Ταμείο Αλληλοβοήθειας για τους αγρότες και πολύ αγωνία στην κυβέρνηση
Ο Τσιάρας ζήτησε να δοθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για αποζημιώσεις στους αγρότες αλλά δύσκολα θα πάρει το πράσινο φως
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 28/1/2025

Στην χθεσινή συνεδρίαση (Δευτέρα 27 Ιανουαρίου) του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας ζήτησε την την ίδρυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, ενός εργαλείου καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα είπε «Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας μπορεί να λειτουργήσει ως δίχτυ προστασίας για τους παραγωγούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Η ενίσχυση και η ταχεία ενεργοποίησή του αποτελούν προτεραιότητα για τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας».
Πίσω από την παρέμβαση αυτή του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κρύβεται η αγωνία της κυβέρνησης να βρει κοινοτικούς πόρους που θα της δώσουν την δυνατότητα να πληρώσει αποζημιώσεις σε ορισμένες κατηγορίες αγροτών της χώρας που το 2024 είδαν μεγάλες απώλειες εισοδήματος (π.χ. ελαιοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι κλπ).
Το αίτημα αυτό αναμένεται να στηριχθεί από τις άλλες Μεσογειακές χώρες της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Ωστόσο δύσκολα θα γίνει δεκτό από τις χώρες του Ευρωπαϊκού βορρά που προτιμούν τέτοια κόστη να καλύπτουν οι κρατικοί προϋπολογισμοί κάθε χώρας. Άλλωστε όλοι στην Ε.Ε. αντιλαμβάνονται πως αν ανοίξει αυτή η προοπτική τότε κάθε χρόνο θα αυξάνονται τα αιτήματα για την χορήγηση αποζημιώσεων.
Ακόμη ο κ. Τσιάρας ζήτησε να γίνει πιο εύκολη η μεταφορά πόρων από τον ένα στον άλλο πυλώνα της ΚΑΠ. Συγκεκριμένα είπε: «Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει την αναθεώρηση του τρόπου που κατανέμονται οι πόροι μεταξύ των Πυλώνων της ΚΑΠ. Η δυνατότητα μεταφοράς πόρων χωρίς περιορισμούς μεταξύ των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων του Πυλώνα Ι και ΙΙ είναι απαραίτητη για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των διαθέσιμων εργαλείων». Επιπλέον, ζήτησε την απλοποίηση των διαδικασιών για την τροποποίηση των Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΑΠ, ώστε να ανταποκρίνονται στις εδαφοκλιματικές και οικονομικές συνθήκες κάθε κράτους μέλους, διασφαλίζοντας τη στήριξη των παραγωγών με άμεσο και ρεαλιστικό τρόπο.