× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

350.000 Τούρκοι έκαναν διακοπές στα νησιά του βορείου Αιγαίου

Περισσότεροι από 70.000 επισκέπτες έφθασαν με visa express που εκδίδεται στις πύλες εισόδου των νησιών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/1/2025

350.000 Τούρκοι έκαναν διακοπές στα νησιά του βορείου Αιγαίου

Περίπου 350.000 Τούρκοι, πολίτες της Τουρκίας ή Ευρωπαίοι τουρκικής καταγωγής επισκέφθηκαν τα νησιά του βορείου Αιγαίου για διακοπές, μέσα στο 2024.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, τον περασμένο χρόνο, τα νησιά επισκέφθηκαν συνολικά 339.985 Τούρκοι πολίτες. Από αυτούς 120.141 επισκέφθηκαν τη Λέσβο, 125.679 επισκέφθηκαν τη Χίο και 94.165 τη Σάμο. Εδώ, ας σημειωθεί ότι 71.648 Τούρκοι πολίτες από τους 339.985, περίπου δηλαδή το 20% από αυτούς, ήρθαν στα νησιά εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα έκδοσης της λεγόμενης visa express για τους επισκέπτες από την Τουρκία.

   Όπως είναι γνωστόν, η πιλοτική διαδικασία έκδοσης visa express διάρκειας επτά ημερών για Τούρκους πολίτες - επισκέπτες σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου άρχισε να ισχύει από τον περασμένο Απρίλιο ως αποτέλεσμα συμφωνίας κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

   «Ήταν μια συμφωνία που έδωσε φτερά στις σχέσεις των δυο πλευρών του Αιγαίου και επέτρεψε την ανάπτυξη αυτού του μεγάλου τουριστικού ρεύματος Τούρκων τουριστών από τα τουρκικά παράλια στα νησιά» λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Λέσβου Άρης Λαζαρής. Ανάλογη και η άποψη του προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλη Μυρσινιά που χαρακτηρίζει «σωτήρια για την τοπική οικονομία» τη συμφωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν για την πιλοτική διαδικασία έκδοσης visa express από Τούρκους επισκέπτες στα νησιά. Όπως λέει «συνέτεινε στην αύξηση της επίσκεψης και από κατόχους κανονικής viza αφού επέτρεπε σε μέλη μιας παρέας που δεν είχαν ή δεν προλάβαινα να εκδώσουν visa να συμμετέχουν στις διακοπές της παρέας. Αποτέλεσε δε - συμπληρώνει - και ένα τρόπο διαφήμισης των νησιών αφού οι κάτοχοι visa express αποτέλεσαν τους καλύτερους πρεσβευτές των νησιών επιστρέφοντας στην Τουρκία, εκδίδοντας μακροχρόνια visa για να ξαναέρθουν ή προτρέποντας και άλλους να προχωρήσουν στην έκδοση visa express».

   Οι περισσότερες visa express, 28.734, εκδόθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Ακολουθεί το λιμάνι της Χίου με 26.337 εκδόσεις και τέλος, 16.577 visa express εκδόθηκαν στη Σάμο. Μεγάλος είναι ο αριθμός των Τούρκων Ευρωπαίων πολιτών, που ευρισκόμενοι στην Τουρκία για διακοπές από τις χώρες όπου ζουν επισκέφθηκαν τα νησιά του βορείου Αιγαίου μαζί με Τούρκους πολίτες συγγενείς τους. Ο αριθμός αυτής της κατηγορίας επισκεπτών υπολογίζεται ότι συνολικά υπερβαίνει τις 30.000!

Ένα θέμα που προκύπτει αφορά τη συνέχεια της πιλοτικής διαδικασίας έκδοσης visa express, η οποία προς το παρόν έχει ημερομηνία λήξης την 31η Μαρτίου του 2025. «Σύσσωμοι οι τουριστικοί φορείς του Αιγαίου, λέει ο κ. Λαζαρής, ζητούμε τη συνέχιση του προγράμματος αφού αποτελεί σημαντική οικονομική ανάσα για τον τόπο». Ανάλογη και η άποψη του προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Μυρσινιά, ο οποίος μάλιστα κάνει ένα βήμα παραπέρα ζητώντας τη μονιμοποίηση της δυνατότητας έκδοσης visa express στα λιμάνια των νησιών του Αιγαίου από Τούρκους επισκέπτες. «Δεν μπορεί να ξεκινάνε στη Λέσβο νέες γραμμές που θα συνδέουν τη Μυτιλήνη αλλά και το λιμάνι της Πέτρας με λιμάνι του Αδραμυτινού κόλπου, το Αϊβαλί και το Δικελί και να μην υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης visa express» λέει ο κ. Μυρσινιάς. Συμμέτοχος στην προσπάθεια και ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Ο οποίος αφού πρωτοστάτησε στην προσπάθεια που οδήγησε στην περσινή συμφωνία έχει επανέλθει, επικοινωνώντας και με τον πρωθυπουργό, ζητώντας την ανανέωση της. «Η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή πρωτοστάτησε στο να ισχύσει η δυνατότητα έκδοσης visa express στα λιμάνια. Είναι μια σημαντική αναπτυξιακή δυνατότητα αλλά ταυτόχρονα και μια φιλειρηνική προσπάθεια. Οι λαοί που γνωρίζονται αναμεταξύ τους δεν μπορεί να είναι εύκολα εχθροί» σημειώνει ο κ. Μουτζούρης.

   Ας σημειωθεί ότι οι προοπτικές ενός νέου μεγαλύτερου και από αυτό του 2024 τουριστικού ρεύματος Τούρκων επισκεπτών στα νησιά του βορείου Αιγαίου για το 2025, είναι ήδη εμφανείς. Μεγάλος είναι ο αριθμός κρατήσεων από τώρα για τις θρησκευτικές γιορτές του σεκέρ μπαϊράμ των μουσουλμάνων στα τέλη του φετινού Μαρτίου. Ενώ ακόμα και τη «νεκρή» τουριστικά περίοδο του Ιανουαρίου, σημαντικός αριθμός Τούρκων επιλέγει τα νησιά για Σαββατοκύριακο.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με χημικά αντιμετώπισε η κυβέρνηση τους αγρότες της Καρδίτσας

Δείτε εδώ που έχουν στηθεί μπλόκα στην Θεσσαλία
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό συλλαλητήριο στη Λέσβο

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί σε μαζική αντίσταση και δυναμική κινητοποίηση για να αντιμετωπίσουν την καταστροφική κατάσταση που πλήττει την ελαιοπαραγωγή και την κτηνοτροφία του νησιού
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται νέο πρόγραμμα ανακαίνισης κατοικίας

Με άτοκο δάνειο έως 25.000 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια
ΚΟΣΜΟΣ

Ρεκόρ στην παραγωγή ελαιολάδου αναμένει η Τουρκία

Κρίσιμος ο ρόλος της χώρας στην διαμόρφωση των τάσεων στην παγκόσμια αγορά
ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότεροι από 250 οινοποιοί στο «Οινόραμα»

Η μεγάλη έκθεση Ελληνικού κρασιού θα πραγματοποιηθεί 7 – 10 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο
ΑΓΟΡΑ

Δυναμική είσοδος του SINSAY στην αγορά της Λέσβου

Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας στην Ελλάδα, Σωτήρης Σιγάλας μίλησε το «Ν» για το γνωστό Πολωνικό Brand που προσφέρει οικονομικά ρούχα για όλη την οικογένεια
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Σακατεύουν τους ερασιτέχνες ψαράδες με 318 ευρώ για την ανανέωση της άδειας τους

Μέχρι πρότινος οι ερασιτέχνες αλιείς πλήρωναν μόνο ένα παράβολο 80 ευρώ για 8 χρόνια. Τώρα τους ζητούν πιστοποίηση από εμπειρογνώμονες και πολλά ακόμη γραφειοκρατικά
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στα 5,3 ευρώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Μεταμόρφωση Λακωνία

Ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός της περιοχής ανακοίνωσε νέα πώληση έξτρα παρθένου ελαιολάδου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Προσπάθεια δυσφήμισης με δόλο βλέπει ο Σύνδεσμος Ελαιοτριβείων Λέσβου

Καμία δημόσια αρχή δεν έχει διαπιστώσει παράβαση ή παρατυπία σε βάρος των ελαιοπαραγωγών υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συντονίζονται οι αγρότες του Βορείου Αιγαίου

Ετοιμάζουν τις δικές τους κινητοποιήσεις στο πλαίσιο των αγωνιστικών διεκδικήσεων που έχουν ξεκινήσει στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ξέμεινε από κτηνιάτρους η Λήμνος

Προσωρινή λύση με την μεταφορά προσωπικού στο νησί του Ηφαίστου από την Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Προσωρινή δρομολόγηση στη γραμμή Ζάκυνθος – Κυλλήνη για το Smyrna di Levante

Δυσκολεύεται η Levante Ferries να βρει τρόπο αξιοποίησης του
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