Πάλι οι αγρότες θα πληρώσουν την νύφη;
Σχόλιο του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπου Κασίμη για την απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές Ρωσικών λιπασμάτων. Έρχεται νέα αύξηση του κόστους παραγωγής στα αγροτικά προϊόντα
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/2/2025

Ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες αγρότες καθώς αυξάνεται το κόστος παραγωγής με τις αποφάσεις που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τους αγρότες, την παραγωγή τροφίμων και τους καταναλωτές της Ε.Ε.
Περιγράφοντας αυτή την κατάσταση σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης αναφέρει:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ανάμεσα στα άλλα, στο τραπέζι κατατέθηκε η πρόταση για την μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές λιπασμάτων, με το επιχείρημα της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής λιπασματοβιομηχανίας, επιβάλλοντας δασμούς από το 6.5% της αξίας σήμερα, στο 100% σε τρία χρόνια.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκτιμάται ότι σε τρία χρόνια η τιμή/τόνο θα ανέλθει στα €315 για τα αζωτούχα και €430 για τα άλλα λιπάσματα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόταση προβλέπει και αύξηση δασμών σε όλα τα εισαγόμενα αγροδιατροφικά προϊόντα από Ρωσία και Λευκορωσία, στο 50% της αξίας τους.
Γνωρίζουμε ότι η ΕΕ εισάγει το 25% των αναγκών της σε λιπάσματα από την Ρωσία και μάλιστα το 2024 αυτές οι εισαγωγές αυξήθηκαν.
Ας δούμε λίγο τι μπορεί να σημαίνει αυτό για μας.
Τα τελευταία 4 χρόνια με έτος βάσης το 2020 η αύξηση στο κόστος παραγωγής είναι της τάξης του 27% ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Διανέοσις την περίοδο 2019-2023 οι αυξήσεις στα λιπάσματα είναι της τάξης του 47% (33% για τις ζωοτροφές και την ενέργεια).
Βασικό αίτημα των αγροτών στις κινητοποιήσεις είναι η αντιμετώπιση του διαρκώς αυξανόμενου κόστους παραγωγής. Αν προσθέσει δε κανείς και τις απώλειες στην παραγωγή από την κλιματική αλλαγή, τότε καταλαβαίνει τα συσσωρευόμενα αδιέξοδα που καθιστούν την βιωσιμότητά τους αβέβαιη.
Αυτό που προκύπτει μέχρι σήμερα είναι η προσπάθεια απορρόφησης ή μετακύλησης αυτών των αυξήσεων από τους παραγωγούς, όχι όμως πάντα με επιτυχία. Μόλις πρόσφατα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πτώση 9% στο γεωργικό εισόδημα το 2023.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτή η απόφαση της Επιτροπής έχει πολλούς κινδύνους για την ευρωπαϊκή και ελληνική γεωργία.
Σαν πολλά σύννεφα έχουν αρχίσει να μαζεύονται!».