× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έκπτωτος ο πρόεδρος της Αγιάσου Κώστας Ρούσσας – Νέος πρόεδρος ο Μιχάλης Κουταλέλλης

Με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου κηρύσσεται έκπτωτος λόγω ασυμβίβαστου, ενώ τη θέση του αναλαμβάνει ο Μιχάλης Κουταλέλλης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/10/2025

Έκπτωτος ο πρόεδρος της Αγιάσου Κώστας Ρούσσας – Νέος πρόεδρος ο Μιχάλης Κουταλέλλης
' χρόνος ανάγνωσης

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, με την απόφαση αριθ. 351/2025, έκανε δεκτή την ένσταση του Μιχάλη Κουταλέλλη και έκρινε ότι ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου Κώστας Ρούσσας συντρέχει στο πρόσωπό του ασυμβίβαστο, καθώς υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και πρόσφατα προήχθη σε αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας. Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι από τις 4 Δεκεμβρίου 2024 ο κ. Ρούσσας δεν μπορούσε να κατέχει το αιρετό αξίωμα, κηρύσσοντάς τον έκπτωτο.

Με την ίδια απόφαση, ο Μιχάλης Κουταλέλλης του Ευστρατίου ανακηρύσσεται πρώτος τακτικός σύμβουλος και Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου, ενώ στη θέση του δεύτερου τακτικού συμβούλου τοποθετείται ο Μιχάλης Ξεφτέλλης του Ευστρατίου και τρίτος ο Απόστολος Λάλας του Ευστρατίου. Όλοι ανήκουν στον ίδιο συνδυασμό, «Μπροστά με τον Παναγιώτη Χριστόφα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει έντονες αναταράξεις στην Αγιάσο αλλά και στη Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης. Ο κ. Κουταλέλλης, υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα, είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθεί έκπτωτος ο σημερινός πρόεδρος, επικαλούμενος το ασυμβίβαστο που απορρέει από τη στρατιωτική ιδιότητα του κ. Ρούσσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο άνδρες ανήκαν στον ίδιο συνδυασμό στις εκλογές της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου. Ο Κώστας Ρούσσας είχε εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς με 247 ψήφους, ενώ ο Μιχάλης Κουταλέλλης είχε λάβει 231, γεγονός που δίνει μια ιδιαίτερη διάσταση στην υπόθεση, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για μια εσωτερική αντιπαράθεση μέσα στην ίδια εκλογική παράταξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο, ο κ. Κουταλέλλης είχε ήδη απευθυνθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ζητώντας την έκπτωση του προέδρου. Ωστόσο, η Αποκεντρωμένη απάντησε ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να λάβει σχετική απόφαση, οδηγώντας έτσι τον ενιστάμενο στη δικαστική οδό.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης, ο δικηγόρος του Μιχάλη Κουταλέλλη, Δημήτρης Μοιρασγεντής, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Το δικαστήριο εφάρμοσε σωστά το νόμο, ο οποίος είναι ξεκάθαρος για αυτά τα θέματα. Τώρα αναμένουμε να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να κληθεί ο κ. Κουταλέλλης να αναλάβει τα καθήκοντά του.»

Η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, η οποία πλέον καθιστά έκπτωτο τον Κώστα Ρούσσα και αναγνωρίζει Πρόεδρο τον Μιχάλη Κουταλέλλη, δημιουργεί νέα δεδομένα για τη Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου και αναμένεται να έχει πολιτικό αντίκτυπο και στη δημοτική αρχή Μυτιλήνης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης