
Η Αγιάσος φορά τα φθινοπωρινά της και υποδέχεται για 21η χρονιά τη Γιορτή Κάστανου, έναν θεσμό που συνδέει τη γη, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό του τόπου με τον πιο γλυκό και αρωματικό τρόπο.
Η φετινή διοργάνωση, την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2025, συνδιοργανώνεται από την Κοινότητα Αγιάσου και τον Δήμο Μυτιλήνης, με τη συμμετοχή πλήθους φορέων, συλλόγων και εθελοντών. Από νωρίς το πρωί, τα δρομάκια και οι πλατείες του χωριού θα γεμίσουν μυρωδιές από ψημένα κάστανα, μουσικές, παιχνίδια και χρώματα, σε μια ολοήμερη γιορτή που τιμά τον καρπό-σύμβολο του Λεσβιακού φθινοπώρου.
Το πρόγραμμα της ημέρας
Η γιορτή ξεκινά στις 10:30 το πρωί με το άναμμα των φουφούδων, σκορπίζοντας τη γνώριμη μυρωδιά του ψημένου κάστανου στην ατμόσφαιρα της Αγιάσου.
Από τις 11:00 ως τις 13:00, στη θέση «Φολίδι», τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών θα συμμετάσχουν σε ένα βιωματικό εργαστήριο μαγειρικής με θέμα «καστανοπταρέλια», όπου θα δημιουργήσουν δικές τους γεύσεις με βάση το κάστανο, με τη συνοδεία των γονιών τους.
Παράλληλα, στο Φουαγιέ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, θα λειτουργεί από τις 11:00 έως τις 14:00 έκθεση ζωγραφικής του Παιδικού και Εφηβικού Τμήματος Εικαστικών του Αναγνωστηρίου.
Στις 12:30, στην Πλατεία Δημαρχείου, θα ακολουθήσει μουσική συντροφιά με τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου, σε ένα παραδοσιακό πρόγραμμα που θα συνοδεύσει τους επισκέπτες με αυθεντικούς ήχους του τόπου.
Περίπατος στον καστανιώνα με τον Δρ Μάκη Αξιώτη
Στις 13:00 θα ξεκινήσει από την Πλατεία Δημαρχείου η περιπατητική διαδρομή στον καστανιώνα της Αγιάσου, με ξενάγηση από τον Δρ Μάκη Αξιώτη.
Ο γνωστός γιατρός και φυσιογνώστης θα παρουσιάσει την ιδιαιτερότητα της φύσης και του τοπίου της Αγιάσου, τονίζοντας τη σημασία του καστανιού για το μικροκλίμα, την οικονομία και τη βιοποικιλότητα της περιοχής.
Γεύσεις, αρώματα και δημιουργία
Στον χώρο του Visit Agiasos, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν:
Δημιουργική απασχόληση παιδιών από το ΚΔΑΠ Oxygen Academy με θέμα το κάστανο
Έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στον καστανιώνα
Αφηγήσεις, ψηφιακή περιήγηση και podcasts για την ιστορία της Αγιάσου
Θεματικό photo booth για αναμνηστικές φωτογραφίες
Η Σχολή Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών του ΟΑΕΔ θα προσφέρει πρωτότυπα γλυκίσματα από κάστανο στην Πλατεία Δημαρχείου, ενώ η ΚΟΙΝΣΕΠ «Γεύσεις Αγιάσου», ο γυναικείος συνεταιρισμός που κρατά ζωντανές τις τοπικές συνταγές, θα κεράσει παραδοσιακά γλυκίσματα με κάστανο στο Visit Agiasos.
Στη θέση «Φολίδι», ο Παναγιώτης Λαλάς θα προσφέρει ψημένα κάστανα και ζεστό κρασί με μέλι, ενώ η Ποτοποιία Σαμαρά θα προσφέρει το premium λικέρ-τσέρι “ΚΑΛΕΣΜΑ”.
Κεράσματα και προσφορές
Κατά τη διάρκεια της γιορτής θα προσφέρονται δωρεάν ποτά και κεράσματα από τους χορηγούς:
Οινοφόρος Λέσβου, Ούζο Μυτιλήνης Αιγαίο, Γρηγορίου Ασημάκης Α.Ε., Ποτοποιία Σαμαρά, Συκάς Γιώργος, Π.Κ.Σ.Α. “Ο Σάτυρος”, καθώς και ψημένα κάστανα από την Κοινότητα Αγιάσου.
Συμμετοχές και συνδιοργάνωση
Στη διοργάνωση συμμετέχουν ενεργά:
το Αναγνωστήριο Αγιάσου, ο Π.Κ.Σ.Α. «Ο Σάτυρος», ο Γ.Σ.Α. «Όλυμπος», ο Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου, το Visit Agiasos, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγιάσου “Ερμής”, το ΚΔΑΠ Oxygen Academy και το Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Αγιάσου.
Χορηγοί της φετινής διοργάνωσης είναι:
Σουσάμη Αρτοζαχαροπλαστείο, Olive Groove Travel, Ποτοποιία Σαμαρά, Picolo Travel, Γενική Εμπορική Γιαλούρης Μάριος και Variamis Travel.