Στα 50 καλύτερα ελληνικά λάδια δύο λάδια της Λέσβου
Στη φετινή 7η κατά σειρά έκδοση του The Top 50 by Ελαίας Καρπός
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/12/2024
Με τους περιορισμούς αλλά και τις ευκαιρίες που μπορεί να δημιουργεί η διεθνής διάσταση της ελαιοκομίας, συνειδητοποιημένοι καλλιεργητές – παραγωγοί, δίνουν βάρος στις παραμελημένες γηγενείς ποικιλίες και τηρούν με συνέπεια τις τεχνικές αειφορίας στον ελαιώνα. Παράλληλα δίνουν αγώνα για τη σταθερή βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών ενώ εμμένουν στα εργαστηριακά ευρήματα, τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις αντιοξειδωτικές – αντιμικροβιακές ιδιότητες του ελαιολάδου, την πολυφαινολική σύνθεσή του και τους ισχυρισμούς υγείας που δύναται να τεκμηριωθούν.
Την ίδια στιγμή έννοιες όπως συσκευασία και branding διαλαλούν το πέρασμα στη νέα εποχή, με το εγχώριο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να παρελαύνει περήφανα στην απαιτητική εστίαση και να γίνεται κατανοητό και ακόμη πιο δελεαστικό, κερδίζοντας τις εντυπώσεις πίσω από την μπάρα σύγχρονων olive oil bars.
Καταγράφοντας όλη αυτή την εξέλιξη, η φετινή 7η κατά σειρά έκδοση του The Top 50 by Ελαίας Καρπός, έρχεται να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια και να τις αναδείξει ως τροχιοδείκτες των εξελίξεων στον κλάδο. Νέες αλλά και καταξιωμένες ετικέτες, μικρά αλλά και μεγαλύτερα «σπίτια», καθώς και εταιρείες με μεγάλη δυναμικότητα παραγωγής, περιποιούν τιμή στην εγχώρια παραγωγή με τη μακραίωνη ιστορία. Ταυτόχρονα, εξελίσσονται σ’ αυτήν τη φάση στους καλύτερους πρεσβευτές του ελληνικού ελαιολάδου παγκοσμίως, ανοίγοντας μάλιστα νέους δρόμους σε μεγάλες και απαιτητικές αγορές.
Από τη Λέσβο έχουν ξεχωρίσει το λάδι Protoleo Early Harvest Protoulis του Πρωτούλη και το Olvia Βιολογικό Αγουρέλαιο της οικογένειας Τζωρτζή.
Protoleo Early Harvest Protoulis
Κολοβή και Αγριελιά για το βραβευµένο Αγουρέλαιο
Πράσινα φύλλα ντοµάτας, φρεσκοκοµµένα χόρτα και άγρια βότανα συνθέτουν τον έντονο αρωµατικό χαρακτήρα της άγουρης ελιάς που χρησιµοποιείται για την παραγωγή του βραβευµένου για την ποιότητα και το σχεδιασµό του Protοleo της Protoulis Master Olive Oil Makers. Μία οικογένεια της Λέσβου που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ελαιόλαδου από τα τέλη του 19ου αιώνα, σήµερα, µε την τέταρτη πια γενιά της σε δράση, διαθέτει 700 στρέµµατα ιδιόκτητων ελαιώνων, δύο ελαιοτριβεία και ένα σύγχρονο τυποιητήριο, που της επιτρέπουν να πραγµατοποιεί σηµαντικές εξαγωγές σε πάνω από 13 χώρες ενώ αριθµεί περισσότερες από 65 διακρίσεις σε παγκόσµιους έγκριτους διαγωνισµούς από το 2002.
Olvia Βιολογικό Αγουρέλαιο
Βραβείο γεύσης στα Great Taste Awards 2024
Ισορροπηµένη γεύση, λαµπερό χρώµα κι έντονο αρωµατικό χαρακτήρα προσφέρει το πολυβραβευµένο βιολογικό Αγουρέλαιο Olvia EVOO. Παράγεται από βιολογικής καλλιέργειας Αδραµυτινή και Κολοβή, που καλλιεργούνται στα ορεινά ελαιοκτήµατα της οικογένειας Τζωρτζή στα χωριά Πηγή και Κώµη ενώ η διαχείρισή του γίνεται στο ιδιόκτητο ελαιοτριβείο – τυποποιητήριο. Με οδηγό τα 100 χρόνια οικογενειακής εµπειρίας στην ελαιοκαλλιέργεια, τα Ελαιοπερίβολα της Οικογένειας Τζωρτζή δραστηριοποιούνται από το 2006 στην τυποποίηση, παραγωγή και εµπορία βιολογικού και συµβατικού ελαιολάδου. Μια οικογενειακή επιχείρηση, µε επικεφαλής σήµερα τον Μιχαήλ Τζωρτζή, που στήθηκε µέσα από µια σειρά επενδύσεων.