× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στη Λήμνο

Ομόφωνο ψήφισμα στήριξης των κτηνοτρόφων από το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού. Αλλά δεν δημιουργείται απολυμαντική τάφρος στο λιμάνι της Μύρινας εκτιμά η ΛΑΣ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 21/12/2024

Νέα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στη Λήμνο
' χρόνος ανάγνωσης

Δύο νέα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων εντοπίσθηκαν στον Άγιο Δημήτριο της Λήμνου. Έτσι θα συνεχιστεί η εφαρμογή των αυστηρών μέτρων για την εκρίζωση της νόσου που συνεπάγονται πρόσθετο κόστος για τη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων. Σε σφαγή οδηγήθηκαν σήμερα Σάββατο 21 Δεκεμβρίου τα δύο κοπάδια προβάτων στα οποία εντοπίσθηκε η ζωονόσος. Συνολικά θανατώθηκαν 240 ζώα.

Το θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου. Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα που πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση.

Το ψήφισμα αναφέρει

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λήμνου συμπαραστέκεται στους κτηνοτρόφους του νησιού που θίγονται από την εξάπλωση της ζωονόσου της ευλογιάς στα αιγοπρόβατά τους.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πολιτικής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), όσο και της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική, με την απαγόρευση σχεδιασμού εμβολιασμού των αιγοπροβάτων για τις ζωονόσους, με τις αθρόες εισαγωγές κτηνοτροφικού κεφαλαίου αλλά και άλλων εμπορευμάτων, που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε «ξέφραγο αμπέλι» για λογαριασμό των μεταποιητικών και εμπορικών μονοπωλίων, τα οποία θησαυρίζουν από τις φτηνές, ανεξέλεγκτες, έως και παράνομες εισαγωγές, με την υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και την ιδιωτικοποίηση των αρμοδιοτήτων τους, με βάση τους ευρωενωσιακούς κανονισμούς, με τη λογική της αποκλειστικά «ατομικής ευθύνης» στην πρόληψη και προστασία από ασθένειες και από φυσικά φαινόμενα.

Στηρίζουμε τα αιτήματα των κτηνοτρόφων για:

- Να ληφθούν από το κράτος όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της ευλογιάς.
-Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους.

- Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου (ζωοτροφές, απολυμαντικά, περιφράξεις, απολυμαντικές τάφροι κ.λπ.). Η υλοποίησή τους να σχεδιαστεί, οργανωθεί και χρηματοδοτηθεί από το κράτος.

- Να εξασφαλιστούν, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, η πλήρης ανασύσταση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και η αναπλήρωση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου με ελεγμένα ζώα.
- Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό, με προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, στη Λήμνο.
- Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών και εργαστηρίων.

-Να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στις εισαγωγές στα σύνορα, με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για παρακολούθηση της διαδρομής στην εμπορική αλυσίδα ζώων, ζωοτροφών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
--Να εξασφαλιστούν ο έλεγχος και η αυστηρή επιτήρηση των σφαγείων για την εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας.
- Να καταργηθούν οι περιορισμοί και τα εμπόδια που θέτει η ΚΑΠ στη δυνατότητα σχεδιασμού και ανάπτυξης προγράμματος εμβολιασμού, ώστε να αποφασιστεί με επιστημονικά κριτήρια ο εμβολιασμός των ζώων και αυτός να πραγματοποιηθεί από τις κρατικές υπηρεσίες, χωρίς καμία επιβάρυνση των κτηνοτρόφων».


Απολυμαντική τάφρος
Εν τω μεταξύ έντονη είναι η αντιπαράθεση μεταξύ του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου του νησιού και του Λιμενικού Ταμείου Λήμνου για την μη δημιουργία απολυμαντικής τάφρου στο λιμάνι της Μύρινας. Το ζήτημα έθεσε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΛΑΣ Κώστα Μαδυτινού. Η απάντηση που δόθηκε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής δεν ήταν ικανοποιητική για την ΛΑΣ που θεωρεί πως δεν υπάρχει πρόθεση να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο προστασίας των κοπαδιών. Η ΛΑΣ Δήμου Λήμνου καλεί τους κτηνοτρόφους «να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να συσπειρωθούν στον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο και να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους αγωνιστικά και μαζικά».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι Τούρκοι αγρότες χαιρετίζουν τον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων τους

«Αγωνιζόμαστε για τα ίδια δικαιώματα εκατέρωθεν του Αιγαίου» δηλώνει η Ένωση Όλων των Αγροτών Παραγωγών Τουρκίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Γεωπόνοι αντιδρούν στη μετάβαση του ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πώς θα κάνουν ενστάσεις οι αγρότες για τις επιδοτήσεις 2025

Αναλυτικός οδηγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για λάθη σε στρέμματα, τιμολόγια, βοσκοτόπους, ΚΑΕΚ και ΑΤΑΚ, με νέες προθεσμίες και διαδικασίες έως τις αρχές 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση στο χρόνο καταβολής των εισφορών στον ΕΛΓΑ

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχείρισης των ζημιών από τους παγετούς και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο βορείου Αιγαίου στο πλευρό των παραγωγών

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για αδυναμία προστασίας και «σκιές διαφθοράς» στη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τιμές ρεκόρ για τα αρνιά της Λέσβου

Η ευλογιά των προβάτων και η μειωμένη παραγωγή στην Ευρώπη εκτοξεύουν τις τιμές παραγωγού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν την κατάργηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Ερώτηση στην βουλή κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΚΚΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση μπλοκάρει τις αποζημιώσεις για την ευλογιά των προβάτων

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσαν για το θέμα τέσσερις βουλευτές του κόμματος ανάμεσα τους και η Μαρία Κομνηνάκα
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης