× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Να βάλει τέλος στις πλασματικές δαπάνες επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών

Κάθε απόδειξη θα περιλαμβάνει τον ΑΦΜ του υπόχρεου γεγονός που εκτιμάται πως θα περιορίσει τις πλασματικές δαπάνες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/2/2025

Να βάλει τέλος στις πλασματικές δαπάνες επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών
' χρόνος ανάγνωσης

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ΑΑΔΕ, προχωρά σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο έκδοσης των απλών αποδείξεων που λαμβάνουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, θέτοντας τέλος στις πλασματικές δαπάνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε απόδειξη θα περιλαμβάνει πλέον τον αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) του υπόχρεου, επιτρέποντας τον πλήρη έλεγχο της ακρίβειας των δηλωμένων στοιχείων δαπανών. Το νέο μέτρο αναμένεται να διασφαλίσει ότι όλες οι αποδείξεις θα ανεβαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα My Data, καθώς διαφορετικά δεν θα γίνονται αποδεκτές από την εφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κίνηση αυτή στοχεύει στην εξάλειψη των πρακτικών που επιτρέπουν τη διόγκωση των δαπανών για μείωση του φορολογητέου εισοδήματος. Μέχρι σήμερα, επαγγελματίες μπορούσαν να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τρίτους, όπως φίλους και γνωστούς, και να τις ενσωματώνουν στις δηλώσεις τους. Η ΑΑΔΕ έχει ήδη εστιάσει σε περιπτώσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, όπου οι εκπιπτόμενες δαπάνες εμφανίζονται υπερβολικά υψηλές σε σχέση με τον μέσο όρο του κλάδου τους. Μέχρι την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος, η εφορία θα συνεχίσει να συλλέγει στοιχεία μέσω διασταυρώσεων και να προχωρά σε ελέγχους σε περιπτώσεις μεγάλων αποκλίσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί επαγγελματίας με κατάστημα ψιλικών, ο οποίος, παρότι κατέγραφε ετήσιο τζίρο 353.000 ευρώ, δήλωνε μηδενικά κέρδη και κατέβαλλε μόνο το τέλος επιτηδεύματος. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας διόγκωνε τις δαπάνες του για να αποφύγει τη φορολογία, πρακτική που πλέον θα καταστεί αδύνατη με τη σύνδεση των αποδείξεων με το ΑΦΜ του υπόχρεου. Αντίστοιχα, γιατρός χειρουργός με τζίρο 133.343 ευρώ δήλωνε επίσης μηδενικά κέρδη, αξιοποιώντας πλασματικές δαπάνες. Ο νέος μηχανισμός της φορολογικής διοίκησης θα αποκλείσει τέτοιες περιπτώσεις, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στη φορολόγηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών αναμένουν την τελική έγκριση της Κομισιόν για την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, η οποία θα φτάσει στην Ελλάδα στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές Μαρτίου, καθορίζοντας τον τρόπο εφαρμογής του νέου συστήματος στην αγορά. Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, η έκδοση των τιμολογίων θα πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω των 27 πιστοποιημένων παρόχων, περιορίζοντας δραστικά τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Στην πρώτη φάση θα ενταχθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ στη συνέχεια το μέτρο θα επεκταθεί και στις μικρότερες. Μακροπρόθεσμα, η ΑΑΔΕ θα λειτουργεί και ως πάροχος ηλεκτρονικής τιμολόγησης, εξασφαλίζοντας την καθολική εφαρμογή του συστήματος.

Με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, όλα τα παραστατικά θα διαβιβάζονται άμεσα στο My Data, επιτρέποντας στη φορολογική διοίκηση να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο το ύψος των συναλλαγών και τον αντίστοιχο ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί. Αυτό θα διευκολύνει τον έλεγχο και τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων, ενώ θα συμβάλει στη βελτίωση της οικονομικής πολιτικής. Οι επιχειρήσεις που θα χρησιμοποιούν το νέο σύστημα θα έχουν οφέλη, όπως ταχύτερες επιστροφές φόρων, συντομότερη παραγραφή φορολογικών υποθέσεων και φορολογικά κίνητρα για την αναβάθμιση του τεχνολογικού τους εξοπλισμού.

Η Ελλάδα υπέβαλε επίσημο αίτημα παρέκκλισης στην Ε.Ε. τον Ιούλιο του 2024, προκειμένου να επιτραπεί η υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Με βάση τη σχετική απόφαση, οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να διαβιβάζουν δεδομένα συναλλαγών εσόδων και εξόδων στην πλατφόρμα My Data. Το νέο σύστημα αναμένεται να ενισχύσει τη διαφάνεια και να μειώσει δραστικά τα περιθώρια φοροδιαφυγής, φέρνοντας μια νέα εποχή στη φορολογική συμμόρφωση των επιχειρήσεων.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ψηλαφίζοντας την κτηνοτροφία του μέλλοντος

Η Ένωση Κτηνοτρόφων Προβάτου Φυλής Λέσβου δείχνει στην πράξη την κατεύθυνση που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει η πρωτογενή παραγωγή του νησιού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Χωρίς συνενώσεις οι συνεταιρισμοί της Λέσβου δεν έχουν μέλλον»

Το μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού ΚΑΠΗΣ Αχιλλέας Κιαχαγιάς μίλησε το ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟ ΝΗΣΙ και την εκπομπή «Μιλάμε Οικονομικά»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε νευρική κρίση... οι τιμές του ελαιολάδου

Αστάθεια στις τιμές, πτώση της ποιότητας και μειωμένη ζήτηση στις μεσογειακές αγορές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κεντρικός ο ρόλος του λογιστή από τα Γιαννιτσά

Συνεχίστηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο «χάρτης» πληρωμών από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Το ποσό των 2,42 δις ευρώ θα πληρωθούν σε 4,29 εκατομμύρια δικαιούχους ως τις 31 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρώτος σε ψήφους ο Ιγνάτης Μανάβης στο Συνεταιρισμό Στύψης

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεσηκώνονται οι αγρότες, τα τρακτέρ κατεβαίνουν στην Αθήνα

Μετά το «πάγωμα» των ενισχύσεων και την εξάπλωση της ευλογιάς, οι παραγωγοί ενώνουν δυνάμεις – Η ΕΘΕΑΣ καλεί σε πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στις αρχές Νοεμβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σκέρτσος: Γνώριζε το Μαξίμου όσο συμβαίνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού παραδέχθηκε πως η Προεδρεία της κυβέρνησης γνώριζε τι γίνονταν με τις αγροτικές επιδοτήσεις
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ελεύθεροι οι 11 από τους 37 του νέου σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ

Όλοι αρνήθηκαν τις σε βάρος τους κατηγορίες και υποστήριξαν ότι τήρησαν όσα ακριβώς προβλέπονταν από το νόμο για να λάβουν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΕΛΛΑΔΑ

Κοινό μέτωπο κατά της ευλογιάς με καθυστέρηση 15 μηνών

Ταχύτερες διαδικασίες για την ταφή των θανατωθέντων ζώων και την χορήγηση των αποζημιώσεων υποσχέθηκε η κυβέρνηση
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τοποθετήθηκαν τα pillars σε λιμάνια της Λέσβου

Ρεύμα και νερό μέσα από σύγχρονες παροχές δίνει το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου στα σκάφη που προσεγγίζουν εννέα λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού