ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Στρατής Τσομπανέλλης: Να τηρούν οι κτηνοτρόφοι τα μέτρα βιοασφάλειας
Ο Αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Στρατής Τσομπανέλλης μίλησε για την επιζωοτία της ευλογιάς των προβάτων αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνίατροι
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 28/1/2025

Η Λέσβος κηρύχθηκε ελεύθερη από την ευλογιά των προβάτων ωστόσο η εξαιρετικά επικίνδυνη ζωονόσος βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Τουρκία και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να επιστέψει στο νησί της Λέσβου. Γι’ αυτό και ο Αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου Στρατής Τσομπανέλλης συνιστά να συνεχιστεί σχολαστικά η εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας τα οποία προβλέπονται στις ανακοινώσεις της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου αλλά και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσομπανέλλης στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη» και τον ρ/σ ΣΤΟΝΗΣΙ 99fm σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Ναι, αυτή τη στιγμή είμαστε απαλλαγμένοι από την ευλογία των προβάτων. Συνεχίζουμε το πρόγραμμα επιτήρησης των εξωτικών νοσημάτων. Ένα από τα εξωτικά νοσήματα που ψάχνουμε καθημερινά στον τόπο μας, μέσα στις εκτροφές, είναι και η ευλογία των προβάτων, όπως και άλλα νοσήματα, όπως είναι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, ο αφθώδης πυρετός και άλλα. Και προχωράμε, βλέποντας και κάνοντας. Ευελπιστούμε στη συνεργασία των κτηνοτρόφων, στην ειλικρίνεια των κτηνοτρόφων απέναντί μας.
Κάθε μέρα μπαίνουμε στις εκτροφές, αντιμετωπίζουμε με θάρρος αυτή τη νέα πρόκληση, λόγω της κλιματικής αλλαγής».
Η γρήγορη αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων στην Λέσβο είναι αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Κτηνιατρική Υπηρεσία με τους κτηνοτρόφους θα πει σε άλλο σημείο ο Αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ και πρόσθεσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα βιοασφάλειας. Καθώς πρόκειται για μέτρα που προστατεύουν τα κοπάδια σειρά νοσημάτων και όχι μόνο από την ευλογιά. Επιπρόσθετα ανέφερε πως τα λεγόμενα εξωτικά νοσήματα είναι μια καθημερινή πραγματικότητα που βρίσκεται δίπλα στην Λέσβο καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει σειρά τέτοιων νοσημάτων όπως είναι ο αφθώδης πυρετός, ο οποίος έκανε την εμφάνιση του και στην Γερμανία.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Τσομπανέλλης είπε: «Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα από πού ήρθε η ευλογιά των προβάτων στην Λέσβο. Δεν είναι σίγουρο ότι ήρθε από την ηπειρωτική Ελλάδα. Σύντομα όμως θα γνωρίζουμε καθώς θα ολοκληρωθεί η ανάλυση του ορότυπου του ιού που εντοπίσθηκε στην Λέσβο
Χωρίς κτηνίατρο η Λήμνος
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Λέσβου, που έτσι κι αλλιώς είναι υποστελεχωμένη, καλείται να καλύψει και τις ανάγκες της Λήμνου. Καθώς στην Λήμνο δεν υπηρετεί κανένας κτηνίατρος. Ο τελευταίος παραιτήθηκε. Το κενό, προσωρινά, ελπίζουμε, καλύπτεται από την μετακίνηση Κτηνιάτρων από την Λέσβο. Οι οποίοι πηγαίνουν στην Λήμνο για μία εβδομάδα.
Το νησί της Λήμνου αναμένεται να κηρυχθεί ελεύθερο από την ευλογιά των προβάτων στις 20 Φεβρουαρίου, αν μέχρι τότε δεν εμφανιστεί νέο κρούσμα.
Φυσικά είναι εξαιρετικά προβληματικό να μην υπάρχει κτηνίατρος σε ένα νησί που αντιμετωπίζει επιζωοτία, ένα νησί στο οποίο εκτρέφονται 80.000 αιγοπρόβατα που παράγουν 15.000 τόνους γάλα σε ετήσια βάση.
Λιγοστοί οι κτηνίατροι
Η έλλειψη κτηνιάτρων είναι μόνιμο πρόβλημα για την Ελλάδα αλλά και για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Η μεγέθυνση της κτηνοτροφικής παραγωγής, η αύξηση των εργασιών που πρέπει να διεκπεραιώσουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, η έλλειψη διοικητικές υποστήριξης στις κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι ορισμένα κάνουν επιτακτική ανάγκη την πρόσληψη νέων κτηνιάτρων.
Ο κλάδος έχει και μια σειρά από οικονομικά και θεσμικά αιτήματα, όπως είναι η αύξηση του κονδυλίου για εκτός έδρας εργασίας. Σήμερα καλύπτονται μόνο 60 ημέρες κάθε χρόνο. Δεν αναγνωρίζεται η ανθυγιεινή εργασία στους κτηνιάτρους. Τέλος σημειώσουμε πως ο μισθός του νεοπροσλαμβανόμενου κτηνιάτρου είναι 850 ευρώ. Ίσως το στοιχείο αυτό να εξηγεί και την παραίτηση του τελευταίου κτηνιάτρου της Λήμνου.
Ο κ. Τσομπανέλλης υπογράμμισε πως πέρα από τον πολύ κρίσιμο ρόλο που έχουν οι κτηνίατροι για την παραγωγική διαδικασία στον κλάδο των τροφίμων φέρνουν έσοδα στο κράτος με κάθε εργασία που κάνουν. Μάλιστα τα χρήματα αυτά εισπράττονται άμεσα από το κράτος, ενώ οι κτηνίατροι θα πάρουν τις υπερωρίες με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.
Δείτε όλη την συνέντευξη εδώ: