιάδες νεκρούς. Δεν είναι η πρώτη πανδημία στον πλανήτη Γη, ούτε η μεγαλύτερη, αλλά είναι η πρώτη στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, σε έναν πλανήτη όπου οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί. Η νόσος ξεκίνησε από την Κίνα και σε λίγες βδομάδες μεταφέρθηκε σε όλον τον πλανήτη. Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει παγώσει αλλά εάν υπάρχει ένα καλό από αυτή την κρίση είναι ότι οι περισσότεροι επαναξιολογήσαμε πολλά πράγματα και τις προτεραιότητες μας στη ζωή. Οι άνθρωποι κατάλαβαν πώς το κράτος, το δημόσιο είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή μας και δεν μπορούμε να αφήσουμε την ελεύθερη οικονομία ανεξέλεγκτη χωρίς να προστατεύσουμε τον δημόσιο τομέα και καίριες υπηρεσίες που αφορούν στην υγεία,  την εκπαίδευση, το περιβάλλον, τη διατροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η περιβαλλοντική υποβάθμιση στον πλανήτη συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη των πανδημιών. Τα φυσικά οικοσυστήματα είναι καίριας σημασίας για την υγεία του πλανήτη και αυτό αφορά άμεσα και τον άνθρωπο, καθώς η υποβάθμιση και η καταστροφή των οικοσυστημάτων διευκολύνουν αν όχι ενισχύουν την ανάπτυξη και διάδοση μολυσματικών ασθενειών. Είναι προφανές ότι την επόμενη μέρα στην πλανήτη πρέπει να μπουν όρια στην άναρχη ανάπτυξη που πλήττει την περιβαλλοντική ποιότητα και σε συνέπεια την ανθρώπινη υγεία. Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης  που θα σέβεται τις ανθρώπινες ανάγκες αλλά και τη φύση είναι εφικτό και πλέον φαίνεται ότι είναι απαραίτητο. Στη χώρα μας έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους, καθώς διατηρήσαμε ένα υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικής ποιότητας για χιλιάδες χρόνια με το σεβασμό που έδειξε η ανθρώπινη δραστηριότητα στη φύση έστω και εάν τα τελευταία χρόνια αυτή δέχθηκε πολλές πιέσεις από την «αναπτυξιακή» μανία κάποιων.

Την ώρα λοιπόν που σε όλα τα διεθνή φόρα περισσότερο από ποτέ συζητάνε την αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος η κυβέρνηση εν μέσω κοροναιού και με διαδικασίες fast track φέρνει για ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιό για την (κατ’ ευφημισμόν προφανώς) «προστασία» του περιβάλλοντος.  Στη συντομότατη διαβούλευση εμφανίζονται 66 άρθρα, εν μέσω καραντίνες περισσότερες από 1600 προτάσεις γίνονται επι των άρθρων και το νομοσχέδιο τελικά εμφανίζεται με 130 άρθρα, πολλά εκ των οποίων φωτογραφικά τοποθετημένα για να εξυπηρετήσουν περιβαλλοντοκτόνες δραστηριότητες.  Μέσα από το νομοσχέδιο προωθούνται οι δραστηριότητες όπως μεταλλεία ή εξόρυξη υδρογονανθράκων στην καρδιά των περιοχών Νατούρα. Ο έλεγχος των μελετών θα γίνεται από ιδιώτες αξιολογητές που θα επιλέγονται και θα πληρώνονται από τις εταιρίες που θα αναλαμβάνουν τα έργα, χωρίς έλεγχο από τις τοπικές κοινωνίες ούτε από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μεταξύ άλλων υποβαθμίζονται οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, προωθείται η νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων σε ρέματα, υγροτόπους και δασικές εκτάσεις, ενώ μπορεί να επιτρέπεται το κυνήγι ακόμα και σε Καταφύγια Άγριας Ζωής! 

Τους τελευταίους δύο μήνες ήρωας της Ελλάδας είναι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόρδας. Ως λοιμωξιολόγος, ανέλαβε επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας για την αντιμετώπιση του κοροναϊου στην Ελλάδα και κυβέρνηση και πολίτες στις δύσκολες αυτές συνθήκες ακολούθησαν τις οδηγίες των επιστημόνων καθώς όλοι κατάλαβαν ότι μόνο οι ειδικοί μπορούν να μιλάνε και να προτείνουν λύσεις για τέτοια κρίσιμα ζητήματα όπως η πανδημία. Την ίδια ώρα όλη η επιστημονική κοινότητα έχει εκφραστεί αρνητικά κατά του νομοσχεδίου για το περιβάλλον και παρόλαυτα η κυβέρνηση εξακολουθεί να το στηρίζει. Έχουν συγκεντρωθεί  περισσότερες από 17 χιλιάδες υπογραφές, 140 οργανώσεις και φορείς, επιστημονικές οργανώσεις, ακαδημαϊκοί φορείς όπως η Σύγκλητος αλλά και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όλοι ζητάνε από την κυβέρνηση να αποσυρθεί το νομοσχέδιο αλλά δυστυχώς δεν εισακούονται. Η επιστημονική κοινότητα ακούγεται όταν ασχολούμαστε με ζητήματα λοιμώξεων  αλλά ως προς τα περιβαλλοντικά οι περιβαλλοντολόγοι, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και η επιστημονική κοινότητα παρουσιάζονται από τους γνωστούς αναπτυξιολάγνους ως «εμπόδιο» για την πρόοδο της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έστω και την τελευταία στιγμή υπογράψτε τη σχετική έκκληση, ενώστε και εσείς τη φωνή σας μαζί μας ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η υγεία, το μέλλον των παιδιών μας σε τελική ανάλυση δεν μπορούν να γίνουν έρμαια συμφερόντων και όσων τα υπηρετούν.

#aposyre_to   

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δύο αναγνώσεις ενός νέου χάρτη

Γράφει ο Πέτρος Λυμπεράκης*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Χωρίς σχέδιο ανασυγκρότησης η σεισμόπληκτη Σάμος

Γράφει ο: ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Μέσα από τη συνεργασία και την αναβίωση των αμπελώνων, η Ανεμώτια αναπτύσσεται

Για τις δράσεις του Σωματείου Αμπελουργών και της Κοιν. Σεπ «Ηφαίστειο» μιλήσαμε με τον Μιχάλη Μαρμάρου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τραπεζώματα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Μουσείο‑Ελαιοτριβείο (τ.Βρανά) της «Εταιρείας Αρχιπέλαγος»

Άρθρο του Νίκου Σηφουνάκη* προέδρου της Πολιτιστικής Εταιρείας Αρχιπέλαγος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Στρατής Μπαλάσκας από το πρώτο ένσημο του 1980 έως σήμερα

Με αφορμή την απονομή του «Βραβείου Μπότση» στο Ζάππειο Μέγαρο, ο δημοσιογράφος αφηγείται στο «Ν» στιγμές μιας μεγάλης πορείας, επιτυχίας, ενίοτε και μοναξιάς
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το εργατικό κίνημα στη Λέσβο την περίοδο του μεσοπολέμου

Προσκεκλημένη του Δημήτρη Μάντζαρη στην εκπομπή «Ιστορίες στο ΝΗΣΙ», ήταν η εκπαιδευτικός Πηγή Καραβία
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 21/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γενοκτονίες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία-Συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γυρεύεις εσύ, μια Μανιάτισσα, στο Βόρειο Αιγαίο;

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός μέλος Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου