× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Ροΐλος «κλείνει τα στόματα» των γιατρών

Με έγγραφο-εντολή ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου επιβάλλει φίμωση στους γιατρούς και στο προσωπικό – Επιχείρηση σιωπής στα νοσοκομεία για να μη βγουν στη φόρα οι ελλείψεις και η διάλυση του ΕΣΥ

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 16/10/2025

Ο Ροΐλος «κλείνει τα στόματα» των γιατρών
' χρόνος ανάγνωσης

Σε μια κίνηση που προκαλεί οργή και έντονη ανησυχία στον χώρο της δημόσιας υγείας, ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροΐλος, εξέδωσε στις 15 Οκτωβρίου 2025 έγγραφο με το οποίο απαγορεύει στα στελέχη των Μονάδων Υγείας να μιλούν στους δημοσιογράφους χωρίς προηγούμενη έγκρισή του.

Το έγγραφο, με θέμα «Παροχή Οδηγιών», ορίζει ρητά ότι «δεν θα δίνεται καμία συνέντευξη τύπου και δεν θα παρέχονται υπηρεσιακές πληροφορίες» από τους Επιστημονικά Υπεύθυνους ή το προσωπικό των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, αν πρώτα δεν ενημερωθεί και δεν εγκρίνει τη δήλωση ο ίδιος ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση φίμωσης που, αν εφαρμοστεί, θα σημάνει το τέλος της ελεύθερης ενημέρωσης για όσα συμβαίνουν μέσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ουσιαστικά, επιβάλλεται ένα σιωπητήριο στους γιατρούς και στο προσωπικό, που πλέον θα χρειάζονται άδεια για να πουν την αλήθεια για τις ελλείψεις, τα προβλήματα και την καθημερινή μάχη που δίνουν στα δημόσια νοσοκομεία.

Επιχείρηση ελέγχου της πληροφορίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εγκύκλιος Ροΐλου έρχεται σε μια περίοδο που η κατάρρευση του ΕΣΥ είναι πλέον φανερή με ελλείψεις προσωπικού, υποχρηματοδότηση, εξαντλημένοι γιατροί και ασθενείς που ταλαιπωρούνται.Αντί, λοιπόν, να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες, η 2η ΥΠΕ επιλέγει να ελέγξει το ποιος μιλά και τι λέει.

Με αυτή την οδηγία, κάθε γιατρός ή νοσηλευτής που θέλει να αναδείξει τα προβλήματα του νοσοκομείου του, θα πρέπει πρώτα να ζητήσει... άδεια από τον διοικητή. Με απλά λόγια, η ενημέρωση περνά πλέον από φίλτρο λογοκρισίας, όπου μόνο όσα εγκρίνει η διοίκηση θα φτάνουν στο φως της δημοσιότητας.

«Να μη μαθευτεί τίποτα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση Ροΐλου θυμίζει περισσότερο κρατικό έλεγχο ενημέρωσης παρά λειτουργία δημοσίου φορέα υγείας σε μια δημοκρατική χώρα.Η εντολή «να μην δίνονται πληροφορίες χωρίς έγκριση» αποτελεί σαφή προσπάθεια επιβολής σιωπής, ώστε να μη δημοσιοποιούνται τα πραγματικά προβλήματα στα νοσοκομεία, οι ελλείψεις, οι καταρρεύσεις τμημάτων, οι καθυστερήσεις και οι δυσλειτουργίες.

Πίσω από τη γλώσσα της «συνεργασίας» που επικαλείται το έγγραφο, κρύβεται μια πολιτική φίμωσης και ελέγχου της πληροφορίας, που θυμίζει σκοτεινές εποχές.
Το μήνυμα προς τους εργαζόμενους είναι ξεκάθαρο,«Μην μιλάτε χωρίς άδεια» – αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες.

Πλήγμα στη διαφάνεια και στη δημοκρατία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δημόσια υγεία, όμως, δεν μπορεί να λειτουργεί στο σκοτάδι. Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι αυτοί που βλέπουν καθημερινά τα προβλήματα και μεταφέρουν την πραγματική εικόνα στην κοινωνία.Η φίμωσή τους δεν πλήττει μόνο τους ίδιους, αλλά και το δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση.

Η απόφαση του Χρήστου Ροΐλου είναι μια πολιτική πράξη ελέγχου της δημόσιας πληροφορίας, μια προσπάθεια να «σβηστεί» η φωνή των ανθρώπων του ΕΣΥ και να παρουσιαστεί μια ψευδής εικόνα «ομαλότητας».Σε μια εποχή που η κοινωνία ζητά περισσότερη διαφάνεια, η 2η ΥΠΕ φαίνεται να επιλέγει τον δρόμο της σιωπής και του φόβου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών

Μέσω της μέσω της πλατφόρμας Zoom την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα
Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου το βράδυ στο αεροδρόμιο του νησιού
Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας

Θετική ανταπόκριση στην εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας από τον Ερυθρό Σταυρό
Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μια ξεχωριστή εμπειρία στη φύση στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου

Ανοιχτή δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με κιάλια και τηλεσκόπια στις Αλυκές Καλλονής για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
Μια ξεχωριστή εμπειρία στη φύση στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές της Μυτιλήνης διακρίνονται στον 38ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Προγραμματισμού

Τρεις μαθητές της Σχολής Πληροφορικής Πλάτωνος στη Β Φάση αποδεικνύουν ότι η επιμονή και η γνώση οδηγούν στην κορυφή
Μαθητές της Μυτιλήνης διακρίνονται στον 38ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Προγραμματισμού