× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στη Λήμνο

Ομόφωνο ψήφισμα στήριξης των κτηνοτρόφων από το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού. Αλλά δεν δημιουργείται απολυμαντική τάφρος στο λιμάνι της Μύρινας εκτιμά η ΛΑΣ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 21/12/2024

Νέα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στη Λήμνο
' χρόνος ανάγνωσης

Δύο νέα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων εντοπίσθηκαν στον Άγιο Δημήτριο της Λήμνου. Έτσι θα συνεχιστεί η εφαρμογή των αυστηρών μέτρων για την εκρίζωση της νόσου που συνεπάγονται πρόσθετο κόστος για τη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων. Σε σφαγή οδηγήθηκαν σήμερα Σάββατο 21 Δεκεμβρίου τα δύο κοπάδια προβάτων στα οποία εντοπίσθηκε η ζωονόσος. Συνολικά θανατώθηκαν 240 ζώα.

Το θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου. Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα που πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση.

Το ψήφισμα αναφέρει

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λήμνου συμπαραστέκεται στους κτηνοτρόφους του νησιού που θίγονται από την εξάπλωση της ζωονόσου της ευλογιάς στα αιγοπρόβατά τους.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πολιτικής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), όσο και της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική, με την απαγόρευση σχεδιασμού εμβολιασμού των αιγοπροβάτων για τις ζωονόσους, με τις αθρόες εισαγωγές κτηνοτροφικού κεφαλαίου αλλά και άλλων εμπορευμάτων, που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε «ξέφραγο αμπέλι» για λογαριασμό των μεταποιητικών και εμπορικών μονοπωλίων, τα οποία θησαυρίζουν από τις φτηνές, ανεξέλεγκτες, έως και παράνομες εισαγωγές, με την υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και την ιδιωτικοποίηση των αρμοδιοτήτων τους, με βάση τους ευρωενωσιακούς κανονισμούς, με τη λογική της αποκλειστικά «ατομικής ευθύνης» στην πρόληψη και προστασία από ασθένειες και από φυσικά φαινόμενα.

Στηρίζουμε τα αιτήματα των κτηνοτρόφων για:

- Να ληφθούν από το κράτος όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της ευλογιάς.
-Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους.

- Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου (ζωοτροφές, απολυμαντικά, περιφράξεις, απολυμαντικές τάφροι κ.λπ.). Η υλοποίησή τους να σχεδιαστεί, οργανωθεί και χρηματοδοτηθεί από το κράτος.

- Να εξασφαλιστούν, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, η πλήρης ανασύσταση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και η αναπλήρωση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου με ελεγμένα ζώα.
- Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό, με προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, στη Λήμνο.
- Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών και εργαστηρίων.

-Να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στις εισαγωγές στα σύνορα, με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για παρακολούθηση της διαδρομής στην εμπορική αλυσίδα ζώων, ζωοτροφών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
--Να εξασφαλιστούν ο έλεγχος και η αυστηρή επιτήρηση των σφαγείων για την εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας.
- Να καταργηθούν οι περιορισμοί και τα εμπόδια που θέτει η ΚΑΠ στη δυνατότητα σχεδιασμού και ανάπτυξης προγράμματος εμβολιασμού, ώστε να αποφασιστεί με επιστημονικά κριτήρια ο εμβολιασμός των ζώων και αυτός να πραγματοποιηθεί από τις κρατικές υπηρεσίες, χωρίς καμία επιβάρυνση των κτηνοτρόφων».


Απολυμαντική τάφρος
Εν τω μεταξύ έντονη είναι η αντιπαράθεση μεταξύ του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου του νησιού και του Λιμενικού Ταμείου Λήμνου για την μη δημιουργία απολυμαντικής τάφρου στο λιμάνι της Μύρινας. Το ζήτημα έθεσε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΛΑΣ Κώστα Μαδυτινού. Η απάντηση που δόθηκε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής δεν ήταν ικανοποιητική για την ΛΑΣ που θεωρεί πως δεν υπάρχει πρόθεση να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο προστασίας των κοπαδιών. Η ΛΑΣ Δήμου Λήμνου καλεί τους κτηνοτρόφους «να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να συσπειρωθούν στον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο και να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους αγωνιστικά και μαζικά».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ζημίες 33,7 εκατ. ευρώ για την Attica Group το 2025

Ο όμιλος των Attica Group διατήρησε υψηλά τα εσόδων και προχωρά χωρίς διανομή μερίσματος
Ζημίες 33,7 εκατ. ευρώ για την Attica Group το 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα αναβολή της β` φάση για τα ψηφιακά δελτία αποστολής

Νέο χρονοδιάγραμμα για επιχειρήσεις και ελαιοπαραγωγούς με σταδιακή εφαρμογή από τον Οκτώβριο του 2026 και πλήρη ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2027
Νέα αναβολή της β` φάση για τα ψηφιακά δελτία αποστολής
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα άνοδος για το πετρέλαιο στα 111 δολάρια το βαρέλι

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο σήμερα Παρασκευή 1 Μάη καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που συνδέονται με το Ιράν παραμένουν στο προσκήνιο
Νέα άνοδος για το πετρέλαιο στα 111 δολάρια το βαρέλι
ΤΑΞΙΔΙΑ

Ανησυχία για τα καλοκαιρινά ταξίδια, φόβος για υψηλότερες τιμές στα αεροπορικά

Αεροπορικές εταιρείες μειώνουν τις πτήσεις και αυξάνουν το κόστος των εισιτηρίων και τα τέλη αποσκευών.
Ανησυχία για τα καλοκαιρινά ταξίδια, φόβος για υψηλότερες τιμές στα αεροπορικά
ΑΓΟΡΑ

Νέες επιβαρύνσεις για ακίνητα, αντιδράσεις για το τέλος τοπικής ανάπτυξης

Έντονος προβληματισμός εκφράστηκε σε εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ στη Μυτιλήνη, με τον Γ. Μουτζούρη να κάνει λόγο για μέτρο που θα πλήξει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές
Νέες επιβαρύνσεις για ακίνητα, αντιδράσεις για το τέλος τοπικής ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τη στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου προτάσσει το Τμήμα Γεωγραφίας

Στη διάθεση των αρμοδίων δηλώνει το επιστημονικό του προσωπικό
Τη στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου προτάσσει το Τμήμα Γεωγραφίας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Ανάσα» με Τούρκους για την αγορά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς

Μαζικές αφίξεις παρά το συννεφιασμένο τοπίο της Πρωτομαγιάς
«Ανάσα» με Τούρκους για την αγορά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Θανατώνουν κοπάδια για να μη ζημιωθούν οι βιομήχανοι της φέτας»

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος κατήγγειλε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τις κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο, ζητώντας πλήρεις αποζημιώσεις και ουσιαστικά μέτρα στήριξης
«Θανατώνουν κοπάδια για να μη ζημιωθούν οι βιομήχανοι της φέτας»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στην Αθήνα ο σχεδιασμός για τον αφθώδη πυρετό της Λέσβου

Πάνω από 1.200 δείγματα ημερησίως μπορεί να επεξεργάζεται το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς, ενώ το Υπουργείο εξετάζει συνεργασία και με άλλα εργαστήρια για επιτάχυνση των ελέγχων -Επίσκεψη Καββαδά στο Κτηνιατρικό Κέντρο Αθηνών
Στην Αθήνα ο σχεδιασμός για τον αφθώδη πυρετό της Λέσβου
ΒΙΒΛΙΟ

Νέο εργαστήρι βιβλιοδεσίας και εκτύπωσης από την tortuguita στη Μυτιλήνη

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν Origami Book και θα διακοσμήσουν τα εξώφυλλά τους με τεχνικές εκτύπωσης από καθημερινά αντικείμενα
Νέο εργαστήρι βιβλιοδεσίας και εκτύπωσης από την tortuguita στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παρεμβάσεις καλλωπισμού στο πάρκο Χατζηδήμου από τον Δήμο Μυτιλήνης

Καθαρισμοί, ελαιοχρωματισμοί και αναβάθμιση φωτισμού στο κέντρο της πόλης
Παρεμβάσεις καλλωπισμού στο πάρκο Χατζηδήμου από τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εφτά νέα κρούσματα αφθώδη, σε Φίλια και Μεσότοπο

Ανακοίνωση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Εφτά νέα κρούσματα αφθώδη, σε Φίλια και Μεσότοπο