Αγρότες Ειδικού Καθεστώτος: Εκτός υποχρεωτικής ψηφιακής έκδοσης δελτίων αποστολής
Παραμένει η απαγόρευση χύμα διακίνησης του ελαιολάδου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/2/2025

Δεν έχουν υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικών δελτίων αποστολής οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για την διακίνηση ελαιολάδου και ελαιοκάρπου. Αυτό προκύπτει από απάντηση που έδωσε η ΑΑΔΕ τί θα ισχύσει από 1 Απριλίου του 2024.
Ειδικότερα, βάσει της απόφασης Α. 1122/2024, στο νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής τιμολόγησης δεν εντάσσονται οι αγρότες που ανήκουν στην κατηγορία της παραγράφου 1 του άρθρου 39 των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (ΕΛΠ). Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες ειδικού καθεστώτος δεν υποχρεούνται να εκδίδουν ηλεκτρονικά δελτία αποστολής για τη διακίνηση των προϊόντων τους. Αντιθέτως, η ευθύνη για την έκδοση των σχετικών παραστατικών μεταφέρεται στους παραλήπτες των αγαθών, δηλαδή στις επιχειρήσεις ή άλλες υπόχρεες οντότητες που τα προμηθεύονται.
Ωστόσο, παραμένει η απαγόρευση για την χύμα πώληση του ελαιολάδου, ένα θέμα που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από παραγωγούς όσο και από καταναλωτές.
Η απάντηση της ΑΑΔΕ λύνει τα χέρια σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς ελαιοπαραγωγούς σε όλη την χώρα. Καθώς δεν χρειαστεί να μπουν στην διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών παραστατικών άμεσα. Να σημειωθεί πως στην Λέσβο υπάρχουν περισσότεροι από 16.000 ελαιοπαραγωγοί εκ των οποίου περισσότεροι από 13.000 είναι αγρότες ειδικού καθεστώτος.
Αναλυτικά η ΑΑΔΕ αναφέρει:
Σε απάντηση στη με αρ. πρωτ. 2576/10.01.2025 ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, η οποία διαβιβάστηκε στην ΑΑΔΕ με το ανωτέρω σχετικό έγγραφο, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα ως προς τα τιθέμενα σε αυτή ζητήματα αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας (ΓΔΦ) και ειδικότερα ως προς το ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής έκδοσης ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής, καθώς και τον τρόπο
εξόφλησης των λιανικών συναλλαγών:
1. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 9Α του άρθρου 5 του ν. 4308/2014 (Α΄ 251, ΕΛΠ), για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων διακίνησης αγαθών των παρ. 8 και 9 του άρθρου αυτού από τις οντότητες του άρθρου 1 του ίδιου νόμου, τα σχετικά παραστατικά εκδίδονται ψηφιακά, φέρουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και σημάνσεις και διαβιβάζονται απευθείας στην ΑΑΔΕ. Η διαδικασία δε αυτή γίνεται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.
Στις δε παρ. 9Β και 9Γ του άρθρου 5 προβλέπεται η έκδοση αποφάσεων με τις οποίες ρυθμίζονται τα σχετικά με την εφαρμογή των υποχρεώσεων της παρ. 9 Α αυτού.
2. Κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω εκδόθηκε η υπό στοιχεία Α. 1122/2024 (Β΄ 4570) κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ με την οποία ορίζεται η έκταση εφαρμογής, οι εξαιρέσεις, ο χρόνος διαβίβασης, καθώς και η έναρξη ισχύος της ψηφιακής έκδοσης παραστατικών διακίνησης αγαθών στην ΑΑΔΕ.
Με σκοπό δε τη φορολογική συμμόρφωση των υπόχρεων οντοτήτων, την καλύτερη εξυπηρέτηση και προσαρμογή τους στην εκπλήρωση της εν λόγω υποχρέωσης και την αποφυγή της υπέρμετρης επιβάρυνσής τους, εκδόθηκε η υπό στοιχεία Α. 1174/2024 (Β΄ 6568) κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, με την οποία μετατέθηκε ο χρόνος έναρξης της εφαρμογής της ψηφιακής έκδοσης παραστατικών διακίνησης αγαθών, υποχρεωτικά από 01.04.2025 για τις υπόχρεες οντότητες της πρώτης περιόδου που έχουν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 200.000 ευρώ, καθώς και για αυτές που διακινούν φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα, ενεργειακά προϊόντα, οικοδομικά υλικά, ελαιόκαρπο και ελαιόλαδο.
Επισημαίνεται ότι, στο άρθρο 2 της υπό στοιχεία Α. 1122/2024 (Β΄ 4570) απόφασης, ορίζεται ότι στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων της απόφασης αυτής δεν εμπίπτουν, μεταξύ άλλων, οι περιπτώσεις διακίνησης αγαθών από τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 39 ΕΛΠ, μεταξύ των οποίων είναι και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ. Στην περίπτωση αυτή, το παραστατικό διακίνησης εκδίδεται από τον παραλήπτη (υπόχρεη οντότητα) σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις παρ. 8, 9 και 9Α του άρθρου 5 ΕΛΠ. Το παραστατικό διακίνησης παραδίδεται ή αποστέλλεται ψηφιακά στον αντισυμβαλλόμενο.
3. Επίσης, στην παρ. 13 του άρθρου 57 του ν. 5104/2024 (Α΄58) ορίζεται ότι, σε φορολογούμενο που διακινεί αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
4. Τέλος, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 3842/2010 (Α΄58), τα φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 500 ευρώ και άνω, που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες τους, αγοραστές των αγαθών ή των υπηρεσιών, αποκλειστικώς με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, όπως ενδεικτικά άλλα όχι περιοριστικά τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω
λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού. Δεν επιτρέπεται εξόφληση των στοιχείων αυτών με μετρητά.
5. Λοιπά ζητήματα που τίθενται στην εν λόγω ερώτηση, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ και εξετάζονται αρμοδίως.