Η κατανάλωση ψωμιού στην Ισπανία έχει μειωθεί κατά 25% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας. Κάθε Ισπανός καταναλώνει πλέον 28,9 κιλά ψωμιού τον χρόνο, ενώ η τιμή του έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 29% μέσα σε δέκα χρόνια.
Παρά τη μείωση, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μικρή ανάκαμψη 3,2% μέσα στο 2024, με τα ισπανικά νοικοκυριά να ξοδεύουν πάνω από 3,4 δισ. ευρώ ετησίως για την αγορά ψωμιού. Οι αρτοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μείωση των παραδοσιακών φούρνων και ζητούν στήριξη, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση του επαγγέλματος και να προσελκυστούν νέοι στον κλάδο.
Το ψωμί στην Ισπανία υπάγεται πλέον σε ενιαίο υπερμειωμένο ΦΠΑ 4% για όλους τους τύπους, ύστερα από πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που διορθώνει μακροχρόνια φορολογική ανισότητα.