× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Αγιάσος γιορτάζει το κάστανο για 21η χρονιά

Μια μέρα αφιερωμένη στη γεύση, τη φύση και την παράδοση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/10/2025

Η Αγιάσος γιορτάζει το κάστανο για 21η χρονιά
' χρόνος ανάγνωσης

Η Αγιάσος φορά τα φθινοπωρινά της και υποδέχεται για 21η χρονιά τη Γιορτή Κάστανου, έναν θεσμό που συνδέει τη γη, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό του τόπου με τον πιο γλυκό και αρωματικό τρόπο.

Η φετινή διοργάνωση, την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2025, συνδιοργανώνεται από την Κοινότητα Αγιάσου και τον Δήμο Μυτιλήνης, με τη συμμετοχή πλήθους φορέων, συλλόγων και εθελοντών. Από νωρίς το πρωί, τα δρομάκια και οι πλατείες του χωριού θα γεμίσουν μυρωδιές από ψημένα κάστανα, μουσικές, παιχνίδια και χρώματα, σε μια ολοήμερη γιορτή που τιμά τον καρπό-σύμβολο του Λεσβιακού φθινοπώρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα της ημέρας

Η γιορτή ξεκινά στις 10:30 το πρωί με το άναμμα των φουφούδων, σκορπίζοντας τη γνώριμη μυρωδιά του ψημένου κάστανου στην ατμόσφαιρα της Αγιάσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις 11:00 ως τις 13:00, στη θέση «Φολίδι», τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών θα συμμετάσχουν σε ένα βιωματικό εργαστήριο μαγειρικής με θέμα «καστανοπταρέλια», όπου θα δημιουργήσουν δικές τους γεύσεις με βάση το κάστανο, με τη συνοδεία των γονιών τους.

Παράλληλα, στο Φουαγιέ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, θα λειτουργεί από τις 11:00 έως τις 14:00 έκθεση ζωγραφικής του Παιδικού και Εφηβικού Τμήματος Εικαστικών του Αναγνωστηρίου.

Στις 12:30, στην Πλατεία Δημαρχείου, θα ακολουθήσει μουσική συντροφιά με τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου, σε ένα παραδοσιακό πρόγραμμα που θα συνοδεύσει τους επισκέπτες με αυθεντικούς ήχους του τόπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περίπατος στον καστανιώνα με τον Δρ Μάκη Αξιώτη

Στις 13:00 θα ξεκινήσει από την Πλατεία Δημαρχείου η περιπατητική διαδρομή στον καστανιώνα της Αγιάσου, με ξενάγηση από τον Δρ Μάκη Αξιώτη.
Ο γνωστός γιατρός και φυσιογνώστης θα παρουσιάσει την ιδιαιτερότητα της φύσης και του τοπίου της Αγιάσου, τονίζοντας τη σημασία του καστανιού για το μικροκλίμα, την οικονομία και τη βιοποικιλότητα της περιοχής.

Γεύσεις, αρώματα και δημιουργία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον χώρο του Visit Agiasos, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν:

Δημιουργική απασχόληση παιδιών από το ΚΔΑΠ Oxygen Academy με θέμα το κάστανο

Έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στον καστανιώνα

Αφηγήσεις, ψηφιακή περιήγηση και podcasts για την ιστορία της Αγιάσου

Θεματικό photo booth για αναμνηστικές φωτογραφίες

Η Σχολή Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών του ΟΑΕΔ θα προσφέρει πρωτότυπα γλυκίσματα από κάστανο στην Πλατεία Δημαρχείου, ενώ η ΚΟΙΝΣΕΠ «Γεύσεις Αγιάσου», ο γυναικείος συνεταιρισμός που κρατά ζωντανές τις τοπικές συνταγές, θα κεράσει παραδοσιακά γλυκίσματα με κάστανο στο Visit Agiasos.

Στη θέση «Φολίδι», ο Παναγιώτης Λαλάς θα προσφέρει ψημένα κάστανα και ζεστό κρασί με μέλι, ενώ η Ποτοποιία Σαμαρά θα προσφέρει το premium λικέρ-τσέρι “ΚΑΛΕΣΜΑ”.

