× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η κτηνοτροφία μπαίνει στην ψηφιακή εποχή

Το ευρωπαϊκό έργο Digi4Live, έχει ως στόχο την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στον κλάδο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/2/2025

Η κτηνοτροφία μπαίνει στην ψηφιακή εποχή
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις βρίσκεται ο κτηνοτροφικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στη χώρα μας, δημιουργώντας έτσι ανάγκες υιοθέτησης σύγχρονων και καινοτόμων λύσεων που συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και των στόχων βιωσιμότητας.

Μία από τις πολλές προκλήσεις είναι η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στον κτηνοτροφικό κλάδο, ο οποίος υστερεί συγκριτικά με τον αγροτικό κλάδο, με την τεχνολογία εκεί να έχει «μπει» περισσότερο στην καθημερινότητα των παραγωγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσφατη έρευνα επισημαίνει πως μέχρι το 2050 μια μέση αγροτική εκμετάλλευση θα παράγει περισσότερα από 4 εκατομμύρια σημεία δεδομένων ημερησίως. Με τη χρήση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης το σύνολο αυτών των δεδομένων μπορεί να αναλυθεί και επεξεργαστεί με τέτοιο τρόπο και τέτοια ταχύτητα που να προσφέρει άμεσες και αποτελεσματικές υπηρεσίες στον κτηνοτροφικό χώρο.

Οι τομείς των νέων τεχνολογιών, των τηλεπικοινωνιών και των εξελίξεων στα πληροφοριακά συστήματα και κυρίως στην ολοκλήρωσή τους έχουν μετασχηματίσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Βρίσκουν εφαρμογή στον κτηνοτροφικό τομέα μέσω μιας ευρείας γκάμας ψηφιακών λύσεων, όπως προϊόντα, υπηρεσίες, λογισμικό, συστήματα μέτρησης, ρομποτικά μηχανήματα, τεχνητή νοημοσύνη, ΑΙ κ.α.

 Το ευρωπαϊκό έργο Digi4Live, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει ως στόχο την πλήρη αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στον κτηνοτροφικό τομέα.

Συμμετέχουν σε αυτό συνολικά 16 εταίροι από 9 ευρωπαϊκές χώρες. «Εκπρόσωποι» της Ελλάδας είναι οι ερευνητικές ομάδες του Καθηγητή και Αντιπρύτανη Έρευνας, Οικονομικών και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θωμά Μπαρτζάνα και του Καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Γεώργιου Αρσένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών στην κτηνοτροφική παραγωγή σε συνδυασμό με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου, αποτελεσματικού και ανταγωνιστικού συστήματος παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Καθηγητής και Αντιπρύτανης Έρευνας, Οικονομικών και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θωμάς Μπαρτζάνας.

Από την μεριά του ο κ. Αρσένου επισήμανε πως «οι ψηφιακές τεχνολογίες και ειδικότερα οι δυνατότητες εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης στη κτηνοτροφία θα καθορίσουν τη μορφή των συστημάτων εκτροφής του μέλλοντος» προσθέτοντας ότι «η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μετασχηματίσει το κτηνοτροφικό οικοσύστημα καθιστώντας τις εκμεταλλεύσεις βιώσιμες και ανθεκτικές στις σύγχρονες προκλήσεις αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την εκπαίδευση και το επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων που θα έχουν υφιστάμενοι και νέοι κτηνοτρόφοι καθώς και η δεκτικότητά τους για ενσωμάτωση καινοτομιών στις εκτροφές τους».

Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τον ευρωπαϊκό κτηνοτροφικό τομέα να αξιοποιήσει ψηφιακές τεχνολογίες και δεδομένα προς όφελος των κτηνοτρόφων και των επιχειρήσεων τροφίμων και τεχνολογίας. Επιπλέον, επιδιώκει να δώσει χρήσιμα εργαλεία που ενσωματώνουν στοιχεία καινοτομίας και γνώσης σε φορείς διοίκησης και άσκησης πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το κέντρο βάρους των ψηφιακών λύσεων δεν είναι μόνο οι τεχνολογίες και τα προϊόντα πληροφορικής και επικοινωνιών, αλλά κυρίως η επιστημονική γνώση που αυτά εμπεριέχουν, η αποτελεσματική ερμηνεία τους και η σωστή χρήση τους στις επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα αλλά και στις μεταποιητικές μονάδες» πρόσθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπαρτζάνας.

Και συνέχισε «κοινό σημείο όλων των ψηφιακών λύσεων είναι η παραγωγή πολλών δεδομένων από διαφορετικές πηγές, όπως περιβαλλοντικά δεδομένα, αισθητήρες καταγραφής παραγωγικών δεικτών και ευζωίας, δορυφορικά δεδομένα, κατανάλωση ενέργειας, εργατικό δυναμικό, χρηματοικονομικά στοιχεία κ.α».

Μέσω αυτών των δεδομένων δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης εξειδικευμένων εφαρμογών για τον έλεγχο, συντονισμό και αυτοματισμό των διαδικασιών παραγωγής, μειώνοντας την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους και αυξάνοντας τις δυνατότητες βελτιστοποίησης.

Σημειώνεται τέλος, ότι στα επόμενα βήματα μεταξύ άλλων προβλέπονται δημόσια διαδικτυακά σεμινάρια, παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας των συστημάτων καινοτομίας και γνώσης, αλλά και παρουσιάσεις περιπτωσιολογικών μελετών και συμμετοχή σε θεματικά πάνελ εμπειρογνωμόνων.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»

Άμεσες αποζημιώσεις, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών ζητά η Ανεξάρτητη Γεωτεχνική Ενότητα Αιγαίου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στους παραγωγούς της Λέσβου
«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»
ΕΛΛΑΔΑ

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Κοντά στις πληρωμές για τους γεωργικούς συμβούλους

Εκκρεμότητες στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του 2025 και καθυστερήσεις σε μέτρα του Πυλώνα ΙΙ τέθηκαν σε συνάντηση στη ΓΔΕΛΕΠ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Μενέλαο Γαρδικιώτη.
ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Κοντά στις πληρωμές για τους γεωργικούς συμβούλους
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Δείτε εδώ πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή
Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται

Μήνυμα συμπαράστασης στους κτηνοτρόφους της Λέσβου και κάλεσμα στη συγκέντρωση της Κυριακής, στις 10:00, έξω από την Περιφέρεια, στην προκυμαία της Μυτιλήνης
Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται
ΕΛΛΑΔΑ

64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως τις 13 Νοεμβρίου και αφορούν εφάπαξ, επιδόματα ανεργίας, άδειες μητρότητας και προγράμματα απασχόλησης
64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες

Οι καθυστερήσεις στις ενισχύσεις, η κινητοποίηση της 8ης Νοεμβρίου και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο στο επίκεντρο της εκπομπής «Τα παιδία παίζει», με τη Μαρία Χατζηγεωργίου, τον Θράσο Αβραάμ και τη Δέσποινα Φραντζή
Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μαζί με τους κτηνοτρόφους στον δρόμο και οι τυροπαραγωγοί

Ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Λέσβου καλεί στο συλλαλητήριο της Κυριακής 8 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, έξω από την Περιφέρεια – Αίτημα η άμεση στήριξη δύο κλάδων ζωτικής σημασίας για το νησί
Μαζί με τους κτηνοτρόφους στον δρόμο και οι τυροπαραγωγοί
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με πανό στην παρέλαση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

Παρουσία διαμαρτυρίας την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι
Με πανό στην παρέλαση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε αναμονή θανάτωσης 6.404 ζώα στη Λέσβο

Το 25% των αιγοπροβάτων του νησιού θανατώθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής παρανοϊκών μέτρων για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού
Σε αναμονή θανάτωσης 6.404 ζώα στη Λέσβο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξετρελάθηκαν οι Αγγλοι με την αγορά της Μυτιλήνης και την έκθεση στο Παλιό Λιμεναρχείο

Οι 921 επιβάτες του Balmoral περιηγήθηκαν στην αγορά, ενώ αρκετοί επισκέφθηκαν την έκθεση απολιθωμάτων στο Παλιό Λιμεναρχείο
Ξετρελάθηκαν οι Αγγλοι με την αγορά της Μυτιλήνης και την έκθεση στο Παλιό Λιμεναρχείο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση 11,1% στην κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα

Θετική εξέλιξη για τον αμπελοοινικό τομέα της χώρας
Αύξηση 11,1% στην κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»

Την αντίθεση της στην ταφή νεκρών προβάτων στην περιοχή εκφράζει η πρόεδρος του χωριού Αναστασία Παλιβάνη
Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»