ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νερό με το σταγονόμετρο, το καλοκαίρι του 2025
Σενάρια αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών που πιθανόν να προκύψουν επεξεργάζεται η ΔΕΥΑΛ σε μια χρονιά που οι επαγγελματίες της Λέσβου έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον τουρισμό για ανάκαμψη
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/2/2025

Ένας ιδιαίτερα δύσκολο καλοκαίρι στον τομέα της επάρκειας νερού περιμένει τους κατοίκους της Λέσβου και η Διαδημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λέσβου (ΔΕΥΑΛ) ήδη επεξεργάζεται σχέδια αντιμετώπισης του προβλήματος το οποίο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει από τώρα ποιες θα είναι οι πραγματικές του διαστάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα αποθέματα του νερού στις πηγές και στις γεωτρήσεις της Λέσβου όχι μόνο είναι χαμηλά αλλά είναι και σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι τον περσινό χειμώνα.
Μέχρι στιγμής στα μισά του Φεβρουαρίου που είμαστε ήδη οι βροχές δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα αφού σύμφωνα με το βροχόμετρο των Εκπαιδευτηρίων Πλάτωνος στη Μυτιλήνης οι βροχές δεν φτάνουν ούτε τις 13 ίντσες αυτό το χειμώνα. Μάλιστα άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την κατάσταση αναφέρουν ότι οι 7 μήνες ανομβρίας που προηγήθηκαν πριν τα πρωτοβρόχια του Νοέμβρη, στράγγισαν τις αποθήκες νερού στο έδαφος οι οποίες για να αναπληρώσουν το νερό που χάθηκε και να φτάσουν στα περσινά επίπεδα θα χρειαστούν πολλές ημέρες βροχοπτώσεων οι οποίες όμως δεν φαίνεται εύκολο να πέσουν με τα παρόντα δεδομένα. Φυσικά οι αισιόδοξοι λένε πως έχουμε ακόμη μπροστά μας τους ανοιξιάτικους μήνες Μάρτιο με Μάιο όπου συνήθως έχουμε βροχές. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια ακόμη και αυτοί οι κατά παράδοση βροχεροί μήνες δίνουν ελάχιστα νερά. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2024, πέρυσι δηλαδή, οι ανοιξιάτικες βροχές ήταν λιγοστές και περιορισμένες.
Το σενάριο της έλλειψης νερού φαίνεται ακόμη πιο δυστοπικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η Λέσβος φέτος αν όλα πάνε καλά περιμένει αύξηση του τουριστικού ρεύματος τόσο από τα απέναντι παράλια όσο και από την Ευρώπη. Ήδη από πέρυσι με τους χιλιάδες επισκέπτες το σύστημα υδροδότησης έφτασε στα όρια του, με την ΔΕΥΑΛ να αναγκάζεται μέσα στο φθινόπωρο να λάβει μέτρα περιορισμού.
Η λύση στην οποία φαίνεται να καταλήγουν τα στελέχη της Εταιρείας για το φετινό καλοκαίρι είναι σε πρώτη φάση η έγκαιρη ενημέρωση του κόσμου για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε και κυρίως των ανθρώπων του τουρισμού ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να διαχειριστούν την πληροφορία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η δεύτερη λύση η οποία όμως ακόμη δεν έχει βγει καλά από το συρτάρι, είναι η κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε σχέση με το ζήτημα της ύδρευσης. Αυτό ουσιαστικά θα ωφελήσει στην γρήγορη και άμεση λήψη μέτρων ώστε να γίνουν έργα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με την παράλληλη εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων γι’ αυτά από το αρμόδιο Υπουργείο.
Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη της ΔΕΥΑΛ εργάζονται πυρετωδώς προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε οι συνέπειες της λειψυδρίας να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπιες στην υδροδότηση της Λέσβου το καλοκαίρι που έρχεται!