Κεράσματα και προσφορές

Κατά τη διάρκεια της γιορτής θα προσφέρονται δωρεάν ποτά και κεράσματα από τους χορηγούς:
Οινοφόρος Λέσβου, Ούζο Μυτιλήνης Αιγαίο, Γρηγορίου Ασημάκης Α.Ε., Ποτοποιία Σαμαρά, Συκάς Γιώργος, Π.Κ.Σ.Α. “Ο Σάτυρος”, καθώς και ψημένα κάστανα από την Κοινότητα Αγιάσου.

Συμμετοχές και συνδιοργάνωση

Στη διοργάνωση συμμετέχουν ενεργά:
το Αναγνωστήριο Αγιάσου, ο Π.Κ.Σ.Α. «Ο Σάτυρος», ο Γ.Σ.Α. «Όλυμπος», ο Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου, το Visit Agiasos, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγιάσου “Ερμής”, το ΚΔΑΠ Oxygen Academy και το Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Αγιάσου.

Χορηγοί της φετινής διοργάνωσης είναι:
Σουσάμη Αρτοζαχαροπλαστείο, Olive Groove Travel, Ποτοποιία Σαμαρά, Picolo Travel, Γενική Εμπορική Γιαλούρης Μάριος και Variamis Travel.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Το ακτινοθεραπευτικό της Μυτιλήνης παίρνει μπρος!

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με πρωτοβουλία του Κώστα Μουτζούρη και τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Στρατή Κυρατζή δρομολογεί έργα υγείας ύψους 9,5 εκατ. ευρώ που αναβαθμίζουν ουσιαστικά τις δομές Υγείας στα νησιά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικης στη Λέσβο

Θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Έκπτωτος ο πρόεδρος της Αγιάσου Κώστας Ρούσσας – Νέος πρόεδρος ο Μιχάλης Κουταλέλλης

Με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου κηρύσσεται έκπτωτος λόγω ασυμβίβαστου, ενώ τη θέση του αναλαμβάνει ο Μιχάλης Κουταλέλλης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έρχεται Χριστουγεννιάτικο χωριό στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης στη Μυτιλήνη

Ο Δήμος καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις για συμμετοχή στην χριστουγεννιάτικη αγορά
ΧΩΡΙΑ

Με το σταγονόμετρο οι πάγιες προκαταβολές στα χωριά της Λέσβου

Σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου όπου έχουν πληρώσει μόνο μία πάγια και προσπαθεί να πληρώσει την δεύτερη. Στο Δήμο Μυτιλήνης πληρώθηκαν δύο και ενδέχεται να δοθεί και τρίτη τον Νοέμβριο
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει με καθαρό στίγμα και προτάσεις ουσίας»

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΗΕΠΗΝ και αναπληρωτής γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Καρβουνιάρης μιλά για τα ΜΜΕ, την κοινωνία και τη νέα πολιτική πρόταση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνεργασία Υπουργείου Ναυτιλίας και ΤΕΕ για το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο

Δημιουργείται αποθετήριο διατηρητέων κτισμάτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα εποχή για τον Παιδικό Σταθμό Πλωμαρίου

Ο Δήμος Μυτιλήνης ολοκλήρωσε τις συμπληρωματικές εργασίες – Αγιασμός με ευχές για δημιουργική χρονιά σε ένα ανανεωμένο περιβάλλον για τα παιδιά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το Αιγαίο παίζει μπάσκετ στη Μυτιλήνη

Πάνω από 100 αθλητές και αθλήτριες στο Τουρνουά Μικτών Ομάδων. Στήριξη από τον Δήμο Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνάντηση Χριστόφα με Μενδώνη

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης υπέγραψε μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού δύο συμβάσεις πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου και του Δήμου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αγρυπνία στην Ζωοδόχου Πηγής Μυτιλήνης

Για την γιορτή της Αγίας Σκέπης στις 27 Οκτωβρίου από τις 9 το βράδυ ως τις 12 τα μεσάνυχτα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γιορτή δημοκρατίας και πολιτισμού στο ΓΕΛ Μανταμάδου

Ανοιχτή εκδήλωση στο Πολύκεντρο με τη συμμετοχή μαθητών από τη Λιθουανία στο πλαίσιο του Erasmus+ «Δημοκρατία και Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή»