× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι 12 υποχρεώσεις των φορολογουμένων πριν από το τέλος του έτους

Η καταληκτική ημερομηνία για μία σειρά ενεργειών που θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι είναι η 31η Δεκεμβρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/12/2024

Οι 12 υποχρεώσεις των φορολογουμένων πριν από το τέλος του έτους
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ο Δεκέμβριος ως ο τελευταίος μήνας του χρόνου, μαζί με τις γιορτές, φέρνει και μία σειρά από υποχρεώσεις για τους φορολογούμενους, απέναντι στις οποίες καλούνται να είναι συνεπείς προκειμένου να μην βρεθούν απέναντι σε δυσάρεστες εκπλήξεις που θα τις συνοδεύουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, μπορεί και την φετινή χρονιά, όπως και τις τελευταίες προηγούμενες, να μην υπάρχουν εκπλήξεις για τους πολίτες, όπως η επιβολή επιπλέον φόρων, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι υπάρχουσες υποχρεώσεις είναι λίγες. Και αυτό περισσότερο διότι η καταληκτική ημερομηνία για μία σειρά ενεργειών που θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι είναι η 31η Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον σχετικό κατάλογο περιλαμβάνονται η πληρωμή των δόσεων για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, η πληρωμή των δόσεων για τις ρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη, η καταβολή των τελών κυκλοφορίας, η υποβολή των δηλώσεων για αναδρομικά και δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν το 2023 και η υποβολή δηλώσεων από τους κληρονόμους για εκείνους που έφυγαν από την ζωή μέσα στο 2024.

Επίσης, αν και δεν αποτελεί συμβατική υποχρέωση απέναντι στο κράτος, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σπεύσουν, εφόσον δεν το έχουν πράξει, να συμπληρώσουν το ποσό των e-αποδείξεων, αλλά και να καλύψουν τα τεκμήρια, μέσα από γονικές παροχές ή δωρεές για εκείνους που απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία εντός του 2024 και το ύψος του εισοδήματος δεν είναι τέτοιο ώστε να καλύπτει το τεκμήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάτι που θα πρέπει να σημειωθεί και έχει ιδιαίτερη σημασία: Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δοθεί κανενός είδους παράταση στις σχετικές προθεσμίες (π.χ. πληρωμή τελών κυκλοφορίας).

Ακολουθούν αναλυτικά όλες τις υποχρεώσεις που έχουν οι φορολογούμενοι και στις οποίες πρέπει να είναι συνεπείς μέσα στις επόμενες ημέρες και μέχρι να εκπνεύσει το 2024.

Η λίστα των εκκρεμοτήτων που «τρέχουν» έως το τέλος του 2024 περιλαμβάνει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Δήλωση για τα αναδρομικά: Οι φορολογούμενοι εκείνοι που εισέπραξαν αναδρομικά το 2023 (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.) πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Η τροποποιητική δήλωση αφορά το έτος για το οποίο εκδόθηκαν τα αναδρομικά. Με την υποβολή της δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό και ο φόρος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2025.

2. Δήλωση για κάλυψη τεκμηρίων: Φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για το 2024 μπορούν να δηλώσουν γονικές παροχές χρηματικών ποσών μέσω της πλατφόρμας myProperty μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

3. Δήλωση από κληρονόμους: Κληρονόμοι που πρέπει να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος για άτομα που απεβίωσαν το 2023, πρέπει να το κάνουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Η δήλωση μπορεί να γίνει ψηφιακά μέσω του myAADE ή χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4. Δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού: Οσοι μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό το 2023 πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

5. Δήλωση ακινησίας οχημάτων: Η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων οχημάτων πρέπει να γίνει μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

6. Πληρωμή 9ης δόσης ΕΝΦΙΑ: Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην πληρωμή του Φόρου Ακινήτων. Να σημειωθεί ότι προβλέπεται και η καταβολή άλλων δύο δόσεων (Ιανουάριος – Φεβρουάριος) για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2024.

7. Πληρωμή 6ης δόσης φόρου εισοδήματος: Οσοι δεν έχουν εξοφλήσει τον φόρο θα πρέπει να προβούν στην πληρωμή της 6ης από τις 8 συνολικά δόσεις που προβλέπονται. Οι δύο άλλες είναι προγραμματισμένες για Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

8. Πληρωμή τελών κυκλοφορίας 2025: Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας πρέπει να γίνει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024. Δεν προβλέπεται παράταση και οι καθυστερημένες πληρωμές θα επιφέρουν πρόστιμα. Τα πρόστιμα είναι τα εξής:

– 25% του ποσού των τελών εάν πληρωθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2025.

– 50% του ποσού εάν πληρωθούν εντός Φεβρουαρίου 2025.

– Ισόποσο των τελών κυκλοφορίας σε περίπτωση πληρωμής μετά την 1η Μαρτίου 2025.

9. Πληρωμή δόσεων ρυθμίσεων: Οι φορολογούμενοι πρέπει να τακτοποιήσουν αυτές τις εκκρεμότητες για να αποφύγουν οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση και να παραμείνουν ενήμεροι με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

10. Υποβολή δηλώσεων για όσους μετέφεραν την έδρα τους εκτός Ελλάδος: Οσοι φορολογούμενοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

11. Υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες: Υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) για τα έτη 2022 και 2023 από 300.000 υπόχρεους.

12. e-αποδείξεις: Οι φορολογούμενοι πρέπει να καλύψουν την υποχρέωση τους για δαπάνες ύψους 30% του ετήσιου εισοδήματός τους μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. Όσοι δεν εκπληρώσουν την υποχρέωση αυτή κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο. Το πρόστιμο αντιστοιχεί σε 22% του ποσού που υπολείπεται για την κάλυψη του ορίου και αναμένεται να επιβληθεί κατά τη φορολογική δήλωση του 2025.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με σημαίες και πανό απέναντι από τους επισήμους οι κτηνοτρόφοι

Από την Περιφέρεια στον χώρο της παρέλασης η διαμαρτυρία – Ζητούν ουσιαστική στήριξη για την κτηνοτροφία της Λέσβου
Με σημαίες και πανό απέναντι από τους επισήμους οι κτηνοτρόφοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»

Άμεσες αποζημιώσεις, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών ζητά η Ανεξάρτητη Γεωτεχνική Ενότητα Αιγαίου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στους παραγωγούς της Λέσβου
«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»
ΕΛΛΑΔΑ

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Κοντά στις πληρωμές για τους γεωργικούς συμβούλους

Εκκρεμότητες στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του 2025 και καθυστερήσεις σε μέτρα του Πυλώνα ΙΙ τέθηκαν σε συνάντηση στη ΓΔΕΛΕΠ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Μενέλαο Γαρδικιώτη.
ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Κοντά στις πληρωμές για τους γεωργικούς συμβούλους
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Δείτε εδώ πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή
Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται

Μήνυμα συμπαράστασης στους κτηνοτρόφους της Λέσβου και κάλεσμα στη συγκέντρωση της Κυριακής, στις 10:00, έξω από την Περιφέρεια, στην προκυμαία της Μυτιλήνης
Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται
ΕΛΛΑΔΑ

64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως τις 13 Νοεμβρίου και αφορούν εφάπαξ, επιδόματα ανεργίας, άδειες μητρότητας και προγράμματα απασχόλησης
64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες

Οι καθυστερήσεις στις ενισχύσεις, η κινητοποίηση της 8ης Νοεμβρίου και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο στο επίκεντρο της εκπομπής «Τα παιδία παίζει», με τη Μαρία Χατζηγεωργίου, τον Θράσο Αβραάμ και τη Δέσποινα Φραντζή
Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μαζί με τους κτηνοτρόφους στον δρόμο και οι τυροπαραγωγοί

Ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Λέσβου καλεί στο συλλαλητήριο της Κυριακής 8 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, έξω από την Περιφέρεια – Αίτημα η άμεση στήριξη δύο κλάδων ζωτικής σημασίας για το νησί
Μαζί με τους κτηνοτρόφους στον δρόμο και οι τυροπαραγωγοί
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με πανό στην παρέλαση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

Παρουσία διαμαρτυρίας την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι
Με πανό στην παρέλαση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε αναμονή θανάτωσης 6.404 ζώα στη Λέσβο

Το 25% των αιγοπροβάτων του νησιού θανατώθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής παρανοϊκών μέτρων για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού
Σε αναμονή θανάτωσης 6.404 ζώα στη Λέσβο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξετρελάθηκαν οι Αγγλοι με την αγορά της Μυτιλήνης και την έκθεση στο Παλιό Λιμεναρχείο

Οι 921 επιβάτες του Balmoral περιηγήθηκαν στην αγορά, ενώ αρκετοί επισκέφθηκαν την έκθεση απολιθωμάτων στο Παλιό Λιμεναρχείο
Ξετρελάθηκαν οι Αγγλοι με την αγορά της Μυτιλήνης και την έκθεση στο Παλιό Λιμεναρχείο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση 11,1% στην κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα

Θετική εξέλιξη για τον αμπελοοινικό τομέα της χώρας
Αύξηση 11,1% στην κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα