ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Εχει διαστρεβλωθεί άδικα η εικόνα του ΚΥΤ Λέσβου»
Ο διοικητής του προσωρινού καταυλισμού του Καρά Τεπέ απαντά στην αναφορά της οργάνωσης RSA Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/12/2024
Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ν» 99 FM μίλησε ο -εδώ και τρία χρόνια σχεδόν- διοικητής του ΚΥΤ Λέσβου, Δημήτρης Καντεμνίδης, σχολιάζοντας έντονα την πρόσφατη αναφορά της οργάνωσης Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο που αναφέρει άσχημες συνθήκες για τους 3386 μέχρι χτες, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, διαμένοντες. Ο κ. Καντεμνίδης τόνισε ότι οι πληροφορίες που δημοσιοποιούνται δίνουν μια «διαλυμένη εικόνα» του ΚΥΤ.
«Η αναφορά δείχνει μια πραγματικότητα που δεν αντιστοιχεί σε όσα γίνονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Δεν βασανίζουμε ανθρώπους. Οι συνθήκες μπορεί να μην είναι ιδανικές, αλλά απέχουν πολύ από την εικόνα που περιγράφεται», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον διοικητή, οι συνθήκες στο ΚΥΤ διαρκώς βελτιώνονται μέσα από συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς και εθελοντικές οργανώσεις. Αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την υγεία, την ασφάλεια και τη διατροφή των φιλοξενούμενων. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι σύνθετη και επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά τα είδη ατομικής υγιεινής δίνονται από την άφιξη των αιτούντων άσυλο.
Ο κ. Καντεμνίδης δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στις οργανώσεις που διατυπώνουν κατηγορίες χωρίς, όπως υποστηρίζει, να λαμβάνουν υπόψη τις προσπάθειες της διοίκησης. «Η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της κατάστασης, αλλά οι υπερβολές και οι άδικες επιθέσεις δεν βοηθούν», σημείωσε.
Ο Καντεμνίδης επεσήμανε ότι στη δομή της Λέσβου δεν υπάρχουν σκηνές, όπως υποστηρίχθηκε. Ανέλυσε τους τρεις τύπους καταλυμάτων που διατίθενται: τα Refugee House Units, τα Rub Halls με διαμορφωμένους οικίσκους, και τα κοντέινερ. Όπως σημείωσε, η υποδομή έχει βελτιωθεί σημαντικά, με την προσθήκη 18 ηλεκτρικών πλυντηρίων και 14 στεγνωτηρίων, τα οποία λειτουργούν από τις 25 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε, η πλύση των ρούχων γινόταν σε εξωτερικά πλυντήρια για ειδικές περιπτώσεις, όπως ασθενείς με δερματικές παθήσεις.
Η καθαριότητα εντός της δομής εξασφαλίζεται από 83 εργαζόμενους για περίπου 3.500 φιλοξενούμενους. Ο Δήμος Μυτιλήνης συνεργάζεται με τη δομή, απομακρύνοντας τα απορρίμματα εξωτερικά, ενώ 10 τεχνικοί φροντίζουν καθημερινά για την επισκευή των υποδομών.
Ο υπεύθυνος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν «ακατάγραφοι» αιτούντες άσυλο στη Λέσβο. «Όλοι καταγράφονται άμεσα, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους», δήλωσε. Αναφορικά με τα είδη υγιεινής, εξήγησε ότι παρέχονται από τη δομή κατά την άφιξη των αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με αυστηρά πρωτόκολλα.
Σχετικά με την ιατρική φροντίδα, ανέφερε ότι οι πρόσφυγες εξετάζονται από γιατρούς μέσω του προγράμματος «Ιπποκράτης», που περιλαμβάνει πλήρη ιατρική και ψυχοκοινωνική αξιολόγηση.
Η ποιότητα και ποσότητα της διατροφής παρακολουθείται καθημερινά από εξειδικευμένο προσωπικό, πρόσθεσε. Όπως τόνισε ο Καντεμνίδης, η δομή εφαρμόζει αυστηρά μέτρα για να διασφαλίσει την υγεία των φιλοξενουμένων, αποτρέποντας πιθανά περιστατικά δηλητηριάσεων.