Νέα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στη Λήμνο
Ομόφωνο ψήφισμα στήριξης των κτηνοτρόφων από το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού. Αλλά δεν δημιουργείται απολυμαντική τάφρος στο λιμάνι της Μύρινας εκτιμά η ΛΑΣ
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 21/12/2024

Δύο νέα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων εντοπίσθηκαν στον Άγιο Δημήτριο της Λήμνου. Έτσι θα συνεχιστεί η εφαρμογή των αυστηρών μέτρων για την εκρίζωση της νόσου που συνεπάγονται πρόσθετο κόστος για τη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων. Σε σφαγή οδηγήθηκαν σήμερα Σάββατο 21 Δεκεμβρίου τα δύο κοπάδια προβάτων στα οποία εντοπίσθηκε η ζωονόσος. Συνολικά θανατώθηκαν 240 ζώα.
Το θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου. Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα που πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση.
Το ψήφισμα αναφέρει
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λήμνου συμπαραστέκεται στους κτηνοτρόφους του νησιού που θίγονται από την εξάπλωση της ζωονόσου της ευλογιάς στα αιγοπρόβατά τους.
Μεγάλες είναι οι ευθύνες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πολιτικής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), όσο και της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική, με την απαγόρευση σχεδιασμού εμβολιασμού των αιγοπροβάτων για τις ζωονόσους, με τις αθρόες εισαγωγές κτηνοτροφικού κεφαλαίου αλλά και άλλων εμπορευμάτων, που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε «ξέφραγο αμπέλι» για λογαριασμό των μεταποιητικών και εμπορικών μονοπωλίων, τα οποία θησαυρίζουν από τις φτηνές, ανεξέλεγκτες, έως και παράνομες εισαγωγές, με την υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και την ιδιωτικοποίηση των αρμοδιοτήτων τους, με βάση τους ευρωενωσιακούς κανονισμούς, με τη λογική της αποκλειστικά «ατομικής ευθύνης» στην πρόληψη και προστασία από ασθένειες και από φυσικά φαινόμενα.
Στηρίζουμε τα αιτήματα των κτηνοτρόφων για:
- Να ληφθούν από το κράτος όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της ευλογιάς.
-Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους.
- Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου (ζωοτροφές, απολυμαντικά, περιφράξεις, απολυμαντικές τάφροι κ.λπ.). Η υλοποίησή τους να σχεδιαστεί, οργανωθεί και χρηματοδοτηθεί από το κράτος.
- Να εξασφαλιστούν, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, η πλήρης ανασύσταση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και η αναπλήρωση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου με ελεγμένα ζώα.
- Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό, με προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, στη Λήμνο.
- Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών και εργαστηρίων.
-Να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στις εισαγωγές στα σύνορα, με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για παρακολούθηση της διαδρομής στην εμπορική αλυσίδα ζώων, ζωοτροφών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
--Να εξασφαλιστούν ο έλεγχος και η αυστηρή επιτήρηση των σφαγείων για την εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας.
- Να καταργηθούν οι περιορισμοί και τα εμπόδια που θέτει η ΚΑΠ στη δυνατότητα σχεδιασμού και ανάπτυξης προγράμματος εμβολιασμού, ώστε να αποφασιστεί με επιστημονικά κριτήρια ο εμβολιασμός των ζώων και αυτός να πραγματοποιηθεί από τις κρατικές υπηρεσίες, χωρίς καμία επιβάρυνση των κτηνοτρόφων».
Απολυμαντική τάφρος
Εν τω μεταξύ έντονη είναι η αντιπαράθεση μεταξύ του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου του νησιού και του Λιμενικού Ταμείου Λήμνου για την μη δημιουργία απολυμαντικής τάφρου στο λιμάνι της Μύρινας. Το ζήτημα έθεσε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΛΑΣ Κώστα Μαδυτινού. Η απάντηση που δόθηκε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής δεν ήταν ικανοποιητική για την ΛΑΣ που θεωρεί πως δεν υπάρχει πρόθεση να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο προστασίας των κοπαδιών. Η ΛΑΣ Δήμου Λήμνου καλεί τους κτηνοτρόφους «να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να συσπειρωθούν στον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο και να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους αγωνιστικά και μαζικά».