× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τροποποίηση μελέτης της Νότιας Παράκαμψης από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Το Υπουργείο θα παραδώσει τη μελέτη και τα Κτηματολόγια στην Περιφέρεια, δήλωσε ο Υφυπουργός Νίκος Ταχιάος. «Πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές τροποποιήσεις για να τακτοποιηθούν τα τεχνικά προβλήματα»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/2/2025

Τροποποίηση μελέτης της Νότιας Παράκαμψης από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
' χρόνος ανάγνωσης

Μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος προέβη σε δηλώσεις σχετικά με το έργο της Νότιας Παράκαμψης Μυτιλήνης, τονίζοντας τη σημασία του για την πόλη και το νησί της Λέσβου. 

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας δέχονται καθημερινά πιέσεις για την ταχύτερη δυνατή πρόοδο του έργου από τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι τοπικές αρχές, όπως ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, με τους οποίους ο κ. Ταχιάος είχε συνάντηση πριν από τη σύσκεψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έργο της Νότιας Παράκαμψης χαρακτηρίστηκε ως «πρώτη προτεραιότητα» για την πόλη και το νησί, καθώς θα διευκολύνει τις μετακινήσεις, ιδιαίτερα από και προς το αεροδρόμιο, καθώς και προς τις τουριστικές περιοχές. Ωστόσο, ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι η μελέτη του έργου έχει ταλαιπωρηθεί επί 23 χρόνια, σημειώνοντας ότι πλέον βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε η ολοκλήρωση της απαιτούμενης κτηματογράφησης, η οποία θα επικαιροποιηθεί ώστε να μην παραμείνει σε στοιχεία προηγούμενων δεκαετιών. Στη συνέχεια, η μελέτη θα παραδοθεί στην Περιφέρεια, η οποία, με τη χρηματοδοτική ενίσχυση του Υπουργείου Υποδομών, θα προχωρήσει στις απαραίτητες μικρές παρεμβάσεις ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Ταχιάος τόνισε την ανάγκη ταχείας υλοποίησης: «Η κυβέρνηση είναι εδώ για να στηρίξει την Περιφέρεια και τους κατοίκους του νησιού. Το έργο θα το τρέξουμε μαζί». Παράλληλα, επισήμανε ότι η αρμοδιότητα για τις τεχνικές αποφάσεις ανήκει στην Περιφέρεια, η οποία καλείται να βρει λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν.

Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε ότι το έργο θα προχωρήσει με βάση τον ρεαλισμό, αποφεύγοντας υπερβολικά μεγάλες τροποποιήσεις που θα καθυστερούσαν την υλοποίησή του. Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να δεχτεί «φαραωνικές αλλαγές» που θα οδηγήσουν σε νέες καθυστερήσεις. Αντιθέτως, θα προχωρήσουν αναγκαίες διορθώσεις στην υφιστάμενη χάραξη, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις των κατοίκων και τις τεχνικές απαιτήσεις.

Σημαντική ήταν η επισήμανση του Χαράλαμπου Αθανασίου  ότι στη διαδρομή του δρόμου έχουν προκύψει εμπόδια, καθώς κατά τη διάρκεια των ετών χτίστηκαν κτίρια, και διαμορφώθηκαν ιδιοκτησίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. «Οι όποιες αναγκαίες παρεμβάσεις θα γίνουν στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της μελέτης, ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίηση του έργου χωρίς αδιέξοδα», τόνισε ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η Περιφέρεια αναλαμβάνει την επικαιροποίηση της μελέτης και θα συνεργαστεί με τον Δήμο και τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων.

Τη σημασία της κατασκευής της Νότιας Παράκαμψης για τη Μυτιλήνη υπογράμμισε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας, συμμετέχοντας στη σύσκεψη με τον Υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο. Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα έργο πνοής που θα δώσει λύση στο οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η κίνηση αυξάνεται λόγω της τουριστικής περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Χριστόφας επισήμανε ότι η Νότια Παράκαμψη αποτελεί πάγιο αίτημα και έχει ενταχθεί διαχρονικά σε όλες τις σχετικές αποφάσεις, όπως το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και η αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου, το οποίο εγκρίθηκε το 2019 και χαρακτηρίζει το έργο ως πρώτης προτεραιότητας.

Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις που προέκυψαν από τη σύσκεψη, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι θα προχωρήσει η επικαιροποίηση της κτηματογράφησης, ώστε να είναι σαφής η χάραξη του δρόμου για τους ιδιοκτήτες των εμπλεκόμενων εκτάσεων. Παράλληλα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα αναλάβει να προχωρήσει στις απαραίτητες σημειακές τροποποιήσεις της μελέτης.

Ο κ. Χριστόφας τόνισε την ανάγκη να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι το ιδανικό θα ήταν να έχει ολοκληρωθεί η τελική μελέτη εντός ενός έτους. Παράλληλα, θα αναζητηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση του έργου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ζωτικής σημασίας για την πόλη της Μυτιλήνης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Κυριακή του Πάσχα με τη Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Στις 10.30 το πρωί ξεκινά η περιφορά από την εκκλησία των Μιστεγνών, με τους κατοίκους να υποδέχονται το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης στις γειτονιές
Κυριακή του Πάσχα με τη Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι πιστοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Πλήθος πιστών στην περιφορά του Επιταφίου στην Αγία Παρασκευή

Παρουσία του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και των Ενόπλων Δυνάμεων
Πλήθος πιστών στην περιφορά του Επιταφίου στην Αγία Παρασκευή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η συνάντηση των Επιταφίων στην προκυμαία της Μυτιλήνης

Κατανυκτική η ατμόσφαιρα με την συμμετοχή πλήθος πιστών
Με λαμπρότητα η συνάντηση των Επιταφίων στην προκυμαία της Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πασχαλινά έθιμα και δράσεις στον Αφάλωνα

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Η Αγία Τριάδα» αναβίωσε τη «Βάγια» και άλλα έθιμα δημιουργώντας μια γιορτινή και ζεστή ατμόσφαιρα εν αναμονή της Ανάστασης
Πασχαλινά έθιμα και δράσεις στον Αφάλωνα
ΧΩΡΙΑ

Με ευλάβεια ο στολισμός του Επιταφίου στη Λαφιώνα

Γαρύφαλλα, μαργαρίτες και μύρα στόλισαν τον Επιτάφιο σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Με ευλάβεια ο στολισμός του Επιταφίου στη Λαφιώνα
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Με τους ύμνους των Εγκωμίων συνόδευσαν την λιτάνευση οι κάτοικοι του οικισμού
Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με κατάνυξη η περιφορά του Επιταφίου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Πλήθος πιστών συμμετείχε σε ένα έθιμο που τηρείται εδώ και 80 χρόνια
Με κατάνυξη η περιφορά του Επιταφίου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο τραπέζι η κάλυψη μεταφοράς γάλακτος από την Περιφέρεια

Σενάρια στήριξης για τους κτηνοτρόφους
Στο τραπέζι η κάλυψη μεταφοράς γάλακτος από την Περιφέρεια
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Συγκίνηση και σιωπή στην προβολή του «Τελευταίου Αγγίγματος»

Η ταινία της Μαρίνας Σταμάτη άνοιξε έναν βαθύ και αναγκαίο διάλογο για τον θάνατο, με τη συμμετοχή επιστημόνων και έντονη ανταπόκριση του κοινού στη Μυτιλήνη
Συγκίνηση και σιωπή στην προβολή του «Τελευταίου Αγγίγματος»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η «Δίκη του Χριστού» συγκίνησε τη Μυτιλήνη

Μεγάλη συμμετοχή πιστών στην εκδήλωση της «Κιβωτού του Γένους» Πολιτιστικός Σύλλογος με παρουσία εκκλησιαστικών και πολιτικών αρχών
Η «Δίκη του Χριστού» συγκίνησε τη Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η καταστροφή της Λέσβου έχει την υπογραφή της ΝΔ και του Μητσοτάκη»

Σφοδρή επίθεση του Παναγιώτη Δουδωνή στην κυβέρνηση και έμμεση απάντηση στις αιχμές του Μακάριου Λαζαρίδη για τη στάση του ΠΑΣΟΚ -Ο βουλευτής Επικρατείας ζητά αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους, ΚΥΑ και μέτρα διάσωσης της τοπικής οικονομίας
«Η καταστροφή της Λέσβου έχει την υπογραφή της ΝΔ και του Μητσοτάκη»